Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Kontrolka oleju zapala się w nietypowym momencie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam taka zagwozdkę otóż jak przeciągnę silnik na którymś z biegów powyżej 3,5tys obrotów i zahamuje po tym odrazu tak nie wyłączając biegu do 1.7obr /min to zaświeca mi sie olej oczywiście hamuje mocniej hamulcami a bieg jest wsadzony i zbijam po prostu prędkość. dodam ze oleju jest wystarczająco i nie tak dawno silnik miał remonta przed którym tez sie tak działo. byly wymieniane panewki ale nie pompa oleju bo mechanik stwierdził ze jest ok i nie ma takiej potrzeby . nie wiem juz co tam może być w nim. wiec proszę was o pomoc

Opublikowano

Proponowałbym zmierzyć ciśnienie oleju w silniku za pomocą wskażnika mechanicznego . Może też być problem z czujnikiem ciśnienia oleju.

Opublikowano

A panewka wałka pośredniego była wymieniona ? Podobno to jedna z najczęstszych przyczyn uciekania ciśnienia oleju w starszych TDI (1z/ahu/afn).

Opublikowano
  • Autor

a ktora to jest ta panewka wałka posredniego bo panewki na wale były wymieniane

Opublikowano

wałek pośredni napędza pompę oleju i vacuum pompę, dostać się do niego można ściągając osłonę rozrządu. Musiałbyś poszukać opisu, bo tak dokładnie to niestety nie wiem, ale spotkałem się wielokrotnie z opinią że zazwyczaj jego panewka leci i tamtędy ucieka ciśnienie.

Opublikowano
  • Autor

wałek pośredni napędza pompę oleju i vacuum pompę, dostać się do niego można ściągając osłonę rozrządu. Musiałbyś poszukać opisu, bo tak dokładnie to niestety nie wiem, ale spotkałem się wielokrotnie z opinią że zazwyczaj jego panewka leci i tamtędy ucieka ciśnienie.

kolego nie licząc zdjęcia rozrządu to ciężko jest zdemontować ten wałek?? i jak stwierdzić ze to własnie przyczyna tego jest bez rozbierana i wpędzania się w koszta???[br]Dopisany: 20 Lipiec 2010, 07:53_________________________________________________dzisiaj mierzyłem ciśnienie oleju na wolnych przy temp. 100*C było 0.7bara, na 2tys obr 2,1bara ale gdy po gazowałem go do 110*C oleju to na wolnych 0.5bara przy 2 tys 2bary a przy 4 tys obr. 4 bary ale za to jak zchodził z obrotów na wolne to spadało do zera ciśnienie na chwile a przy 1.5 obr. na min było około 1 bara wiec na granicy zapalenia się, diagnozę jaka postawił mi mechanik to pompa oleju i ma byc wymieniana w piątek oby to tylko tego była wina bo sie delikatnie mówiąc wkurzę a wy jakie macie pomysły???????miał ktoś podobnie???
Opublikowano

kolego ja miałem walniety czujnik i bylo tak ze jak troszkę sie rozgrzał to przy mocniejszym przygazowaniu zapalało sie ciśnienie oleju,27 zł czujnik i po problemie ale niewiem jakie ciśnienie na tłokach musi być bo sie na tym nie znam

Opublikowano

to nie na tłokach tylko oliwy

chyba napisałem że sie nie znam!tylko co u mnie było,bo też każdy mówił że pompa oleju,czy coś żeby sianko zarobić i kosztów z 1000zł a tak 27 i po problemie

:grzywa:

Daje tylko propozycje zawsze naprawy zaczynam od najtańszych czesci a dopiero jak to nie pomaga ide głębiej :cool1: też chcieli mi silnik rozbierać nikt nic o czujniku nie mówił,dopiero chłopaki z forum nasuneli pomysł i okazał sie trafiony.

Opublikowano

Faktycznie ciśnienie masz słabe ,mogą być panewki a może być pompa.Tak czy inaczej miska olejowa idzie w dół.Podpowiedz mechanikowi żeby sprawdził panewki jak zdejmie miskę a jak tam ok to zmień pompę.

Opublikowano
  • Autor

tylko przed remontem było to samo panewki poszły do sprawdzenia i były ok ale powiedziałem żeby wymienić na nowe jak już wszystko rozebrane tylko ta pompa została choć i tak była wyjmowana i zdaniem mechanika miała być ok nie wiem co tu może nie być tak w tym aucie z tym ciśnieniem :mysli::wallbash: