Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

(AEB 1,8T) Czy ktoś robił doświadczenie jaka iskra jest w świecy Bosch (3 elektr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie zastanawia mnie jaka jest różnica w pracy:

1. 3 elektrodowej świecy Bosch dedykowanej przez tę firmę do AEB 1,8T

patrz oferta Boscha ze zdjęciem http://ekatalog.intercars.com.pl/?start=tree

2. jednoelektrodowej platynowej NGK PFR 6Q dedykowanej przez Audi

patrz oferta NGK ze zdjęciem http://www.ngk.com/results_app.asp?AAIA=1008706

Konkretnie chodzi o to czy ktoś sprawdzał jak skacze istka w świecy 3 elektrodowej - czy jest to jedna iskra przeskakująca losowo z 1 z 3 elektrod - czy są to 3 słabe iskierki jednopcześnie przeskakujące ?

No i oczywiście pytanie (do praktyków którzy stosowali konkretne świece, a nie teoretyków) Czy lepsze są 3 słabe iskierki w 3 elektrodowej świecy Boscha - czy lepsza jest jedna mocna w jednoelektrodowej świecy NGK ?

Można siłę iskier sprawdzić w ciemnym garażu - może ktoś się w to bawił i ma jakieś osobiste obserwacje iskier 3 elektrodowych świec i jednoelektrodowych ? (ja nie mam garażu i w słońcu pracowałem i nie miałem dodatkowej świecy aby uszczelnić cylinder przy tej zabawie)

Dodam, że do tematu skłoniło mnie iż ostatnio czyściłem u siebie świece i stwierdziłem, że poprzedni właściciel zamontował właśnie w/w świece Boscha 3 elektrodowe - co do ich pracy nie mam zastrzeżeń, więc wymieniać na NGK ? (Oczywiście nie mam gazu - bo do zagazowanych silników to wiadomo tylko 1 elektrodowe)

Opublikowano

Iskra slacze na jednej elektrodzie.I nie losowo tylko przypdkowo.

Opublikowano

Do nas tylko te: NGK PFR 6Q

Opublikowano

Z fizyki wynika, że iskra przeskoczy tylko w 1 miejscu, tam gdzie ma najdogodniejsze warunki. ;)

Ja mam Beru i chwalę, wcześniej był Champion i też dawało radę.

Opublikowano

Wymieniłem przewody zapłanowe na Beru oraz świece rónirez tej samej marki. Chodzi bez zarzutów. Wcześniej były zamontowany komplet f-my Bosch, lecz padły przewody. Dodatkowo wymieniełem kopułkę i palec i mam pewność, że wszystko działa jak trzeba.

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem przewody zapłanowe na Beru oraz świece rónirez tej samej marki. Chodzi bez zarzutów. Wcześniej były zamontowany komplet f-my Bosch, lecz padły przewody. Dodatkowo wymieniełem kopułkę i palec i mam pewność, że wszystko działa jak trzeba.

Jak nie masz gazu LPG to wyrzuciłeś pieniądze w błoto, bo na benzynie możesz przewody i całą instalację mieć jaką chcesz, o ile nie zaczyna prychać i kichać. Co innego przy LPG - to podraża koszty bo nie tylko tańsze paliwo ale droższe i częściej wymieniane części układy zapłonowego czekają, nie mówiąc o przeglądach płatnych, regulacjach itp. wychodzi się przy odrobinie nieszczęścia na zero

Opublikowano

ziomale!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a czy ktos z was sprawdzal kiedys szczelinomierzem takim precikowym odleglosc elektrod w swiecy troj elektrodowej od tego precika w srodku????????????? jak to zrobicie to napiszcie co wam wyszlo!!!!!!!!!!! i potem zastanowcie sie co ma za zadanie swieca 3 elekt.. hmmm... jesli slabsze napiecie to przeskakuje w najkrótszym miejscu a jak jest wiecej pradu to skacze w bardziej odleglym miejscu!!!!!!!!!!!!!!! chlopaki!!!!!!!!!!!!!!!!! posiadacze aut!!!!!!!!!!!! wlasciciele przemieszczaczy!!!!!!!!!!!! pisze do was ciut po piwku ale to jest fizyka!!!!!!!!!!!!!!!!! a z gazem to sa jaja dla tego ze gaz ma wieksza ilosc oktanow ponad 100 a nie tak jak pb tylko 95 i czesciej zdazaja sie jaja ale mozna z tym spokojnie zyc

Opublikowano

Gaz ma przedewszystkim wieksza rezystancje.

Opublikowano
  • Autor

Ale o zzo... chodzi..? Czy gaz ma być przewodnikiem ksiakimś żeby rezystancję miał większą ? Do gazu musi być silna iskra a więc skraca się szczelinę między elektrodami do 0,7 mm (krótsza ale silniejsza iskra) jak jest stary i mało wydajny układ zapłonowy to gaz strzela i nie spala siem w każdym cyklu, co innego na benzynie - tu tolerancja jest większa

Opublikowano

Ale o zzo... chodzi..? Czy gaz ma być przewodnikiem ksiakimś żeby rezystancję miał większą ? Do gazu musi być silna iskra a więc skraca się szczelinę między elektrodami do 0,7 mm (krótsza ale silniejsza iskra) jak jest stary i mało wydajny układ zapłonowy to gaz strzela i nie spala siem w każdym cyklu, co innego na benzynie - tu tolerancja jest większa

Najlepiej zapytaj sie elektryka ja nie mam zamiaru ci nic tlumaczyc.

Opublikowano

Dodam swoje 2 grosze do tematu.

Silnik zostal zaprojektowany do pracy ze swieca jedno elektrodowa ze scisle okreslonym rozmiarem szczeliny

Jesli chodzi o gaz w aucie to jedyny jaki moge zaakceptowac to NO2....

Pozdrawiam

Uzupełnij profil

[spedyt]

Opublikowano

Nastepny madry.A wlasnie ze w audi montowanie sa seryjnie 3 elektrodowe.

Opublikowano

Tak wiec oswiec mnie prosze w ktorym 1.8t sa montowane seryjnie takie swiece..

Pozdrawiam

Opublikowano

W miom 1.6 sa takie,w kumpla pasacie 1.8 i wielu innych silnikach koncernu vw.

Opublikowano

OOO myslalem ze dowiem sie czegos nowego a Ty mnie zbyles ogolnikami ;)

Czy jestes na 100 % pewien ze sa one tam seryjnie ??

Bo sadzac po roczniku to powinny byc kilka razy wymieniane w miedzyczasie ...

OK konczmy dyskusje bo nic nowego nie wniesiemy do tematu

Do wiadomosci wszystkich czytajacych - Zadne Audi nie wychodzi z fabryki ze swiecami 3 elektrodowymi

Pozdrawiam

Opublikowano

We wszystkich starych passatach i audi a4 tez,zawsze jak wymienialem swiece stare mialy 3 elektrody.Nowe z katalogu tez.Wiec moim zdaniem takie wychodza z fabryki i silnik jest skonstruowany do pracy z nimi.

Opublikowano

Ta dyskusja prowadzi donikąd, świece 3-elektrodowe, iskra zawsze przeskakuje w tym miejscu gdzie ma najlepsze warunki (najmniejsza rezystancja, najkrótsza odległość itp.).

Opublikowano

Ta dyskusja powinna zakonczyc sie jedynym slusznym podsumowaniem .

Silnik zostal zaprojektowany do pracy z jednoelektrodowa swieca o scisle okreslonym wym. szczeliny

Blachy przyklad , znajacy sie na tuningu wiedza ze podniesienie mocy o 50KM powinno pociagnac za soba zmiane swiec na stopien zimniejsze i zmniejszenie szczeliny z .32 na . 28 ( wym. w calach ) Mowie konkretnie o silniku 1.8 T

Ciekawe jak ustawic szczeline w swiecy z 3-ma elektrodami :mysli:

Moze sprawa wyglada inaczej w niedoladowanych silnikach o malej mocy , nie wiem , nie znam sie , nigdy sie nimi nie interesowalem..

Choc teoretycznie , obojetnie jaka swieca jesli tylko gwint sie zgadza da nam iskre i silnik bedzie pracowal a nam wszystkim chyba chodzi o optymalne warunki pracy naszych silnikow...

Pozdrawiam

Opublikowano

Ciekawe jak ustawic szczeline w swiecy z 3-ma elektrodami :mysli:

No co? W Ameryce nie wiedzą tego.

A ja wiem. :decayed: I mogę taką wiedzę za drobnę opłatą udostępnić. :polew:

Świece 3-elektrodowe.

I nie przesadzaj z tą konstrukcją dla świec z 1 elektrodą.

Opublikowano

A po co ja ustawiac,swiece sie wymienia to nie WSK'a.