Grzesiekkbc Opublikowano 12 Lipca 2010 Opublikowano 12 Lipca 2010 Koledzy mam sprawę do Was. Chodzi mi o budowę ogrodzenia w części działki która jest nie ogrodzona i wjazd na działkę. Jak na foto widać kupiłem działkę 10 arów gdzie mam wspólny "wjazd" z sąsiadem bo tak jakoś wymierzyli że pół furtki jest na mojej działce i druga połowa na sąsiada. Chcę przerobić wjazd na działkę i zrobić go z dołu posesji z zatoczką w głąb działki jak zaznaczyłem. Działka leży przy drodze osiedlowej z której do ogrodzenia jest jakieś 40cm, nie ma tutaj żadnego przepustu czy rowu, jest po prostu ziemia. Czy w takim przypadku muszę starać się o pozwolenie na zrobienie wjazdy na działkę czy wystarczy zgłoszenie w UG. Kolejna stawa do ogrodzenie które mam na trzech bokach działki czyli po lewej stronie od drogi, z dołu i prawej stronie. Chcę to ogrodzenie wyremontować i zrobić z góry ogrodzenie tak by zamknąć działkę. Tutaj też pytanie czy muszę mieć pozwolenie na budowę ogrodzenia czy jak wyżej tylko zgłoszenie. Uploaded with ImageShack.us
GILI Opublikowano 12 Lipca 2010 Opublikowano 12 Lipca 2010 Powinieneś mieć pozwolenie z wydziału budownictwa w twoim starostwie powiatowym. Każde inne rozwiązanie jest zależne od dobrej woli sąsiadów.
motor144 Opublikowano 12 Lipca 2010 Opublikowano 12 Lipca 2010 Jestem w temacie od jakiegoś czasu z powodu zmiany sąsiada z takiego co był na takiego co mam teraz.... Nie patrz na to co na twoje poczynania mówi sąsiad, bo nagle z dnia na dzień pojawi się nowy i zakwestionuje uzgodnienia z poprzednim - zwłaszcza ustne( w moim przypadku po12 latach). To taki kraj, że jest tylko to co masz potwierdzone na papierze. Co do ogrodzeń to fragment z aktualnego Prawa Budowlanego: Art. 30. 124. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3: 3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m Tylko ogrodzenie miedzy sąsiadami bez zgłoszenia ( w uzgodnieniu z obecnym sąsiadem najlepiej na piśmie) Co do „ remontu ” istniejącego ogrodzenia to zależy co pod tym pojęciem rozumiesz. Tylko jeśli chcesz go pomalować itp. to bez zgłaszania (bo to bieżąca konserwacja), ale jak chcesz zmienić na inny rodzaj to zgłaszasz. Poza tym nie wiadomo czy to ogrodzenie, które jest było zgłoszone. Legalizacja samowoli budowlanej w postaci ogrodzenia może kosztować PLN 2500 zł albo nic w zależności, czy jest to działka pusta czy już zabudowana. Co do nowego wjazdu to potrzebna jest tak zwana Zgoda na zjazd, ale szczegóły w wydziale architektury powiedzą. Tak jak kolega GILI radzi koniecznie iść do Wydziału budownictwa ( lub Architektury) aby potem spać spokojnie.
Grzesiekkbc Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Opublikowano 14 Lipca 2010 Takie pozwolenie ile może kosztować? Bo ogólnie to nie mam wjazdu na działkę i chcąc nawet wykosić trawę muszę się plątać po sąsiadach i prosić o to bym mógł stanąć na takich "chaszczach" Działka jest kupiona z myślą o budowie domu który chcę zacząć po ślubie. Na dziań dzisiejszy jest to czysta działka na której koszę trawę żeby mi nie zdziczała za bardzo. Ten cytat mnie najbardziej interesuje "Tylko ogrodzenie miedzy sąsiadami bez zgłoszenia ( w uzgodnieniu z obecnym sąsiadem najlepiej na piśmie)" bo pomiędzy mną a tym co kupiłem działkę nie mam ogrodzenia tak to z każdej strony jest ogrodzona. Syn gościa co kupiłem od niego działkę jest geodetą ale na razie jest na wakacjach za granicą i nie mam z nim kontaktu, jeśli sam czegoś nie załatwię to poczekam na niego bo z tego co się orientuję to pracuje w Starostwie Powiatowym.
motor144 Opublikowano 14 Lipca 2010 Opublikowano 14 Lipca 2010 Ten cytat to nie mój ale stwierdzenie urzędnika właśnie w Starostwie Powiatowym. Takiego stwierdzenia chyba w przepisach wprost nie ma. Obowiązuje ogólna zasada, że jeśli coś nie jest zabronione to jest dozwolone. Istotny jest przepis, z Prawa Budowlanego, który dokładnie zacytowałem: Art. 30. 124. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3: 3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m Wynika z niego, że nawet ogrodzenie między sąsiadami jak będzie powyżej 2,2 m to wymaga zgłoszenia. Przyjmuje się zwyczajowo, że ogrodzenie między sąsiadami lepiej uzgodnić z sąsiadem i wtedy postawić go dzieląc koszt po połowie a samo ogrodzenie postawić w granicy. Mam nadzieje, że masz mapkę geodezyjną na której zaznaczony jest przebieg granicy między twoją działką a działką sąsiada. Jeśli postawisz ogrodzenie bez porozumienia z sąsiadem to jak będzie np. lite z drewna albo z płyt betonowych za chwile możesz mieć sprawę w sądzie o zacienienie działki sąsiada. Co do zgody na zjazd to główny koszt to chyba uprawnionego geodety, który nanosi na mapce geodezyjnej nowy wjazd na Twoją działkę ale jaki to dokładnie powie geodeta do którego pójdziesz.
GILI Opublikowano 15 Lipca 2010 Opublikowano 15 Lipca 2010 Takie pozwolenie ile może kosztować? Bo ogólnie to nie mam wjazdu na działkę i chcąc nawet wykosić trawę muszę się plątać po sąsiadach i prosić o to bym mógł stanąć na takich "chaszczach" Działka jest kupiona z myślą o budowie domu który chcę zacząć po ślubie. Na dziań dzisiejszy jest to czysta działka na której koszę trawę żeby mi nie zdziczała za bardzo. Ten cytat mnie najbardziej interesuje "Tylko ogrodzenie miedzy sąsiadami bez zgłoszenia ( w uzgodnieniu z obecnym sąsiadem najlepiej na piśmie)" bo pomiędzy mną a tym co kupiłem działkę nie mam ogrodzenia tak to z każdej strony jest ogrodzona. Syn gościa co kupiłem od niego działkę jest geodetą ale na razie jest na wakacjach za granicą i nie mam z nim kontaktu, jeśli sam czegoś nie załatwię to poczekam na niego bo z tego co się orientuję to pracuje w Starostwie Powiatowym. Poczekaj na niego i dogadajcie sprawę. dobry sąsiad to skarb.
Grzesiekkbc Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Opublikowano 16 Lipca 2010 Sąsiada to ja mam pod ręką, czekamy na jego syna [br]Dopisany: 15 Lipiec 2010, 19:16_________________________________________________Dzisiaj się zająłem sprawą i tak dla potomnych napiszę że cała sprawa nosi nazwę WYDANIE ZEZWOLENIA NA WYKONANIE ZJAZDU Z DROGI GMINNEJ DO NIERUCHOMOŚCI, a z wymaganych dokumentów jest mi potrzebne: * Aktualna mapa sytuacyjno – wysokościowa w skali 1:500 z projektem zagospodarowania działki (sporządzona nie wcześniej niż 3 miesiące przed dniem złożenia wniosku) – ksero. * Plan sytuacyjny lokalizacji zjazdu (oryginał). Koszt takiego przedsięwzięcia to 82zł Czas trwania to 31 dni od daty złożenia wniosku. Co do ogrodzenia to mogę śmiało je zmienić na siatkę a z czoła od strony drogi dać "kute" pola. Dzięki koledzy za pomoc w mojej sprawie
GILI Opublikowano 16 Lipca 2010 Opublikowano 16 Lipca 2010 WYDANIE ZEZWOLENIA NA WYKONANIE ZJAZDU Z DROGI GMINNEJ DO NIERUCHOMOŚCI Załatwiałem zjazd z drogi wojewódzkiej,trwało to rok :kox:
Grzesiekkbc Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Opublikowano 16 Lipca 2010 Pojebane te przepisy, na szczęście u mnie to miesiąc zajmie.
Rekomendowane odpowiedzi