Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Jaki lepszy silnik 1.9 czy 2.0?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy zakupię audi A4 2005 B7 który silnik lepiej wybrać 1.9 diesel czy 2.0 diesel ja osobiście słyszałem że silniki 2 litrowe z tego roku nie są oszczędne w paliwie i mają problem z głowicą, a motory 1.9 z tego roku są bez zarzuty. Czy to prawda ??? Który tak naprawdę silnik lepiej wybrać??? Proszę o odpowiedz osoby kompetentnej i szczerze. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Było picet razy zadawane te pytanie wystarczy poczytać trochę na forum :szukaj:

Opublikowano
  • Autor

Ja to nie mam pojęcia jak się tu obsługiwać to proszę o odpowiedź

Opublikowano

prawy górny róg strony... :gwizdanie:

Opublikowano

spojrzałem na wyloguj się :polew:

Opublikowano

spojrzałem na wyloguj się :polew:

może i lepiej :decayed::polew:

Opublikowano

jedene i drugie silniki są dobre słyszałem o głowicach w 2.0 le to z przyczyn wady matewriału a nie eksploatacji. znajomek ma 2.0 140km z tym ze w passacie nalatane juz ponad 200tyś i tylko wymienia olej i filtry raz tylko zdażyło mi sie ze u niego robiłem kierownice spalin a tak lata i silnik nie ma żadnych wycieków oleju czy zapoceń.

co do siplnika 1.9 - częste kucanie przepływki, wycieki z zaworu EGR, wycieki spod i z pompy paliowej-vacum , wycieki spod pokrywy wałka rozrzadu spod miski olejowej cżeste zapiekanie sie kierownicy spalin(eksploatacja i styl jazdy), kucajace pompowtryski...i wiele innych przygód herezji... głownie ludzie sie boja 2.0 tylko i wyłącznie ze względu na głowice - a moze tobie sie trafi silnik który bedzie zywotny i bez awaryjny jak u wielu innych... to takie moje skromne zdanie.

Opublikowano
  • Autor

słuchaj kolego jeżeli jesteś w temacie chodzi mi między innymi też o oszczędność w paliwie bo ten towar nie jest chwilowo tani i dlatego zastanawiam sięnad 1.9 a odnośnie tej głowicy 2.0 to nie daj boże jeśli mi się trafi trefny to ponoć naprawa kosztuje 10.000 zł. czy to jest prawda i czy naprawdę ten 1.9 ma tyle wycieków ???

Opublikowano

Jezeli ponizej roku 2007 to tylko i wylacznie 1,9tdi.

Opublikowano

Lepszy jest 2.0 tdi, tylko potencjalnie bardziej awaryjny :)

Opublikowano

słuchaj kolego jeżeli jesteś w temacie chodzi mi między innymi też o oszczędność w paliwie bo ten towar nie jest chwilowo tani i dlatego zastanawiam sięnad 1.9 a odnośnie tej głowicy 2.0 to nie daj boże jeśli mi się trafi trefny to ponoć naprawa kosztuje 10.000 zł. czy to jest prawda i czy naprawdę ten 1.9 ma tyle wycieków ???

Jeżeli pierwszy użytkownik nie dbał o motorownie to nie zależnie czy 1,9 lub 2,0 następnemu pojawia się problemy z takim silnikiem.

Opublikowano

10 tys? :shocked: skąd te ceny ? Głowice z rozbiorki kupisz za 1,5tys zł kompletną

za 10 tys masz motor kompletny z minimalnym przebiegiem i śmigasz dalej

Najwazniejsze to sprawdzic auto przed zakupem bo w b7 ładnie kręcą liczniki poniej ludzie kupuja takie "okazje" i psioczą

Opublikowano

co do siplnika 1.9 - częste kucanie przepływki, wycieki z zaworu EGR, wycieki spod i z pompy paliowej-vacum , wycieki spod pokrywy wałka rozrzadu spod miski olejowej cżeste zapiekanie sie kierownicy spalin(eksploatacja i styl jazdy), kucajace pompowtryski...i wiele innych przygód herezji... głownie ludzie sie boja 2.0 tylko i wyłącznie ze względu na głowice - a moze tobie sie trafi silnik który bedzie zywotny i bez awaryjny jak u wielu innych... to takie moje skromne zdanie.

ale tak samo mozna szukać wad w 2.0

- pekajaca głowica

- padająca "przepustnica"

- padajaca pompa oleju

- gwizdająca turbina

- padające pomopwtryskiwacze

itd.................

wszystko zalezy czy jest ci potrzebna moc w aucie czy nie jeżeli 115KM ci wystarczy weż 1.9 bedzie mniej awaryjny i tańszy w eksploatacji jezeli musisz miec więcej mocy to zostaje ci 2.0 i tyle niema co się wiecej rozpisywać

ps: turbina w 2.0 jest takasama jak w niektórych 1.9

Opublikowano

- gwizdająca turbina

to chyba nie jest wada :cool1:

Opublikowano

tak jest - w 2.0 jeżdzi taka sama turbina jak np w golfie mk4 - d*pa turbiny jest razem z kolektorem wydechowym i nawet w tym samym miejscu jest podłączenie rury EGR

Opublikowano

ale tak samo mozna szukać wad w 2.0

- pekajaca głowica

- padająca "przepustnica"

- padajaca pompa oleju

- gwizdająca turbina

- padające pomopwtryskiwacze

itd.................

wszystko zalezy czy jest ci potrzebna moc w aucie czy nie jeżeli 115KM ci wystarczy weż 1.9 bedzie mniej awaryjny i tańszy w eksploatacji jezeli musisz miec więcej mocy to zostaje ci 2.0 i tyle niema co się wiecej rozpisywać

ps: turbina w 2.0 jest takasama jak w niektórych 1.9

Nalezało by jeszcze wspomnieć o wałkach wyrównaważających i dużych ilościach przepalanego oleju oraz większym spalaniu ON
Opublikowano

tak jest - w 2.0 jeżdzi taka sama turbina jak np w golfie mk4 - pupa turbiny jest razem z kolektorem wydechowym i nawet w tym samym miejscu jest podłączenie rury EGR

nie dokońca :) taka sama bo nieda się jej załozyć do A4 ale w passacie 130KM jest identyczna :decayed:

Opublikowano

"Najwazniejsze to sprawdzic auto przed zakupem bo w b7 ładnie kręcą liczniki poniej ludzie kupuja takie "okazje" i psioczą "

a w ktorych nie kreca? :polew: w B5 to dopiero kreca np z 480 na 190tys i 2 dni picowania fury i ludzie łykaja, ale taka polska rzeczywistosc ze lepiej byc okłamanym i kupic auto 200tys bez ksiazki i krecone niz ponad 300tys z ksiazka i w bdb stanie :)

a tak do tematu, jak dla mnie 1.9, a 2.0 po2006roku..

Opublikowano

"Najwazniejsze to sprawdzic auto przed zakupem bo w b7 ładnie kręcą liczniki poniej ludzie kupuja takie "okazje" i psioczą "

a w ktorych nie kreca? :polew: w B5 to dopiero kreca np z 480 na 190tys i 2 dni picowania fury i ludzie łykaja, ale taka polska rzeczywistosc ze lepiej byc okłamanym i kupic auto 200tys bez ksiazki i krecone niz ponad 300tys z ksiazka i w bdb stanie :)

a tak do tematu, jak dla mnie 1.9, a 2.0 po2006roku..

Tak tylko w B5 sie mozna domyslić że jak auto ma ponad 10 lat to nie moze miec tak niskiego przebiegu bo nie kupuje sie auta zeby stało. Zobacz sobie na B7 takie z 2006/2007 gdzie na budziku 80/90tys a w rzeczywistości 370tys ale ludzie to łykają bo niektórym sie wydaje że 90 tys w 3 lata to juz dużo i ani na mysl im nie przychodzi ze takie w miare nowe auto moze miec tyle przejechane. A niestety na tym żerują handlarze..

Mnie tam juz nic nie zdziwi ostatnio słyszałem dobry kit handlarza na świecącą kontrolke Air bagu że auto ma 14 lat i skończyła sie ważność poduszek i dlatego świecą :polew: