biahh11 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Witam mam pytanie bezpośrednio do kogoś kto zajmuje się malowaniem plastiku. Chce przemalować plastikowy grill i pytam jak to zrobić? Są lakiery w sprayu? jak pomalować żeby było to trwałe? Proszę o odpowiedź.
FAZY Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Możesz to zrobić ,ale pamiętaj ,że najpierw musisz go zagruntować specjalnym gruntem do powierzchni plastikowych ,możesz go kupić w każdym sklepie z lakierami
biahh11 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2010 aha czyli dokładne oczyszczenie powierzchni, zagruntowanie, pomalowanie lakierem w sprayu i jeszcze jakaś warstwa na wierzch? i ile warstw lakieru?
iwadrian Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 przematuj ściereczką do matowania (scotch) przed zagruntowaniem to będzie lepiej trzymać. Co do warstw lakieru to zależy czym będziesz lakierował: bazą+klar czy zwykłym akrylem.
biahh11 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2010 a czym lepiej proszę napisz jak etap po etapie to zrobie najlepiej?[br]Dopisany: 17 Czerwiec 2010, 22:57_________________________________________________mam jeszcze pytanie bo grill jest plastikowy ja z normalnego grilla wyciąłem poprzeczne ruszty i w miejsce ich chce dać siatkę z tworzywa ABS już ładnie wyciąłem i nie wiem czym wkleić. Jakim klejem? Żywicą? i jeszcze sa male przerwy miedzy siatką a obramowką grilla czym je uzupełnić?
iwadrian Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 1. matujesz element i przemywasz benzyną lub zmywaczem sylikonowym 2. nakładasz podkład do plastików 3. jak podkład wyschnie nakładasz bazę aż do pokrycia elementu 4.jak baza wyschnie nakładasz lakier bezbarwny. najlepiej zrobić to w warunkach warsztatowych i przy użyciu profesjonalnych materiałów a nie sprajów.
LAKIER88 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Opublikowano 18 Czerwca 2010 każdy jeden spray to dziadostwo tylko profesjonalne farby polecam z puszki i nakładane przy użyciu pistoletu
Artur82 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 1. matujesz element i przemywasz benzyną lub zmywaczem sylikonowym 2. nakładasz podkład do plastików 3. jak podkład wyschnie nakładasz bazę aż do pokrycia elementu 4.jak baza wyschnie nakładasz lakier bezbarwny. najlepiej zrobić to w warunkach warsztatowych i przy użyciu profesjonalnych materiałów a nie sprajów. wyjasnione jak nalezy nie wiem co ludzie sie tak upieraja przy tych pier.....ych "sprajach"
andy_sky Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 jak nie mają pistoletu to se radzą,przy odrobinie wprawy da się to zrobić profesjonalnie,najpierw poćwicz na próbce
Armi Opublikowano 22 Czerwca 2010 Opublikowano 22 Czerwca 2010 1. matujesz element i przemywasz benzyną lub zmywaczem sylikonowym 2. nakładasz podkład do plastików 3. jak podkład wyschnie nakładasz bazę aż do pokrycia elementu 4.jak baza wyschnie nakładasz lakier bezbarwny. najlepiej zrobić to w warunkach warsztatowych i przy użyciu profesjonalnych materiałów a nie sprajów. wyjasnione jak nalezy nie wiem co ludzie sie tak upieraja przy tych pier.....ych "sprajach" Dlatego, że koszt takiego malowania to 5zł. Nawet jak po zimie trzeba poprawić to i tak jest taniej.
Armi Opublikowano 22 Czerwca 2010 Opublikowano 22 Czerwca 2010 ale efekt jaki?? Tak tragicznie jest? Dobrze odtłuściłem i dałem 5 warstw farby w spreju. Jeżdżę już takim grillem parę miesięcy i raz w tygodniu jadę na myjnię bezdotykową. Nic się z tym nie dzieje. Na pewno jest lepiej niż z chromowaną ramką. Gdybym miał pistolet to bym nim pomalował a że nie mam to trzeba kombinować [br]Dopisany: 22 Czerwiec 2010, 19:20_________________________________________________Ale tu nie chodzi o wprawne oko tylko o to żeby nie było widać tego tragicznego chromu. Jak będę malował zderzak to oddam i ramkę grilla ale na razie jestem bardzo zadowolony.
andy_sky Opublikowano 23 Czerwca 2010 Opublikowano 23 Czerwca 2010 przepoleruj tylko i nikt nie zauważy różnicy miedzy sprayem a pistoletem,no i jeszcze dodam,że spray można nabić profesjonalną farbą,a wszyscy Ci co piszą,że się nie da,to bez urazy,boją się o swój fach,bez obaw lakiernik zawsze będzie potrzebny nie każdy ma wprawę,pozdrawiam wszystkich lakierników
tomiczka Opublikowano 23 Czerwca 2010 Opublikowano 23 Czerwca 2010 przepoleruj tylko i nikt nie zauważy różnicy miedzy sprayem a pistoletem,no i jeszcze dodam,że spray można nabić profesjonalną farbą,a wszyscy Ci co piszą,że się nie da,to bez urazy,boją się o swój fach,bez obaw lakiernik zawsze będzie potrzebny nie każdy ma wprawę,pozdrawiam wszystkich lakierników Dobrze gadasz chłopie Dzięki za pozdrowienia i nawzajem
Armi Opublikowano 23 Czerwca 2010 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Ja chciałem czarny mat i dlatego nie polerowałem :gwizdanie:
Artur82 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Opublikowano 23 Czerwca 2010 no to chciales mat i masz a co do nabijania profesjonalnej farby w "spraj" to andy ma racje
andy_sky Opublikowano 25 Czerwca 2010 Opublikowano 25 Czerwca 2010 no to chciales mat i masz a co do nabijania profesjonalnej farby w "spraj" to andy ma racje Ty też masz.
Rekomendowane odpowiedzi