Opublikowano 1 Czerwca 201016 l Witam. To mój pierwszy post na tym Forum. Naszukałem się na tym oraz innych forach przyczyny mojego problemu ale niestety nic nie znalazłem. Moim problemem jest szarpanie podczas ruszania i przy każdej zmianie biegu (po puszczeniu sprzęgła).Dodatkowo gdy jadę każdą predkością(na biegu) i puszcze pedał gazu to gdy za kazdym razem wciskam go spowrotem to przy początkowym naciskaniu odczuwam szarpanie.Widać wtedy jak te szarpania pokazują sie na drążku zmiany biegów (delikatnie). Wyczyściłem przepustnice i zaadoptowałem. Nic nie poprawiło. Uparłem sie ze to poduszka pod skrzynią wiec pojechałem do mechanika. Powiedział ze prawa poduszka jest delikatnie popekana ale ze to nie ma wplywu na te dolegliwosci i nie trzeba jej wymieniac. Mimo wszystko chcę ja wymienić. Czym te szarpania mogą byc spowodowanie? Dodam jeszcze ze auto normalnie wchodzi na obroty i normalnie przyspiesza. Nie szarpie tez przy jezdzie ze stala predkoscia (no moze tylko wtedy gdy jade na 2-ce bez wcisniętego pedału gazu). Obroty nie falują, przed czyszczeniem przepustnicy falowały. Objawy na PB i na LPG
Opublikowano 2 Czerwca 201016 l Wygląda na to że może łapac lewe powietrze między przepływomierzem a przepustnicą ....
Opublikowano 2 Czerwca 201016 l Autor Wygląda na to że może łapac lewe powietrze między przepływomierzem a przepustnicą .... Sprawdziłem to przy czyszczeniu przepustnicy. Wszystkie te rury są całe i nie popękane. Opaski byly słabo dociągnięte wiec je dokręciłem. Wymieniłem też wąż od odmy bo poprzedni właściciel pozaklejał ułamany przewód taśmą izolacyjną, taśma stwardniała i przewód był zaolejony. Wymieniłem też przewód który idzie z takiej beczółki w listwie wtryskowej do przepustnicy (chyba jakiś podciśnieniowy) bo tez nie był juz pierwszej świeżości. Przed chwilą wymieniłem poduszkę pod skrzynią (prawą) i też za wiele to nie dało. Stara poduszka byla jeszcze w całkiem niezłym stanie ale moja nadgorliwość kazała mi ją wymienić. Najgorsze jest to , że którego mechanika bym się nie pytał to każdy mówi, że AUDI tak mają. Jakoś mi się wierzyć nie chce bo mając starą Vectre a wcześniej 2 Golfy nie było takich problemów a tu w takiej komfortowej furce to niby standard.
Opublikowano 3 Czerwca 201016 l http://www.a4-klub.pl/smf/all_teofil_guz_dolna_strzelce_opolskie-t132293.0.html Tam byłeś? Ewentualnie do Koraszewskiego do Biedrzychowic.To polecane warsztaty z twojego rejonu.Nie sądzę,że tam ci też powiedzą"ten typ tak ma"
Opublikowano 3 Czerwca 201016 l Autor A u Arnolda Jałowego obok Kauflandu byłeś ? Moi koledzy go chwalą. Akurat z Jałowym mam niemiłe doświadczenia jeszcze z czasów jak miałem Golfa. Wcisnął mi jakiegoś praktykanta do ustawienia zbierzności i mało sie nie rozwaliłem tym samochodem po wyjeździe z warsztatu. To samo Poldek z silnikiem Rovera mojego teścia. Jedyny mechanik ktory podjął sie naprawy silnika i po wyjeździe z warsztatu i przejechaniu 250 km samochód stanął na trasie. Może najlepiej bedzie jak powiecie mi gdzie szukać usterek a ja sam pogrzebie. Jako takie pojęcie mam ale nie na tyle żeby doszukać się tej usterki. Dzięki za zainteresowanie tematem.
Opublikowano 12 Czerwca 201016 l Szarpanie przy ruszaniu i przy zmianie biegów wygląda na ślizgające się sprzęgło do wymiany. Typowe objawy zajechanego sprzęgłą, ale to szarpanie przy naciskaniu gazu sam nie wiem, mam podobne objawy tylko u mnie nie szarpie przy ruszaniu.
Opublikowano 29 Czerwca 201016 l Witam Cie kolego serdecznie Tez mam ten problem i od dłuższego czasu mnie to okropnie irytuje U mnie jest tak, że jak ruszam i wrzucam 2 jke to słychać na zewnatrz takie klapanie z okolic skrzyni biegów.I tak jest przy każdej zmianie biegu. A jak jade i puszcze noge z gazu to czuć takie mocne szrpniecie że aż trzęsie lewarkiem zmiany biegów. Ja podejrzewam luz na sprzęgle a dokładniej na tarczy sprzęgłowej (zużyte amortyzatory skrętne tarczy sprzęgłowej) I tu się rodzi pytanie czy w 1.6 ADP jest sprzęgło dwumasowe
Opublikowano 30 Czerwca 201016 l niema dwumasa w ADP.chyba ze po numerze silnika 17001.juz to przerabialem,a jesli niechcecie miec szarpan i wibracji drazka to polecam kupic nowke skrzynie,,cza sie pogodzic ze skrzynia ma nascie lat..nawet wymiana przegubow wewnetrznych nic nieda,to sa luzy na frezach w skrzyni,zabkach ,trybach itd,,i cza sie z tym pogodzic
Opublikowano 30 Czerwca 201016 l no ja niewiem xDD..ale moze na szrocie czasem mozna kupic niezla sztuke.na szrocie to chyba z 500zl
Opublikowano 30 Czerwca 201016 l Ahaaa .. no mi tam coś nieraz pozgrzyta ale ogółem jeszcze chodzi póki co mam inne wydatki ale niedługo pewnie będzie trzeba się szykować nieedobrzeee
Opublikowano 1 Lipca 201016 l Witam Cie kolego baraka Na jakiej podstawie twierdzisz ze w 1.6 ADP nie ma dwumasu? Pozdrawiam
Opublikowano 1 Lipca 201016 l byl temat walkowany na forum,,jesli masz silnik przed numerem 17001 to niemasz dwumasa i basta,byl temat byly zdjecia byly tabelki itd..a zreszta zmienialem sprzeglo to wiem
Opublikowano 2 Lipca 201016 l Kolego zrób prosty test wiedź na kanał wrzuć 2 i przesuwaj autem do przodu i do tyłu i zobaczysz skąd jest luz .
Opublikowano 2 Lipca 201016 l Ja mialem takie objawy dopoki nie wymienilem poduszek i nie pod skrzynia a pod silnikiem...po wymianie jest
Opublikowano 9 Lipca 201016 l witam panowie, kupiłem tydzień temu audiczke a4 1996r. sprowadziłem ją z Niemiec ale auto jest z Włoch czytam sporo na forum i mam podobne objawy. Dosyć cieższko wchodzi 1dynka i wsteczny oraz szarpie dokładnie tak jak opisujecie przy zmienie biegów a dokładnie przy zmianie jedynki na dwójke. Chciałem kupować już nowe sprzegło ale w sklepie mi powiedzieli że mam dwu mas Co to może być robić to czy jeżdzić aż padnie...
Opublikowano 23 Lipca 201016 l Autor Kolego zrób prosty test wiedź na kanał wrzuć 2 i przesuwaj autem do przodu i do tyłu i zobaczysz skąd jest luz . Bardzo mnie męczą te szarpania i poruszanie się przy tym lewarka (przód-tył). Zrobiłem tak. Zaciągnąłem ręczny i wrzucając jedynkę i wsteczny próbowałem ruszyć obserwując silnik. Przód silnika podnosi się za każdym razem. Zauważyłem, że przednia poduszka która znajduje się pod chłodnicą ma dość sporo miejsca wokół siebie. Poduszka wygląda tak : http://moto.allegro.pl/item1156220669_poduszka_silnika_przednia_audi_a4_a6_80_100_passat.html Jest to zwykła gumowa tuleja nakładana na łapę. Problem jest taki że moja chyba nie jest wybita bo wygląda identycznie i nie jest zdeformowana, jest tak samo okrągła. Zastanawiam się czy w tym otworze w belce nie powinno jeszcze czegoś byc bo jest sporo za duży w stosunku do poduszki. Wokół poduszki jest luka na palec. Wymieniał juz ktoś tą poduchę w ADP ? A może tam powinien być taki luz a ja szukam dziury w całym i to nie jest przyczyna moich problemów ?
Opublikowano 24 Lipca 201016 l to jest odbijak.mozna to wyregulowac.popusc sruby i i zjedz calym gniazdem w dol,potem dokrec sruby