Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Wentylotory chłodzenia i klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy możecie mi przybliżyć informacje na temat wentylatorów jeden od klimy drugi stały .

I Tryby pracowania :mysli:

Opublikowano

WISKO rusza wraz z uruchomieniem silnika , a drugi elektryczny po włączeniu klimy / ma dwie prędkości /

Opublikowano
  • Autor

Tak sprawdziłem to .

Tylko odnosze dziwne wrażenie

Jest temp ponad 30 stopni klima jest wlonczona na LO AUTO . Załancza sie 2 tryb pracy wentylatora . Po dodaniu gazu bardzo głośny szum wiatraka WISKO . Tylko jak sa upalne dni . Ma to tak być ? ? ? :mysli:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

TAK prawidłowo

Opublikowano

Visco jest niejako zamontowane do pompy wody wiec jak auto ma goraco to pompa szybciej pracuje i co za tym idzie visko tez

drugi wentylator chodzi jak wlaczysz klime albo jak temperatura cieczz osiagnie temperature wzsoka ( zalezy jaki czujnik) ale przewaznie 102 lub 105 stopni

Opublikowano

Tak sprawdziłem to .

Tylko odnosze dziwne wrażenie

Jest temp ponad 30 stopni klima jest wlonczona na LO AUTO . Załancza sie 2 tryb pracy wentylatora . Po dodaniu gazu bardzo głośny szum wiatraka WISKO . Tylko jak sa upalne dni . Ma to tak być ? ? ? :mysli:

tak ma być

Opublikowano

no akurat wisko nie jest zamocowane do pompy wody.

teoretycznie w momencie włączenia klimy powinien sie właczyc wentylator elektryczny nawet na zimnym silniku- jesli tak nie jest moze byc uszkodzony czujnik cisnienia przy chłodnicy klimy pod prawym reflektorem za zderzakiem.

Opublikowano

a gdzie? :evil:

Opublikowano

jest na osobnej rolce, napedza ja pasek wielorowkowy i z pompa wody nie ma nic wspolnego (w silnikach 2.5 v6 tdi).

Pompa wody nie kreci sie szybciej jak wzrosnie temperatura .... (pompa wody jest, jak w wiekszosci silnikow, napedzana paskiem rozrzadu),

a drugi wentylator (elektryczny), dokladniej drugi bieg, faktycznie zalacza sie przy wyzszej temperaturze (przy ori czujniku <> 95 stopni)

Opublikowano

jest na osobnej rolce, napedza ja pasek wielorowkowy i z pompa wody nie ma nic wspolnego (w silnikach 2.5 v6 tdi).

Pompa wody nie kreci sie szybciej jak wzrosnie temperatura .... (pompa wody jest, jak w wiekszosci silnikow, napedzana paskiem rozrzadu),

a drugi wentylator (elektryczny), dokladniej drugi bieg, faktycznie zalacza sie przy wyzszej temperaturze (przy ori czujniku <> 95 stopni)

zgadza sie pompa wody z wisko nie ma nic wspolnego w 2.5tdi napedzane sa nawet 2 ma roznymi paskami pompa rozrzadowym a wisko na innym walku paskiem klinowym i normalnie jest zblokowany w pozycji 0 czyli im szybciej motor pracuje tym szybciej sie kreci wentylator ale jesli to nie starcza dolacza sie silnik elektryczny i dodatkwo zwieksza predkosc obortowa wentylatora

Opublikowano

...normalnie jest zblokowany w pozycji 0 czyli im szybciej motor pracuje tym szybciej sie kreci wentylator ale jesli to nie starcza dolacza sie silnik i dodatkwo zwieksza predkosc obortowa

Brysio, jaki silnik Ci sie dolacza ? (jak sam napisales :zwiekszajacy predkosc obrotowa ?)

Opublikowano

Chłopaki pozwólcie ze się dołączę bo mam pytanie co do tego wentylatora. A czy jest możliwe ze wentylator od klimy działa gdy silnik był wyłączony. Było około 30 stopni podjechałem na parking bo czekałem na tatę wiec zgasiłem silnik otworzyłem szyby a tu słyszę ze coś wiatrak działa otworzyłem machę a tam wiatrak normalnie śmigał i takie pytanie czy to normalne ? Czy może silnik miał dość gorąco i jakoś automatycznie włączył wiatrak i próbował zbić tą temperaturę ??? Zapaliłem ponownie silnik i po chwili zgasiłem i już wiatrak nie chodził :(

Opublikowano

....

A czy jest możliwe ze wentylator od klimy działa gdy silnik był wyłączony.

...

owszem, moze sie tak zdarzyc - steruje tym ECU na podstawie wskazan z g2/g62 - nie wiem dokladnie od jakich wskazan wlaczy, ale chyba cos powyzej 100 stopni.... (musialo byc goraco).

Opublikowano

No na desce pokazuje mi ciągle 90 stopni ale z tego powodu ze jest walnięty czujnik G2 który dzisiaj wymienię to możliwe ze temp silnika jest większa . Sąsiad w polezienie chyba tak miał stał sobie na balkonie i mu się klimatyzacja włączała albo coś bo wentylator mu chodził i ochładzał silnik prawdopodobnie. Może miał jakieś sterowanie z pilota do klimy :>