Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] auto "pływa " mi podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem moje :audi: " gdy skręcam kierownica podczas jazdy zachowuje się jak na lodzie amorki badałem są ok zawieszenie badałem na stacji diagnostycznej i żadnych luzów i nie wiem co jest ???????słyszałem że moze to byc maglownica ???????

Uzupełnij profil, jaki w końcu silnik masz AHU czy ADP?

[spedyt]

Opublikowano

witam mam problem moje :audi: " gdy skręcam kierownica podczas jazdy zachowuje się jak na lodzie amorki badałem są ok zawieszenie badałem na stacji diagnostycznej i żadnych luzów i nie wiem co jest ???????słyszałem że moze to byc maglownica ???????

Ja bym obstawial luzy w, zawieszeniu ale skoro wszystko sprawdziles wraz z amorkami to szukaj przyczyny w ukladzie kierowniczym. maglownica , drazki, koncowki drazkow.

Opublikowano

jedz do dobrego mechanika a nie na stacje diagnostyczna, gdyby oni naprawde tam dobrze sprawdzali to zawieszenie to polowa aut by nie przechodzila przegladow.

Opublikowano

jedz do dobrego mechanika a nie na stacje diagnostyczna, gdyby oni naprawde tam dobrze sprawdzali to zawieszenie to polowa aut by nie przechodzila przegladow.

W sumie racja ja jak bylem na tescie zawieszenia to wyszlo wszystko ok szarpaki nic nie wykazaly, a mialem dziwny stukot. W koncu pojechalem na inna stacje tez wszystko w porzadu dalem gosciowi na flache i sprawdzil mi wszystko recznie, troche mu zeszlo z 30 minut, ale okazalo sie ze dwa wahacze, byly wybite.

Sprawdz jeszcze raz zawieche u mechanika jesli bedzie ok to szukaj w ukladzie kierowniczym.

Opublikowano

Miałem taki efekt jak wymieniłem kiedyś końcówki drążków. Przy wymianie zachowano ustawienia nowych względem starych i lipa. Auto pływało. Dobiero znajomy mechanik popatrzał, ustawił i autko śmigało :afro:

Opublikowano

ustawienia zawieszenia. Albo cos z geometrią zawiechy (nie wiem czy regulowana w A4 - chyba nie)

Przy wymianie nie jest się w stanie zachować ustawień patrzać na stare elementy. Końcówki nie są wykonywane z dużą precyzją co do wymiarów.

Opublikowano

Miałem taki efekt jak wymieniłem kiedyś końcówki drążków. Przy wymianie zachowano ustawienia nowych względem starych i lipa. Auto pływało. Dobiero znajomy mechanik popatrzał, ustawił i autko śmigało :afro:

Kiepski mechanik jak zmieniał końcówki i nie kazał ustawić zbieżności. Trzeba mieć dużo szczęścia żeby to się ustawiło prawidłowo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mialem podobny problem. tydzien temu pojechalem na ustawienie zbieznosci a przy okazji kupilem koncowki drazkow i problem znikl. Za drazki zaplacilem 180zl (komplet bo wymienialem 2) za wymiane drazkow i ustawienia zbieznosci 60zl. Widac znaczna poprawe w prowadzeniu auta.

a teraz Taka ciekawostka mala: na temat drazkow do Audi A4

od kad to auto weszlo na rynek od 95r. do 2007r. wszystkie maja ten sam i jeden drazek kierowniczy! :shocked:

Opublikowano

wiecie co...czytam któryś post z kolei i widzę, jakie macie problemy... Dobrze, że ja w autku praktycznie wszystko mogę sam zrobić i do tego Was zachęcam w miarę możliwości, bo nikt nie zadba tak o nasze audi, jak my sami (przy okazji troche grosza sie zaoszczędzi)

Opublikowano

wiecie co...czytam któryś post z kolei i widzę, jakie macie problemy... Dobrze, że ja w autku praktycznie wszystko mogę sam zrobić i do tego Was zachęcam w miarę możliwości, bo nikt nie zadba tak o nasze audi, jak my sami (przy okazji troche grosza sie zaoszczędzi)

Zgodzę się z kolegą niektóre rzeczy można zrobić samemu i jest najpewniej oczywiście jeśli ma się pojęcie bo metoda 'prób i błędów' można stosować ale w maluchu 126p :polew: I satysfakcja jest o wiele większa :dance:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

regulacja zbieżności ... kierownica została lekko w lewo jak mechanik poprawił samochód jedzie gdzie chce i przy chamowaniu sciąga też w lewo przy jeżzie na wprost jak jedzie w lewo to w lewo a za chwilę ciągnie w prawo - powiem krótko ZBARANIAŁEM /niewspomne o mechanikach/ co Wy na to??

Źle ustawiona zbieżność, wszystkie elementy zawieszenia tzn końcówki/wahacze są sprawne?

Opublikowano

mogło zgiąć zwrotnicę lub piastę przy takim uderzeniu - sprawdzałes to ?

Nie wiem jak alu wachacze się zachowują - czy mogą się zgiąć. Ogólnie trzeba by sprawdzić całą geometrię zawieszenia (oprócz zbieżności także kąty pochylenia koła, wyprzedzenia zwrotnicy,...)

Dwa metoda prób i błedów to akurat w Audi jest prostrza niż w malcu (tam wszystkie kąty na kole można ustawiać a tutaj tylko zbieżność :D.

Dwa ustawiałem cała geometrię w chwalonym i polecanym zakładzie (w poldku) raz - spied.. to tak wyśmienicie że gorzej nie można, a samemu jest problem z mierzenim tych pochyleń jednak.