Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Tarcze Brembo + klocki Ferodo - nierówne zuzycie czy normalne zjawisko?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych Klubowiczów!

Jakiś czas temu w autoryzowanym serwisie Audi robiłem wymianę tarcz i klocków hamulcowych z przodu (tarcze Brembo + klocki Ferodo). W zasadzie od momentu odbioru pojazdu zauważyłem, że klocki nie przylegają do tarcz równolegle, tylko przestrzeń pomiędzy tarczą a klockiem tworzy klin (widać na zdjęciach).

nZ4Ki.jpg

B323J.jpg

Również sam materiał cierny na klockach w przekroju nie jest prostokątem tylko trapezem (grubsze od wewnątrz tarczy, cieńsze od zewnątrz). Czy jest to zjawisko normalne i wszystko jest OK, czy też jest coś nie tak z zaciskami i jest to efekt nieprawidłowego montażu i nierównego zużycia klocków?

Opublikowano

ze zdjęć wygląda wszystko ok

Opublikowano

na upartego to masz druty do wymiany

częśto sie tak zdarza jak klocekj jest niewłaściwy

teoretycznie powinien pasować a mimo to cos jest nie tak

podam tutaj przykład:

klocek o oznaczeniu FDB1167 a FDB1323

niby to samo a jak sie je dokładnie obejrzy i pomierzy suwmiarką

to okazuje sie że to inny klocek

i tym samym w czasie eksploatacji wychodzą różne cuda

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem i wychodzi na to, że mam FDB1323. A czy dla mojego modelu dobrze to nie jestem w stanie stwierdzić - za cieńki jestem :)

W sumie oba numerki, które podałeś według katalogu są OK do A4 B5 AVANT QUATTRO AFN z 1999r. - a jednak czymś się różnią...

Ciekawą rzeczą jest że klocki wyglądały tak już w momencie odbioru auta z serwisu - a nie sądze by tam je ktoś jakoś szczególnie docierał. Ponadto jak wciskam do oporu hamulec na postoju klocek nie dolega do tardzy całą powierzchnią tylko najbardziej wystającą częścią. A na tarczy żadnych wyżłobień nie widać - przynajmniej narazie. Ciekawi mnie czy nowy klocek prosto z pudełka jest w przekroju prostokątem czy trapezem - to by wiele wyjaśniało...

Opublikowano

Tez tak mam tylko w komplecie ATE, ale tylko na jednym klocku może cos źle założyłem

Opublikowano

Ciekawi mnie czy nowy klocek prosto z pudełka jest w przekroju prostokątem czy trapezem - to by wiele wyjaśniało...

prostokątem

Opublikowano
  • Autor

Cytat: lkowol 11 Czerwiec 2010, 22:30

Ciekawi mnie czy nowy klocek prosto z pudełka jest w przekroju prostokątem czy trapezem - to by wiele wyjaśniało...

prostokątem

No to chyba ktoś odwalił partactwo z moimi hamulcami...trzeba nędzie ścigać winnego :evil:

Mam jeszcze pytanko czy klocki FDB1323 są na pewno dobre do mojego autka?

Poprzednio miałem ATE 7916 (E1)90R-01084/169 080.7

Opublikowano

Cytat: lkowol 11 Czerwiec 2010, 22:30

prostokątem

No to chyba ktoś odwalił partactwo z moimi hamulcami...trzeba nędzie ścigać winnego :evil:

Mam jeszcze pytanko czy klocki FDB1323 są na pewno dobre do mojego autka?

Poprzednio miałem ATE 7916 (E1)90R-01084/169 080.7

to nie jest nr Ate

jezeli masz FDB1323 - nr Ate: 13.0460-7091.2 lub 13.0460-7110.2

jeżeli FDB1167 - nr Ate: 13.0460-7077.2

sprawdz dokładnie co tam masz

Opublikowano
  • Autor

o nie jest nr Ate

jezeli masz FDB1323 - nr Ate: 13.0460-7091.2 lub 13.0460-7110.2

jeżeli FDB1167 - nr Ate: 13.0460-7077.2

sprawdz dokładnie co tam masz

Spisałem to co na klocku było wypisane cyfra w cyfrę - no ale fakt - spisałem bezmyślnie :wallbash:

Dokładnie tak jak piszesz - nie ma numeru Ate takiego jak podałem...

...ale dla numeru kontrolnego z klocka (E1)90R-01084/169 odpowiednikiem jest numer katalogowy

Ate 13.0460-7110.2 - chyli wychodzi na to że klocki założyli dobre.

Natomiast problem pozostaje - skoro twierdzisz że klocki powinne być zebrane równolegle do tarczy a nie po skosie znaczy ze najprawdopodobniej coś spierdzielili z montażem - i to na obu kołach.

W każdym razie Wielkie dzięki za pomoc :hi:

Opublikowano

nic nie spierdzelili, tak masz wypracowana tarcze

klocki musza sie ułozyc do tarczy

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem czy dobrze Cię rozumie....

...klocki muszą dopadować sie do tarczy - rozumię....

....ale tarcza jest nówka sztuka i klocek też nówka sztuka....

...i od nowosci klocek jest w przekroju poprzecznym wzdłóż krótszego boku trapezem (czyli od wewnątrz tarczy jest więcej materiału ciernego niż od zewnątrz)

Piszesz że:

nic nie spierdzelili, tak masz wypracowana tarcze

klocki musza sie ułozyc do tarczy

Czyli mam rozumieć że nowy klocek jest jednak w przekroju trapezem żeby szybciej się starł i dopasował do tarczy...a po dotarciu i ułożeniu do tarczy będzie w przekroju prostokątem?

Z tym że zrobiłem na tych tarczach+klockach jakies 3000km od momentu odbioru z serwisu i jak narazie nic się nie dotarło. Przy hamowaniu napostoju klocek dociska się do tarczy tylko "grubszą" częścią czyli od wewnątrz tarczy....jak dolego do tarczy podczas normalnego hamowania nie jestem w stanie zaobserwować....natomiast po umyciu felg myjką cisnieniową na tarczach pojawia się rdzawy osad (normalne) - a po nawet krótkiej jeździe ten osad znika z całej tarczy - wnioskuje więc, że wtedy jednak do tarczy dociska cały klocek. Stad moje podejrzenia że cos jest nie tak...

Opublikowano

po rozmowie z Kolega okazało sie że chodziło mu o przekrój klocka

fakt niektóre rodzaje klocków były cięte na kształt trapeza

rżadko sie to teraz spotyka i stąd to całe zamieszanie

w hamulcach kolegi wszystko jest ok

Opublikowano

Proponuje poszukac sobie innego problemu,klocki są specjalnie podcinane żeby braly na całej szerokości tarczy.

Opublikowano
  • Autor

Być może na siłę szukam felerów po naprawie - ale mam ku temu swoje powody...

Zwykle najpierw pytam, potem rozkręcam...a okazało się że w tym przypadku powinienem zrobić odwrotnie.

Odkreciłęm jeden zacisk i wyjąłem klocek do oględzin - okazało się że faktycznie mają ścinane końce i moje obawy są bezzasadne.

Wygląda to mniej więcej tak:

Cl0ar.jpg

P60lS.jpg

Tak że sorki za zamieszanie i dzięki za wszystkie odpowiedzi i za pomoc...

...szczególne dzięki dla kolegi devastation :hi: