Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Chrobotanie przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem.Przy hamowaniu i dojeżdżaniu np do krzyżówki na samym końcu hamowania słychać dziwny zgrzyt, chrobotanie.Myślałem ze to wina tarcz i klocków,ale wymieniłem na nowe i dalej to samo.Może to abs sie włącza?Nie wiem co to może być :(

Opublikowano

Miałem podobne objawy.... u mnie przyczyną okazał się być pęknięty pierścień ABS z tyłu. Przy małej prędkości obrotowej koła wykrywał że koło sie blokuje więc popuszczał - stąd to chrobotanie podobne do prawidłowego działąnia

ABSprzy poślizgu koła. Ty masz FWD więc z przodu masz pierścienie na przegubach, a z tyłu tarczki. Podepnij VAG'a i sprawdz przy dochamowywaniu jakie są wykrywane prędkości obrotowe na poszczególnych kołach. Jeśli na którymś jest 0 podczas gdy na pozostałych >0 to masz winowajcę.

Opublikowano
  • Autor

aha dzięki za odpowiedz,kurcze zaś wydatki sie szykują :(

Opublikowano

Witam, podepne sie do tematu bo mam taki sam problem, z tym ze u mnie wymienialem kilka dni temu przegub, i doslownie zaraz po wymianie przy koncowej fazie wyhamowywania cos chrobocze przy kole jakby metal tarł o metal. Przy normalnym hamowaniu jeszcze przy wyzszych predkosciach jest wszystko ok. Czytalem ze moze to byc przesuniety czujnik od ABSu, ale nie pamietam abym go w ogole tykal przy wymianie przegubu. Pierscien z zabkami na przegubie tez jest ok (nowy przegub). Wiec nie wiem czemu tak sie dzieje, jakies sugestie?

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie moze ktos ma jakies inne sugestie???

Opublikowano

No wiec problem rozwiązany :decayed:

Ikowol: duże piwo dla Ciebie!

Poszedłem dziś twoim tropem, ale z racji tego, że u mnie przegub był nowy i nie bylo mowy o urwaniu pierścienia, postanowiłem przyjrzeć się drugiemu pracującemu elementowi w tej parze, czyli czujnikowi ABS. Po odkręceniu koła, na pierwszy rzut oka czujnik wydawal się w porządku. Ale postanowiłem go wyciągnąć z gniazda i wyczyściłem go porządnie, tak samo gniazdo, bo było trochę piasku w środku no i następnie wsunąłem go z powrotem, dobilem lekko młoteczkiem i założyłem koło. Potem zakręciłem rogala po osiedlu, parę dohamowań i jak ręką odjął. :kox:

U mnie na zegarach zadna kontrolka od ABSu nie swieciła dlatego odpuściłem sobie wcześniej sprawdzanie go i najwidoczniej to był mój błąd. Na forum też ktoś napisał wcześniej, że czujnik musi być w odpowiedniej odległości od pierścienia dlatego też poszedłem tym tropem. Być może przesunął mi się przy wymianie przegubu, bo nie ukrywam że w użyciu był pare razy młotek przy ściąganiu dolnego wachacza :naughty: albo przez troche syfu który był między czujnikiem a pierścieniem, ale nie mam też pewności czy nie wleciał tam dopiero przy wyciąganiu czujnika.

Ważne, że pomogło. Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie może jeszcze jakieś inne sugestie , wszystkie czujniki przeczyściłem , podobijałem i poodkręcałem, pierścienie całe. VAG pokazuje takie same prędkości obrotowe na wszystkich kołach, problem nadal występuje.

Opublikowano

Posprawdzaj zaciski, klocki tarcze. Prewencyjnie możesz wymienić płyn hamulcowy - może układ jest zapowietrzony albo jakiś syf w przewodach siedzi. Jeśli masz te same prędkości obrotowe na wszystkich kołach przy hamowaniu to czujniki/pierścienie ABS raczej są OK. A może to wina pompy ABS lub sterownika pompy - kupować nowej tylko po to żeby sprawdzić to raczej nie ma sensu - ale może ktoś ma luzem pompe ABS do Twojego modelu - możnaby przełożyć i zobaczyć czy bedzie to samo.

• 11 lat później...
Opublikowano
W dniu 21.08.2010 o 16:13, Mariooo napisał:

Panowie może jeszcze jakieś inne sugestie , wszystkie czujniki przeczyściłem , podobijałem i poodkręcałem, pierścienie całe. VAG pokazuje takie same prędkości obrotowe na wszystkich kołach, problem nadal występuje.

@Mariooo Udało Ci się rozwiązać problem?