Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Pytanie o pomalowanie plastiku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie bezpośrednio do kogoś kto zajmuje się malowaniem plastiku. Chce przemalować plastikowy grill i pytam jak to zrobić? Są lakiery w sprayu? jak pomalować żeby było to trwałe? Proszę o odpowiedź.

Opublikowano

Możesz to zrobić ,ale pamiętaj ,że najpierw musisz go zagruntować specjalnym gruntem do powierzchni plastikowych ,możesz go kupić w każdym sklepie z lakierami :good:

Opublikowano

aha czyli dokładne oczyszczenie powierzchni, zagruntowanie, pomalowanie lakierem w sprayu i jeszcze jakaś warstwa na wierzch? i ile warstw lakieru?

Opublikowano

przematuj ściereczką do matowania (scotch) przed zagruntowaniem to będzie lepiej trzymać. Co do warstw lakieru to zależy czym będziesz lakierował: bazą+klar czy zwykłym akrylem.

Opublikowano

a czym lepiej proszę napisz jak etap po etapie to zrobie najlepiej?[br]Dopisany: 17 Czerwiec 2010, 22:57_________________________________________________mam jeszcze pytanie bo grill jest plastikowy ja z normalnego grilla wyciąłem poprzeczne ruszty i w miejsce ich chce dać siatkę z tworzywa ABS już ładnie wyciąłem i nie wiem czym wkleić. Jakim klejem? Żywicą? i jeszcze sa male przerwy miedzy siatką a obramowką grilla czym je uzupełnić?

Opublikowano

1. matujesz element i przemywasz benzyną lub zmywaczem sylikonowym

2. nakładasz podkład do plastików

3. jak podkład wyschnie nakładasz bazę aż do pokrycia elementu

4.jak baza wyschnie nakładasz lakier bezbarwny.

najlepiej zrobić to w warunkach warsztatowych i przy użyciu profesjonalnych materiałów a nie sprajów.

Opublikowano

najlepiej zrobić to w warunkach warsztatowych i przy użyciu profesjonalnych materiałów a nie sprajów.

wyjasnione jak nalezy :notworthy:

nie wiem co ludzie sie tak upieraja przy tych pier.....ych "sprajach" :wallbash:

Opublikowano

jak nie mają pistoletu to se radzą,przy odrobinie wprawy da się to zrobić profesjonalnie,najpierw poćwicz na próbce :good:

Opublikowano

wyjasnione jak nalezy :notworthy:

nie wiem co ludzie sie tak upieraja przy tych pier.....ych "sprajach" :wallbash:

Dlatego, że koszt takiego malowania to 5zł. Nawet jak po zimie trzeba poprawić to i tak jest taniej.

Opublikowano

ale efekt jaki?? :thumbdown:

Tak tragicznie jest?

hVLFr.jpg

Dobrze odtłuściłem i dałem 5 warstw farby w spreju. Jeżdżę już takim grillem parę miesięcy i raz w tygodniu jadę na myjnię bezdotykową. Nic się z tym nie dzieje.

Na pewno jest lepiej niż z chromowaną ramką. Gdybym miał pistolet to bym nim pomalował a że nie mam to trzeba kombinować :wink4:[br]Dopisany: 22 Czerwiec 2010, 19:20_________________________________________________Ale tu nie chodzi o wprawne oko tylko o to żeby nie było widać tego tragicznego chromu.

Jak będę malował zderzak to oddam i ramkę grilla ale na razie jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

przepoleruj tylko i nikt nie zauważy różnicy miedzy sprayem a pistoletem,no i jeszcze dodam,że spray można nabić profesjonalną farbą,a wszyscy Ci co piszą,że się nie da,to bez urazy,boją się o swój fach,bez obaw lakiernik zawsze będzie potrzebny nie każdy ma wprawę,pozdrawiam wszystkich lakierników :wink4:

Opublikowano

przepoleruj tylko i nikt nie zauważy różnicy miedzy sprayem a pistoletem,no i jeszcze dodam,że spray można nabić profesjonalną farbą,a wszyscy Ci co piszą,że się nie da,to bez urazy,boją się o swój fach,bez obaw lakiernik zawsze będzie potrzebny nie każdy ma wprawę,pozdrawiam wszystkich lakierników :wink4:

Dobrze gadasz chłopie :good:

Dzięki za pozdrowienia i nawzajem :decayed:

Opublikowano

Ja chciałem czarny mat i dlatego nie polerowałem :gwizdanie:

Opublikowano

no to chciales mat i masz :good:

a co do nabijania profesjonalnej farby w "spraj" to andy ma racje :cool1:

Opublikowano

no to chciales mat i masz :good:

a co do nabijania profesjonalnej farby w "spraj" to andy ma racje :cool1:

Ty też masz.