Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pytanie dotyczące sprężyn -30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie dotyczące sprężyn obniżających o 30mm .Dziś zamontowałem przednie w mojej A4 , same sprężyny bez wymiany amortyzatorów ,i mam pytanko czy one jeszcze trochę się uleżą ? chodzi mi czy siądą niżej bo jakimś czasie :) bo jak narzazie to stoi dosyć wysoko jeszcze ? jak myślicie?

Opublikowano

Nowe czy używane sprężyny?

Ja kupowałem nowe seryjne firmy Lesjofors i miały "siąść" ale przez 1,5 roku jazdy na nich nie zauważyłem zmiany.

A tak na marginesie to jazda na seryjnych amorkach i obniżanych sprężynach to głupota :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

sprężyny były nówki , dziś jeszcze postaram sie wrzucić fotekę jak wygląda i ocenicie czy to tak ma wyglądać, pocieszam sie tym ze jeszcze moze troche siądzie ;/ [br]Dopisany: 19 Maj 2010, 19:11_________________________________________________Oto fotka zaraz po wstawieniu narzazie zamontowałem tylko przód

zdjcie008x.jpg

Opublikowano

Stoi jak na szczudłach to chyba ori 1BE są niższe. Coś z nimi nie tak może źle Ci gość wysłał?

Opublikowano

sa dwie opcje:

1. to nie sa sprezyny -30

2. odwrotnie zamontowales

to zdjecie wyglada ja zwykla sprezyna do b5

Opublikowano

a są jakies oznaczenia na tych sprężynach?

Opublikowano
  • Autor

oznaczeń żadnych niema jedynie numer jest jakiś nabity i firma :/ Rozmawiałem już z sprzedawcą powiedział mi ze być może się pomylił ;( powiedział ze jutro wysle mi nowe :kwasny: , jak to usłyszałem to myślałem ze mnie krew zaleje....

Opublikowano

to jak wymieniales to nie widziales,ze sa takie same? przeciez sprezyny -30mm sa krotsze o jeden zwój... ale ja mam pytanko jeszcze, sprezyny progresywne jak powinny byc zalozone? gestym zwojem do gory czy dolu? pozdro

Opublikowano
  • Autor

były troszkę krótsze ale jak widać źle dopasowane bo samochód miał jeszcze siąść na nich ,rozmawiałem z sprzedawcą to podobno nastąpiła pomyłka wysłał mi do 6 cylindrowego diesla.Dziś wstawiłem tylne i tył stoi niżej jak przód a niby komplet cały taki sam , muszę czekać na przód aż mi przyśle nowy do 4 cylindrowego :)

Opublikowano

A tak na marginesie to jazda na seryjnych amorkach i obniżanych sprężynach to głupota :gwizdanie:

a czy mógłbyś to jakoś opisać dlaczego to głupota, nie piję konkretnie do Ciebie ale już kilkakrotnie spotkałem się z podobnym stwierdzeniem i tak naprawdę nie wiem dlaczego ? :hi: Szukam wytłumaczenia bo sam chcę takie sprężyny do siebie wsadzić :gwizdanie:

Opublikowano

Dlatego, że amortyzator o krótszym skoku ma zupełnie inna charakterystykę niż normalny (sama nazwa mówi na czym polega różnica).

Dodatkowo "praca" krótszej sprężyny kompletnie nie pokrywa się z "pracą" seryjnego amortyzatora :gwizdanie:

O ile jeździsz po drodze gładkiej jak stół to nie przeszkadza ale wjedź na dołki.

Auto np. na gwincie przejedzie bez przytarcia bo amortyzator zdarzy wytłumić nierówności i auta nie bujnie, a seryjny amortyzator się nie wyrobi (seryjny amorek nie ma takiej siły tłumienia). I auto podskoczy jak piłka, co wcale nie jest ani fajne ani bezpieczne. A przy większej prędkości to igranie z życiem kiedy wpadniesz po drodze w jakiś większy dołek, hamowanie, ostry skręt bo wylatujesz z drogi.

Zauważ, że te wszystkie bajki o tym, że do obniżenia do -30 czy 40mm nie trzeba zmieniać amortyzatorów, piszą tylko producenci sprężyn i właściciele sklepów motoryzacyjnych :evil:

A podstawą zawieszenia jest amortyzator, nie sprężyna.

Kolejna bujda: wymienię same sprężyny - zachowam komfort. Z w miarę komfortowego auta zrobi się statek, na którym bardzo buja.

Co nie zmienia faktu, że zaraz przyleci jakiś "mądry" i powie, że ma obniżone auto samymi sprężynami i jeździ mu się bardzo dobrze. No cóż.

Opublikowano

Dlatego, że amortyzator o krótszym skoku ma zupełnie inna charakterystykę niż normalny (sama nazwa mówi na czym polega różnica).

Dodatkowo "praca" krótszej sprężyny kompletnie nie pokrywa się z "pracą" seryjnego amortyzatora :gwizdanie:

O ile jeździsz po drodze gładkiej jak stół to nie przeszkadza ale wjedź na dołki.

Auto np. na gwincie przejedzie bez przytarcia bo amortyzator zdarzy wytłumić nierówności i auta nie bujnie, a seryjny amortyzator się nie wyrobi (seryjny amorek nie ma takiej siły tłumienia). I auto podskoczy jak piłka, co wcale nie jest ani fajne ani bezpieczne. A przy większej prędkości to igranie z życiem kiedy wpadniesz po drodze w jakiś większy dołek, hamowanie, ostry skręt bo wylatujesz z drogi.

Zauważ, że te wszystkie bajki o tym, że do obniżenia do -30 czy 40mm nie trzeba zmieniać amortyzatorów, piszą tylko producenci sprężyn i właściciele sklepów motoryzacyjnych :evil:

A podstawą zawieszenia jest amortyzator, nie sprężyna.

Kolejna bujda: wymienię same sprężyny - zachowam komfort. Z w miarę komfortowego auta zrobi się statek, na którym bardzo buja.

Co nie zmienia faktu, że zaraz przyleci jakiś "mądry" i powie, że ma obniżone auto samymi sprężynami i jeździ mu się bardzo dobrze. No cóż.

Popieram zdanie kolegi wczoraj jechałem A4 kombi kolegi który ma same sprężyny -30 H&R (dobra firma) na seryjnych amorkach :gwizdanie: Myślałem że na dołkach wyskoczę polecę jak Małysz :thumbdown: Poza tym on przy -30 zwalnia bardziej na progach i czasami haczy a ja na gwincie o wiele niżej nie :kox: