Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Ustawienie świateł xenonowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam ogromny problem..czyscilem lampy i zapomnialem sobie walnac ma scianie kreske zeby lampy tak samo ustawic..a swiecily wczesniej swietnie teraz kiszka... bylem w diagnostyce ale tam nie za bardzo sie koles zna ustawil mi tak ze porazka.. wrzucam obrazek moze ktos cos podpowie..na czerwono to zalamanie swiatla jak jezdzilem juz jakis czas ale kiepsko to swiecilo teraz lampe od kierowcy ruszylem w prawo i do gory i jest lepiej ale nie wiem jak to ma byc..ile jest tych katow prawidlowo u was tak jak na czerwono czy niebiesko???http:

OdUq0.jpg

Opublikowano
ori ksenon czy hidy?

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t7235.0.html;highlight=ustawianie+świateł#top

« Ostatnia

Ori[br]Dopisany: 02 Czerwiec 2010, 01:21_________________________________________________A ten watek co przeslales to wiele nie mowi..

Opublikowano

takie ustawienie ,jak masz te kreski-to tylko ustawiając palnik możesz osiągnąć,wysokosć,najpierw vagiem "wyzerować" a potem ustawić do równego

Opublikowano

kwestia też jest z jakiej odległości od ściany to ustawiasz? miałem podobny problem ale w końcu udało mi się to ustawić tak ze na większej odległości miałem tak ustawione jak ta niebieska kreska.[br]Dopisany: 02 Czerwiec 2010, 11:56_________________________________________________no i też temat jak przykręciłeś odbłyśniki :gwizdanie: bo jak tam będzie namieszane mocno to regulacją nic nie zdziałasz :cool1:

Opublikowano
takie ustawienie ,jak masz te kreski-to tylko ustawiając palnik możesz osiągnąć,wysokosć,najpierw vagiem "wyzerować" a potem ustawić do równego

Tzn jak wyzerowac??? mozesz podpowiedziec jak to sie robi??? i jak vagiem da sie wyregulowac?? :mysli:

kwestia też jest z jakiej odległości od ściany to ustawiasz? miałem podobny problem ale w końcu udało mi się to ustawić tak ze na większej odległości miałem tak ustawione jak ta niebieska kreska.

Dopisany: 02 Czerwiec 2010, 11:56

--------------------------------------------------------------------------------

no i też temat jak przykręciłeś odbłyśniki bo jak tam będzie namieszane mocno to regulacją nic nie zdziałasz

Nie no wysokosc spoko nie chce przeginac tylko zeby poprostu dobra miec widocznosc..a wlasnie tak jak na czerwono mialem i mocno oswietlalo pobocze ale z lewej strony :kwasny:

Odblysniki wszystko jest tak jak bylo juz to nie pierwszy raz robilem i wiem ze te niesforne gumeczki moga sporo namieszac :polew: Tam jest git tylko to ustawienie...

Opublikowano

Tzn jak wyzerowac??? mozesz podpowiedziec jak to sie robi??? i jak vagiem da sie wyregulowac?? :mysli:

Headlight Adjustment

[select]

[55 - Xenon Range]

[basic Settings - 04]

Group 001

[Go!]

Activate the Basic Setting.

[ON/OFF/Next]

The meas. block field now shows "Wait" and should switch to "Adjust Headlights" then (this may take up to 10 seconds).

Adjust the headlights using their manual adjusting screws as referenced against a suitable aiming target.

[ON/OFF/Next]

The adjustment should now be learned.

[Done, Go Back]

Don't forget to check/clear fault codes afterwards.

[Close Controller, Go Back - 06] :wink4:

Opublikowano

Witam szanownych kolegów, kupiłem w maju ubiegłego roku A4 B6 1,9 TDI 130KM (soczewka H7 zwykłe żarówki), wcześniej miałem Opla Signum 2006 na bixenonach (oświetlenie było bardzo dobre) teraz chcąc ponownie cieszyć się dobrą widocznością na soczewkach postanowiłem przerobić moje lampy na xenon ale nie taki "Allegrowaty" HID, ale na coś porządnego udałem się do "szpeca" od lamp xenonowych, wymieniłem zwykłe soczewki oryginalne na soczewki xenonowe D2S albo D1S już nie pamiętam, oczywiście żarniki oryginalne Philipsy D2S. Światłocień (tak chyba się to nazywa) poprawił się, tzn świeci jak soczewka xenonowa, ale! lewa lampa jak i prawa świecą na wprost :) chodzi mi o to że poszperałem trochę po sieci i jedni mówią że światła powinny świecić na krzyż prawa lampa oświetla lewą stronę a lewa prawą, a drudzy wręcz przeciwnie... :mysli: jak to powinno wyglądać w "przerobionych na [oryginalne] lampach xenonowych" orynalnych w cudzysłowie bo nie ma samopoziomu, nie podoba mi się że lewa strona jezdni nie jest doświetlona a prawa wręcz przeciwnie... uprzedzając wypowiedzi szanownych kolegów - oczywiście też zdaję sobie sprawę! z faktu że prawa strona powinna być bardziej doświetlona niż lewa ale u mnie wygląda to strasznie.

Staram się podczas jazdy porównywać inne pojazdy czy to A4-ki (w oryginale-xenon) czy też inne marki, np jadąc za autem z xenonami widzę że jego oświetlenie równomiernie rozkłada się zarówno na lewą jak i na prawą stronę tak samo jest z autami jadącymi z naprzeciwka na wybojach [pod górkę] na chwilę oślepiają mnie równomiernie obie lampy innych, ale jak testowałem to z kolegą :> (jechałem na przeciw mojego auta pod górkę) oślepiło mnie najpierw (patrząc na wprost) lewe i tylko lewe a prawe hmmm.... nie wiem, w prawym widziałem tylko biały punkcik... :mysli:

byłem u jednego diagnosty (żenada.pl) ustawił tak że lepiej nie mówić, kolejny tak samo i następny też... :kwasny: więc postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce zajęło mi to dwa tygodnie wieczornych jazd i regulacji i "powiedzmy" że efekt jest hmmm.... lepszy ale mało zadowalający...

jestem cholernym estetą i oświetlenie jak i inne rzeczy w moim aucie powinny być nienaganne!

Więc po tym długim wywodzie zadaję pytania:

1) czy lampy xenonowe powinny świecić na krzyż?

2) czy są różnego rodzaju soczewki tzn kreski jedna wyżej druga niżej? - (w amerykańskich autach tak jest, linia równa z lewej na prawo-ale ile tych aut jeździ po polsce? :chytry:)

Szukam najbardziej optymalnego ustawienia świateł na diagnostów już nie liczę...

Ps. może w Poznaniu lub okolicach znajdzie się mega mózg [magik] który mi pomoże...?

Pozdrawiam Ł.