Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Nie włącza się wiatrak od klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów, ostatnio zauwazyłem że wiatrak od klimy mi sie nie włącza teme około 33 stopni na zewnątrz , klima włączona na LO a wiatrak ani drgnie , Dodam zę klima chłodzi elegancko . Zauwazłem że nie chodzi wiatrak od klimy po długiej podróży , jazda po autostradzie

Opublikowano

Zostaw auto z włączoną klimą na postoju, po kilku minutach powinien ruszyć. W trasie skraplacz chłodził ci pęd powietrza, więc wentylator był zbędny.

Opublikowano

jak klima chodzi to czym sie przejmujesz? a podszas jazdny na autostradzie najwyrazniej jest wystarczajace chlodzenie

Opublikowano
  • Autor

chodzi mi o to że może z 1 tydzien temu wiatrak smigał elegancko na 1 i 2 biegu ,a teraz już nie . Mówią na forum że nie powinno sie używać klimy jak wiatrak sie nie załancza . Też gdzieś ktos pisał że jak brak (freonu) to moze byc taka objawa . To wiec dlatego pisze

Opublikowano

Podzielę się moim doświadczeniem ostatnich dni. A zatem zaczęło się od tego, że na postoju usłyszałem, że coś wybitnie się "męczy" w silniku. Wyłączyłem klimę - przestało. Pojechałem do gościa od klimy - on posłuchał, patrzy, mówi, że wiatrak się nie kręci, kompresor (przy aktualnych upałach rzędu 30st) pracuje na mega wysiłku i jak go nie chcę zajechać, to mam nie używać klimy do czasu naprawienia wiatraka. Bo ma się on kręcić "non stop" na 1 biegu a jak jest duży wysiłek to włącza 2 bieg. A zatem wiatrak sru - wyjęty, podpięty na krótko - nie śmiga. A zatem postanowiłem wymienić. Ale nie dał mi to spokoju - rozebrałem, wyjąłem silnik, otworzyłem, a tam meeega czarno syfu (od wycierających się szczotek). Myślę - albo szczotki się skończyły albo tylko "zawiesiły". A zatem do gościa co robi silniki, alternatory itp na sprawdzenie. Powiedział, że szczotki są ok, że jeszcze 50% i widocznie z powodu syfu się zawiesiły. Przeczyścił, podłączył na krótko - śmiga aż miło. Wczoraj złożyłem wiatrak, zamontowałem w aucie i śmiga. I sprężarka się nie męczy, a na postoju (w korkach) chłodzi aż miło.

Czasem pomaga stuknięcie czymś w wiatrak żeby się szczotki odwiesiły - ale na jak długo - nie wiadomo. Polecam sprawdzenie tego silnika i ewentualną wymianę szczotek - taniej niż wymiana wiatraka i masz pewność, że na dłużej starczy niż używany wiatrak.

Generalnie nie polecam używania klimy z niesprawnym wiatrakiem zwłaszcza w mieście przy wolnej jeździe. Gość od klimy powiedział mi, że tak bez wiatraka to można sobie śmigać wczesną wiosną i późną jesienią, ale nie przy 30 stopniach, bo jeden wiatrak nie wydala. A jak jest napełniony układ to podobno przy takiej akcji ciśnienie które w nim rośnie może cośtam rozszczelnić - to już tylko słyszałem:)))

Pozdro

FuThe

Opublikowano

Dokladnie tak jak pisze FuThe. Szczotki się kończą. Jak dalej będziesz jeździł z włączoną klimą w upały szczególnie w mieście gdzie nie ma chłodzenia powietrzem bez wentylatora to zaraz wysokie ciśnienie rozszczelni układ i wtedy będzie większy problem. Kup szczotki w sklepie z rozrusznikami i jak sam nie potrafisz to daj jakiemuś elektrykowi (ok. 1godz. roboty).Prawidłowo wentylator powinien startować od razu przy włączeniu klimy.

Opublikowano

Prawidłowo wentylator powinien startować od razu przy włączeniu klimy.

A to ciekawe, u mnie rusza po chwili postoju, a podczas jazdy nie pamiętam żeby się włączył. Sprężarka się nie męczy, ciśnienia są w normie.

Opublikowano

......zaraz wysokie ciśnienie rozszczelni układ i wtedy będzie większy problem....

tak i wybuchnie :naughty: jest jeszcze cos takiego jak cisnieniowka na wysokim (presostat) ktory zabezpiecza przed zbyt wysokim cisnieniem....

Opublikowano
  • Autor

Koledzy dzieki za pomoc . Ale już sobie wymieniłem wiatrak i jest wszytko git .