Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Szarpanie na skręconych kołach (W PRAWO)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zauważyłem ostatnio, że po jeździe miejskiej i rozgrzanym silniku auto trochę szarpie. Dzieje się to tylko i wyłącznie podczas ruszania i przy maksymalnie skręconych kołach w prawo. Cofając na wstecznym jest podobnie. Raczej nie zauważyłem charakterystycznych stuków, które mogły by od razu wskazać na uszkodzenie przegubu. Generalnie biegi i sprzęgło ładnie pracują. Czy ktoś spotkał się z takim objawem? Co może być przyczyną???

Opublikowano

mam to samo...

ja raczej stawialbym na sprzeglo i dwumas do wymiany

Opublikowano
  • Autor

A długo masz te objawy? Ja za półtora miesiąca wyjeżdżam z rodzina nad morze i nie wiem czy można z tym jeździć.

U mnie nie zawsze się to pojawia, raz jest raz nie.

Opublikowano

chyba z rok czasu juz tak jezdze najgorzej jest jak jest bardzo goraco i sporo jezdze po miescie w korkach na pol sprzegle. mialem kiedys podobne objawy w audi 80 po rozebraniu do wymiany byla tarcza... wymienilem tarcze i lozysko oporowe docisk zostawilem stary i pozniej bylo juz normalnie.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj zauważyłem, że niestety to samo zaczyna się dziać na skręconych kołach w lewo.....

Opublikowano

ja radze sobie z tym tak ze jak ruszam daje tak 1200-1400 obrotow i wtedy nic nie szarpie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

ja radze sobie z tym tak ze jak ruszam daje tak 1200-1400 obrotow i wtedy nic nie szarpie :wink4:

A mam pytanie czy robiłeś jakąś większą trasę z "tymi objawami" i czy coś się działo? Pytam bo tak jak pisałem za półtora miesiąca wyjeżdżam nad morze i nie wiem czy coś mam robić z samochodem czy ryzykować i jechać.

Opublikowano

Też mi się wydaje, że to sprzęgło zaczyna się ślizgać i szarpie. Czy objedziesz trasę nad morze tego nikt ci nie zagwarantuje. Wysoko ci bierze sprzęgło czy nisko?

Opublikowano

panowie a jak to szarpanie się objawia ? to jest takie jakby żabkowanie ? tak jak robią ruszające L-ki tylko ciut słabiej ?

Opublikowano
  • Autor

Też mi się wydaje, że to sprzęgło zaczyna się ślizgać i szarpie. Czy objedziesz trasę nad morze tego nikt ci nie zagwarantuje. Wysoko ci bierze sprzęgło czy nisko?

Sprzęgło bierze od 3 lat odkąd mam samochód raczej bez zmian, myślę, że gdzieś tak 3/4 wysokości.

Opublikowano

w poprzenim samochodzie tak miałem i to były przeguby...było wrażenie jakbym na samych felgach po kamieniach jechał

Opublikowano

Sprzęgło bierze od 3 lat odkąd mam samochód raczej bez zmian, myślę, że gdzieś tak 3/4 wysokości.

Czyli jeszcze nie najgorzej ale ja przy takiej wysokości wymieniałem już sprzęgło :mysli:. Z tym, że mi najpierw zaczęło się ślizgać a następnie szarpać przy ruszaniu. Zwróć uwagę jeszcze na twardość wciskanego pedału sprzęgła. W końcowej fazie stawał się coraz twardy gdzie po wymianie jest bardzo miękki i nie czujesz wciskania sprzęgła.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj "testowałem" samochód. Jeździłem chyba z godzinę, dużo się zatrzymywałem, skręcałem na pełnym skręcie obrotach w prawo i w lewo, czyli taka jazda typowo korkowo-miejska. Na koniec podjechałem na duży parking i tam jeszcze z 20 minut ostro skręcałem, raz w lewo raz w prawo. Wnioski takie:

- szarpanie występuje takie jak było nie mniej nie więcej (oczywiście tylko na rozgrzanym silniku),

- przy ruszaniu do przodu lub cofaniu NA PROSTYCH KOŁACH tego nie ma,

- sprzęgło chodzi tak samo od 3 lat - miękko w całym zakresie "wciskania",

- osłony przegubów zewnętrznych są całe, w bardzo dobrym stanie,

- biegi wchodzą dobrze - można powiedzieć że idealnie,

- żadnych szarpnięć nie ma przy szybszej jeździe czy też przyspieszaniu.

I taka mała korekta co do pracy sprzęgła. Pisałem , że bierze gdzieś 3/4 wysokości ale wczoraj dobrze się przyjrzałem i jest ro raczej 2/3 wysokości, trochę ponad połowę.

Coś mi się wydaje, że tu może któraś z poduszek silnika zawiniła.