Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Sprężyny obniżające -30mm BETATEC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To miałeś szczęście.

Tyle razy na forum było wałkowane dlaczego nie zakłada się sprężyn obniżających do amortyzatorów o normalnym skoku. Aż mi się nie chce tego powtarzać, dlatego skopiuję mój post z innego wątku.

Dlatego, że amortyzator o krótszym skoku ma zupełnie inna charakterystykę niż normalny (sama nazwa mówi na czym polega różnica).

Dodatkowo "praca" krótszej sprężyny kompletnie nie pokrywa się z "pracą" seryjnego amortyzatora :gwizdanie:

O ile jeździsz po drodze gładkiej jak stół to nie przeszkadza ale wjedź na dołki.

Auto np. na gwincie przejedzie bez przytarcia bo amortyzator zdarzy wytłumić nierówności i auta nie bujnie, a seryjny amortyzator się nie wyrobi (seryjny amorek nie ma takiej siły tłumienia). I auto podskoczy jak piłka, co wcale nie jest ani fajne ani bezpieczne. A przy większej prędkości to igranie z życiem kiedy wpadniesz po drodze w jakiś większy dołek, hamowanie, ostry skręt bo wylatujesz z drogi.

Zauważ, że te wszystkie bajki o tym, że do obniżenia do -30 czy 40mm nie trzeba zmieniać amortyzatorów, piszą tylko producenci sprężyn i właściciele sklepów motoryzacyjnych :evil:

A podstawą zawieszenia jest amortyzator, nie sprężyna.

Kowi jechałeś moim autem i jeździsz swoim. Dobrze wiesz jak zachowuje się Twoje a jak moje.

Pamiętasz jak jechaliśmy do Kłoczewa i jak zwalniałeś na każdej nierówności? Mnie to nie dotyczy, w najgorszym wypadku amortyzator dobije do końca.

Opublikowano

To miałeś szczęście.

Tyle razy na forum było wałkowane dlaczego nie zakłada się sprężyn obniżających do amortyzatorów o normalnym skoku. Aż mi się nie chce tego powtarzać, dlatego skopiuję mój post z innego wątku.

Dlatego, że amortyzator o krótszym skoku ma zupełnie inna charakterystykę niż normalny (sama nazwa mówi na czym polega różnica).

Dodatkowo "praca" krótszej sprężyny kompletnie nie pokrywa się z "pracą" seryjnego amortyzatora :gwizdanie:

O ile jeździsz po drodze gładkiej jak stół to nie przeszkadza ale wjedź na dołki.

Auto np. na gwincie przejedzie bez przytarcia bo amortyzator zdarzy wytłumić nierówności i auta nie bujnie, a seryjny amortyzator się nie wyrobi (seryjny amorek nie ma takiej siły tłumienia). I auto podskoczy jak piłka, co wcale nie jest ani fajne ani bezpieczne. A przy większej prędkości to igranie z życiem kiedy wpadniesz po drodze w jakiś większy dołek, hamowanie, ostry skręt bo wylatujesz z drogi.

Zauważ, że te wszystkie bajki o tym, że do obniżenia do -30 czy 40mm nie trzeba zmieniać amortyzatorów, piszą tylko producenci sprężyn i właściciele sklepów motoryzacyjnych :evil:

A podstawą zawieszenia jest amortyzator, nie sprężyna.

Kowi jechałeś moim autem i jeździsz swoim. Dobrze wiesz jak zachowuje się Twoje a jak moje.

Pamiętasz jak jechaliśmy do Kłoczewa i jak zwalniałeś na każdej nierówności? Mnie to nie dotyczy, w najgorszym wypadku amortyzator dobije do końca.

Adam ale zauważ ze ja z tyłu w ogóle nie mam zawieszenia i gleba jest jak lepszy gwint ponad 6cm do tego amor od sedana to skacze jak głupie(dobrze że nie dobija jak jade sam :decayed: ), a przód jest OK i druga sprawa u mnie seryjne amory są chyba 1BE(nie są na aucie) :gwizdanie: według oznaczeń na to wychodzi :naughty:

Opublikowano

Jak ogarniesz zawieszenie to przyznasz mi rację :naughty:

http://www.tuningforum.pl/viewtopic.php?t=76817&highlight=amortyzatory

Warto przeczytać i poprzeglądać http://www.tuningforum.pl/viewtopic.php?f=4&t=9818.

Żeby dowiedzieć się jak działa zawieszenie w samochodzie.

I kolejna dyskusja: http://www.accordklubpolska.pl/viewtopic.php?t=10001&sid=b54d666e2646f9eb918eab56f9ebe8bd

Opublikowano

zrobiłem na takim komplecie (seryjne amorki i sprężyny -30) ok 40 tyś km i nic nigdy mnie nie zaskoczyło

Opublikowano

zrobiłem na takim komplecie (seryjne amorki i sprężyny -30) ok 40 tyś km i nic nigdy mnie nie zaskoczyło

Są też tacy, którzy skrócili sprężyny ściskami i też sporo przejeździli :gwizdanie:

To, że ktoś tak jeździ i według jego subiektywnej oceny wszystko jest w porządku nie znaczy, że tak jest w rzeczywistości.

A 1be to tylko -20mm i ma już inne amortyzatory.

Opublikowano

subiektywne nie subiektywne ale jeździć się na tym da i kropka :)

Opublikowano

subiektywne nie subiektywne ale jeździć się na tym da i kropka :)

Oczywiście, że się da ale ... :decayed:

Opublikowano

zawsze jest jakieś ale :wink4:

Opublikowano

Załozone Betatec -30 na tył :decayed: z przodu eibach -30. szpara przy obu osiach na dwa palce

gleban.jpg

Dla mnie jest bomba :kox: stoi równo, na sprzedaż mam przednie spręzyny nowe Betatec jakby co :wink4: