Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Wyciek płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy :hi:

ostatnio zauważyłem że ubywa mi płynu chłodzącego więc zacząłem szukać wycieku i zauważyłem że kapie z jakiejś śrubki tak jakby z silnika i teraz nie wiem czy tam jest jakaś uszczelka czy może to coś poważniejszego :confused4: z góry dziekuje za pomoc

ee5d6e2758e7f586m.jpg na drugim zdjęciu widać z dalszej perspektywy mniej więcej pod tym zaznaczonym punktem a98ab2480362b006m.jpg

Opublikowano

Moglbys wrzucic jedno zdjecie z innej(bardziej oddalonej) perspektywy?

Opublikowano

moim zdaniem to króciec ci nie trzyma a ta śrubka dokręca króciec mam podobnie tylko ze u mnie sie aby robi wilgotne najprawdopodobniej uszczelka padła ale proponuje wymienić caly komplet króciec i uszczelkę koszt jakieś 25 zl

Opublikowano

:hi:

Mam takie pytanko czy w 1,8 ADR też jest podobny kruciec? U mnie też zauważyłem niewielkie ubytki płynu chłodzącego dolałem jakiś litr w przeciągu niecałych 2 lat.

Opublikowano

Tak to króciec wymiana uszczelki czyli oringu nic nie da pęknięcie jest w kierunku otworu na śrubę miałem ten problem i nie było zamienika kupiłem orginał.

Opublikowano

kruciec padł ale czasem wystarczy wymienic oring sam to przerabiałem

Opublikowano

oring wymieniałem 2 razy i używałem silikonu i efekt końcowy wymiana króćca .

Opublikowano

tak jak mówiłem wszyscy klubowicze podzielają moje zdanie należny wymienić króciec i po kłopocie czas pracy jakieś 10 min i po kłopocie

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje Koledzy za pomoc. Jak najszybciej sie za to zabiorę :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

http://allegro.pl/item1079213050_krociec_wody_audi_a4_vw_passat.html

to jest to ? bo u mnie dziś był wyciek z pod tego rok temu dałem to na klej do misek olejowy jakiś czerwony niby +200 -100 w temperaturach lecz trzymało zaledwie rok. a nie pamiętam czy właśnie jest to a żeby się do tego dostać jest trochę rozbierania.

Mam audi a4 ADR 97 r. 125 KM Sedan Benzyna.

i czy ma być tu uszczelka czy klej.

Opublikowano

To króciec puszcza.Też to miałem w moim,wymieniałem oringi,męczyłem się z tym i nic...wkońcu kupiłem nówke sztuke i od razu pomogło.I od roku zero ubytków płynu...

Opublikowano

a to pasuje do ADR ? taki sam jest pamiętasz może?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie do tej pory sie nie zabrałem sie za usuniecie tego wycieku. jakos nie było czasu ale teraz chce to zrobić bo idzie zima a ja mam prawie samą wode zamiast płynu alekurcze nie wiem jak sie za to zabrać może napisze ktoś w jaki sposób sie dostać do tego ustrojstwa

z góry dziekuje za pomoc pozdro :hi:

Opublikowano

to jest bardzo proste demontujesz rurę os filtra żeby mieć lepszy dostęp i tak samo odmę os pokrywy głowicy następnie zdejmij kostkę od czujnika temperatury zapomniał bym najpierw na początku spuść płyn jak juz to zrobisz pozostaje ci odkręcić przewody gumowe na zaciskach i ten metalową rurkę z kołnierzem tez musisz odkręcić wtedy będzie ci wygodniej następnie odkręcasz dwie śrubki na kluczyk chyba 10 albo 13 tego ci juz nie powiem bo nie pamiętam i masz króciec wyjęty założenie to myślę dasz sobie rade juz postępujesz tak samo tylko odwrotnie

Opublikowano

też mi kurna coś ubywa w mojej aderce trzeba dolać raz na 2 miechy z pol litra... pizga na dworze nie mam garażu, ale trzeba zrobić w jakiś słoneczny dzień o ile będzie jeszcze taki :/

Opublikowano

koledzy poczytajcie na forum, ja też to przerabiałem, zamienniki nie są zbyt trwałe - nawet mam taki do ADP po 97 roku nówka oddam za 10 zł jak ktoś chce.

ori kosztuje z uszczelkami ok 70 zł, oryginalny u mnie wytrzymał 15 lat... warto oszczędzać?

Opublikowano
  • Autor

Dzieki kolego zabiore sie za to jak najszybciej. Ja musze dolewać ok litr płynu na miesiąc więc muszę to szybko naprawić

Pozdro :hi:

Opublikowano

Się właśnie tak zastanawiałem w lato mówie co to qr** paruje czy co :D.. zawsze pod furą sucho no to mówie k**wa paruje jak nic jak daje po garach :polew: a tu taki bajer..

P.s Jak ktoś ma to kupie do ADR z 95roku. ! po tanioścciii oczywiście