Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Zamiana jednomasa na dwumasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,mam zamiar kupić koło dwumasowe kompletne od AWXa lub AFNa,do mojego 1zeta.Zastanawiam się czy się zmieści w obudowę skrzyni.

Opublikowano

Witam koledzy,mam zamiar kupić koło dwumasowe kompletne od AWXa lub AFNa,do mojego 1zeta.Zastanawiam się czy się zmieści w obudowę skrzyni.

zmieści sie ale po co ten zabieg skoro każdy robi odwrotnie :cool1:
Opublikowano
  • Autor

Bo lepszy komfort jazdy,a po drugie nie mogę dostać tarczy sprzęgła.

Opublikowano

Kolego a co ci to da? Napewno nie odczujesz tego w pracy silnika. Jedynie problem ci dojdzie gdy nawali gdzie jednomasa jest praktycznie niezniszczalna?[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2010, 13:19_________________________________________________

Bo lepszy komfort jazdy,a po drugie nie mogę dostać tarczy sprzęgła.

Napewno ci się komfort nie zmieni...jak na to wpadłeś. Poczytaj że nie ma żadnej różnicy jak ludzie przechodzą z dwumasy na jedno... :gwizdanie:

Tarcza sprzęgła? Wysyłasz prw do Tom77 i masz :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem dlaczego nikt nie widzi różnicy,jezdziłem A6,Octawią z dwumasem,i jest b,duża różnica.U mnie strasznie przechodzą drgania na budę w trakcie przyspieszania,dodawania gazu i puszczania.[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2010, 13:26_________________________________________________Pytałem Toma77,dzika,i resztę chłopaków o tarczę i nie ma :wallbash:

Opublikowano

Nie wiem dlaczego nikt nie widzi różnicy,jezdziłem A6,Octawią z dwumasem,i jest b,duża różnica.U mnie strasznie przechodzą drgania na budę w trakcie przyspieszania,dodawania gazu i puszczania.[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2010, 13:26_________________________________________________Pytałem Toma77,dzika,i resztę chłopaków o tarczę i nie ma :wallbash:

Według mnie to nie wina koła zamachowego tylko np poduszek pod silnikiem lub skrzynią. Może to najpierw posprawdzaj, chyba że już to zrobiłeś.

Miałem keidyś golfa III z silnikiem 1z i nie bardzo widzę różnicę miedzy tym co teraz mam w płynności pracy silnika.

Opublikowano
  • Autor

To nie poduszki Bartku,bo zmieniałem pod silnikiem[corteco]koszt-500zł.zmiany żadnej nie zauważyłem,stare były ok.Przy skrzyni biegów są dobre,całe.Wina tkwi w tarczy,wydaje mi się że sprężyny w niej już są wygniecione,jeśli wogóle tam są.

Opublikowano

No tak myślałem że pewnie od tego zacząłeś sprawdzanie :confused4: no ale dalej twierdzę że wymiana na dwumasa to tylko strata pieniędzy bo pewnie przyczyna tych drgań jest inna.

Jak byś to zrobił to pewnie byś był pierwszy z taką operacją :gwizdanie:

NIe przychodzi mi nic innego do głowy oprócz tych poduszek :embarrassed: tak się zastanawiam czy przeguby nie mają wpływu ale ty by było tylko w momencie puszczania sprzęgła po zmianie biegu, no i na zakrętach też by dawały o sobie znać.

Nie chcę "wróżyć z fusów" i krakać ale może skrzynia pada?

Opublikowano
  • Autor

Skrzynia też mi przeszła przez myśl,ale biegi ładnie wchodzą,żadnych zgrzytów,oporów.Przeguby są ok,nie mają luzów,łożyska w kołach nowe założyłem.Dwumasa już odpusciłem,stawiam na tą tarczę,bo nawet jak gaszę auto to słychać chwilowe grzechotnięcie w okolicy sprzęgła,a w trakcie jazdy nawet na pierwszym biegu jadąc wolno słychać ten dzwięk co po zgaszeniu tylko że szybciej i cały czas,a w trasie jak ma auto lekko to jest ok.Kolega dzik z forum,radził mi żebym na zamówił w intercarsie taką tarczę ale może sporo kosztować [ponad 600zł].

Opublikowano

niemożliwe, że nie idzie kupic tarczy :decayed: Jutro zapytam dwóch moich znajomych co handluja częsciami i ci dam znać :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za zainteresowanie,będę czekał na odpowiedż.

Opublikowano

a więc tak jak myślałem. Nie ma problema :naughty: 400zł brutto Sachs lub kompletne sprzegło za 620zł

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Wihajster,że upolowałeś mi tą tarczę,ale kolega z forum dzwonił do mnie dzisiaj,że trafił tarczę Sachsa za 440zł.i zamówiłem ją.

Opublikowano

Witam, od niedzieli jeżdżę bez dwumasu,które się rozsypało w piątek i zmieliło resztę części sprzęgła, mechanik wrzucił sztywne koło z kompletnym sprzęgłem, taki zamienny zestaw z VALEO. Nie odczuwam żadnej różnicy w komforcie jazdy, w telepaniu budą itp, a więc moim zdaniem MIT

Opublikowano

Jeżdżę na codzień Octavią z 2007 roku i miesiąc temu robiłem sprzęgło. Przy okazji wymiany tarczy wymieniłem też zatarty dwumas (po 155 tyś km) na jednomasowy zestaw Valeo. Komfort jazdy jest bez zarzutu.

Opublikowano
  • Autor

W najbliższy weekend będę zmieniał tą tarczę,zobaczymy czy będą jakieś drgania,grzechotanie itd.Mam nadzieję że będzie dużo lepiej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kurde, ja też zmieniłem dwumasa na ten zamiennik valeo z normalnym kołem zamachowym i komfort jazdy znacznie się pogorszył ! Nawet żona zauważyła. Szarpie przy ruszaniu, drgania się przenoszą i jakby głośniejszy. Nawet mam wrażenie, że trochę dynamika siadła. Więc co jest grane ? Jedni piszą że się komfort nie zmienił inni że się zmienił ? Czy to możliwe, że mechanior mógł coś schrzanić albo mi jakiś chłam wstawić ? Może po prostu jest tak, że poduchy są już zużyte i jak był dwumas to nie miały takiego obciążenia i nie było czuć a teraz dostają bardziej po du...? W końcu nawet sami valeo na swojej stronie piszą o swoim zamienniku, że mniejsze tłumienie hałasu i drgań niż z dwumasem ?

Ma ktoś w tym większe doświadczenie żeby raz na zawsze rozwiązać tą zagadkę ?

Please, bo cholera wkurza mnie ten dyskomfort jak diabli ! Aż mi się odechciało już jeździć moją niunią, już teraz wzrokowo mi się tylko podoba...

Opublikowano

Oprócz tego, że zrobiłem ten motyw w Octavii, o czym pisałem wcześniej, to założyłem jednomas do golfa IV, którym jeździ moja żona. Koło jednomasowe pochodziło ze starszej wersji silnika 1.9, do tego podeszła tarcza sprzęgłowa od transportera :-) Wszystko chodzi mięciutko i bez żadnych szarpnięć czy wibracji.

Pozdro

Opublikowano

a moze kwestia wyczyszczenie nastawnika pompy wtryskowej....

w poprzecznych 1Z np golf 3 odłacza sie wtyke predkościomierza przy skrzyni - jazda próbna - jesli szarpie to wina przeslizgiwania sie tarczy sprzegła , jesli szatrpania nie ma - nastawnik pompy do czyszczenia.

tylko napisz w jakim zakresie obrotów masz talepawke i na jakim biegu - 2000rpm i wyzej zanika i jest to na każdym biegu czy szarpanie zaczeło sie najpierw na 5tym biegu i stopniowo schodzi na mniejsze biegi... pomysl i opisz.

Opublikowano

Najbardziej szarpie przy ruszaniu - tylko chwilę i zaraz ok. Drgania tak dziwnie się przenoszą przy przyspieszaniu ale w jakim zakresie obrotów to nie spojrzałem - tak jakby go w pewnym momencie przymulało i te drgania a potem się zbiera i jest w miarę ok. Jutro jadę na wakacje to go porządnie sprawdzę. Długa trasa a ja się będę wkurzał, że nie chodzi jak należy - po wczasach przymusowy postój i muszę coś z tym zrobić. Dzięki za zainteresowanie :notworthy: