true Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Witam, Wczoraj zaświeciła mi się żółta kontrolka od układu wydechowego. Przynajmniej tak jest opisana w instrukcji. Musiałem wrócić do domu, więc przejechałam kawałek autem. Po przekroczeniu 60-65km na godzinę auto pyka i pokazuje się informacja o przekroczeniu prędkości. Jednak pykanie przy przekroczeniu prędkości jest wyłączone, więc pewnie wiąże się to z tą kontrolką. Mam Audi A4 Avant B7 z filtrem cząstek stałych w Quattro. 2.0 TDI. Proszę o pomoc co powinienem zrobić? Zapewne udać się do warsztatu... jednak nigdy jeszcze nie serwisowałem tego auta... i nie mam swojego warsztatu. W ogóle jak myślicie można dojechać do warsztatu z zapaloną kontrolką? Czy lepiej lawetować? Pozdrawiam Jarek
letallec Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Poczytaj o procedurze czyszczenia filtra cząstek stałych DPF. Najprawdopodobniej on jest juz zawalony i trzeba zastosowac procedure.
true Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2010 W instrukcji jest napisane: "Kiedy lampka kontroli spalin świeci się, należy niezwłocznie udać się do serwisu, aby zlecić usunięcie przyczyny nieprawidłowości." Od DFP jest inna kontrolka... [br]Dopisany: 04 Czerwiec 2010, 13:34_________________________________________________Kumpel podpiął kabel i sprawdził błędy. Niestety jego VAG nie znał tego kodu błędu, wklejam loga: Chassis Type: Audi A4 B7 Address 01 ------------------------------------------------------- Controller: 03G 906 018 AQ Component: R4 2.0l PPD1.3 G 9971 Coding: 0000172 Shop #: WSC 00060 3 Faults Found: 01137 - Central Locking Switch: Locking contacts 006 - Short to Plus - Intermittent 01137 - Central Locking Switch: Locking contacts 006 - Short to Plus - Intermittent 09299 - Unknown Error Code 006 - Short to Plus - Intermittent Readiness: N/A Następnie wykasował kody i się przejechałem do 100km/h z 3km, i błąd ponownie się nie pojawił. Wiecie może co to za błąd: 09299 Jarek
true Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2010 Dziś przeprowadziłem czyszczenie filtra cząstek stałych zgodnie z procedurą opisaną w wcześniej załączonych linkach. Procedurę przeprowadziłem 2 razy, trwała ona ok 15 minut (jedna) Po wprowadzeniu kodu uruchomiła się normalna regeneracja. Poziom zapchania DPF'a przed rozpoczęciem wypalania wynosił 25% Po drugim wypaleniu automatycznie uruchomiła się procedura Przymusowej regeneracji. Dopiero po przymusowej regeneracji którą uruchomiła się sama Vag pokazał 0% zapchania filtra. Niestety do czasu, zanim dotarłem na parking ponownie wróciło do 20%. W między czasie przed testem wygenerował się jeszcze błąd: 08194 Particulate Trap Bank 1 Efficiency Below Threshold sporadic Obecnie wywaliłem wszystkie błędy, przeprowadziłem wypalanie. Jeśli sytuacja się będzie powtarzać i zapali się ponownie wspaniała kontrolka wówczas będę się martwić
true Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2010 Teraz tankuje na Orlenie, zwykłego ON'a. Co powinienem tankować? A może gdzie? Jaka stacja ma najlepszą wachę? Pozdrawiam Jarek
letallec Opublikowano 7 Czerwca 2010 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Ja nie narzekalem na ten ON. 08194 - could be a sensor or faulty DPF
Trezor Opublikowano 23 Lipca 2010 Opublikowano 23 Lipca 2010 Najprawdopodobniej masz (może miałeś, bo trochę czasu minęło) walnięty czujnik różnicy ciśnienia. BTW. Uporałeś się z tym? Sam załapałem ten problem 3 dni temu. Objawy takie jak u Ciebie. U mnie już rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi