Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obsluga/awaryjnosc silnikow ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Stopniowo zglebiam wiedze o A4 i silnikach do nich. W zasadzie zdecydowalem juz sie na silnik 1,8 (ADR/APT/ARG) lub 2,4 (AGA/ALF/APS/ARJ/AML). No i pytanie (a nawet kilka :)) do uzytkownikow takowych:

1. jak one znosza gaz (jaki zalozyc), (chcialbym zeby nie cala pensja szla na paliwo :)

2. jakie jest srednie zuzycie paliwa/oleju

3. jak z awaryjnoscia (co najbardziej psuje krew) - i tu chodzi nie tylko o silnik, ale tez o naped

4. ile kosztuje okresowy przeglad (podpiecie do kompa, sprawdzenie bledow), bo duperele typu olej, filtry, swiece jestem w stanie zrobic sam.

5. jakie przebiegi osiagaja te silniki (srednio :) i do jakich przebiegow warto kupowac samochod.

6. na co zwracac uwage przy kupnie.

a tak BTW - ciesze sie ze ktos zalozyl watek 'uwaga na miny' gdzie sa opisy rozniastych rzechow .... respect za to, ze dzielicie sie swoimi doswiadczeniami.

pozdrawiam

(jeszcze szukajacy i kompletujacy finanse :D)

Opublikowano

1. To zalezy jaka instalacje zalozysz im lepsza ty mnie problemow, jedno jest pewne napewno sekwencje. ja bym w zyciu nie zagazowal swojej niuni, zastanow sie dobrze w koncu 1,8 nie pala duzo. Ale to juz twoj wybor.

2 Srednie zuzycie paliwa zalezy tylko i wylacznie od twojejego stylu jazdy jesli mocno ciszniesz to 1.8 potrafi zjesc nawet i 13l/100km

3. Awaryjnosc Audi slynie z bezawaryjnej jazdy, ale zawsze moze cos wyskoczyc ale rzadko sie zdaza, chcac oczekiwac od samochodu bez awaryjnej jazdy trzeba po prostu poswieci mu duzo serca i dbac o niego.

Olej zalezy jaka firma ja jezdze na mobil 1 cena syntetyk okolo 170 zl za 4/l polsyntetyk okolo 150zl,

4. okresowy przeglad czyli podstawowe badanie techniczne okolo 90 zl plus jesli zalozysz gaz to na gaz cos kolo 70zl, podpiecie pod VA-ga zalezy gdzie u kogo ceny od 20zl do wzwyz, w serwisie okolo 120zl, filtr oleju od 20-30zl, filtr powietrza od 25-50zl, filtr przeciwpylkowy od 25-do 60. Swiece platynowe od 40-60zl za sztuke.

5. Jak kiedys ktos na forum pisal znak audi 4 koleczka kazde koleczko w znaku oznacza 100tys przejechanych kilometrow 4 koleczka to 400tys :dance: wszystko zalezy od tego jak ktos dba o auto. Przy kupnie nie patrz na przebieg kazdy cofa teraz liczniki patrz na stan.

6. Przy kupnie w pierwszej kolejnosci silnik i skrzynia czy nie ma wyciekow czy dobrze pali itp, puzniej zawieszenie, a na koncu cala reszte.

Mam nadzieje ze ci rozjasnilem troche temat.

Pozdrawiam [br]Dopisany: 16 Sierpień 2007, 23:53 _________________________________________________

1. To zalezy jaka instalacje zalozysz im lepsza ty mnie problemow, jedno jest pewne napewno sekwencje. ja bym w zyciu nie zagazowal swojej niuni, skoro mnie stac na takie auto to ina paliwo i utrzymanie tez, zastanow sie dobrze w koncu 1,8 nie palia duzo. Ale to juz twoj wybor.

2. Srednie zuzycie paliwa zalezy tylko i wylacznie od twojejego stylu jazdy jesli mocno ciszniesz to 1.8 potrafi zjesc nawet i 13l/100km

3. Awaryjnosc Audi slynie z bezawaryjnej jazdy, ale zawsze moze cos wyskoczyc ale rzadko sie zdaza, chcac oczekiwac od samochodu bez awaryjnej jazdy trzeba po prostu poswieci mu duzo serca i dbac o niego.

Olej zalezy jaka firma ja jezdze na mobil 1 cena syntetyk okolo 170 zl za 4/l polsyntetyk okolo 150zl,

4. okresowy przeglad czyli podstawowe badanie techniczne okolo 90 zl plus jesli zalozysz gaz to na gaz cos kolo 70zl, podpiecie pod VA-ga zalezy gdzie u kogo ceny od 20zl wzwyz, w serwisie okolo 120zl, filtr oleju od 20-30zl, filtr powietrza od 25-50zl, filtr przeciwpylkowy od 25-do 60. Swiece platynowe od 40-60zl za sztuke.

5. Jak kiedys ktos na forum pisal znak audi 4 koleczka kazde koleczko w znaku oznacza 100tys przejechanych kilometrow 4 koleczka to 400tys :dance: wszystko zalezy od tego jak ktos dba o auto. Przy kupnie nie patrz na przebieg kazdy cofa teraz liczniki patrz na stan.

6. Przy kupnie w pierwszej kolejnosci silnik i skrzynia czy nie ma wyciekow czy dobrze pali itp, puzniej zawieszenie, a na koncu cala reszte.

Mam nadzieje ze ci rozjasnilem troche temat.

Pozdrawiam

Opublikowano

1Gaz znosza niezle zakladaj tylko sekwencje.

2Zuzycia oleju nie ma :> gazu ok. 10 L

3Psuc krew moga sprawy elekt. - komputerowe (klima)

4tak jak kolega lukaszek 13 ns pisal

5 przebieg osiagaja ok 500 000 tys jezeli kupujesz w polsce nie wierz w przebieg :) kupic warto tak max pod 200tys.

6Silnik , skrzynia ,nadwozie czy nie bylo bite,zawieszenie,stan ogolny jak zadbany i wyposazenie :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Dzieki.

Pytam poniekad dlatego, ze kumpla Alfa zlopie ok 1l oleju/1000 km (!), Opel mojej Pani zadowala sie ok 0,2-0,3/1000 km. Slyszalem ze podobno wszystkie wielozaworowki zuzywaja olej, stad moje pytanie.

400 tys km ... :) to utwierdza mnie w tym ze dobrze zrobie kupujac Audi.

A tak a'propos klimy: czy wymaga czestych przegladow/napraw?

Opublikowano

A tak a'propos klimy: czy wymaga czestych przegladow/napraw?

Jeżeli kupisz zesputą to licz się z naprawą, okresowo na wiosnę tylko odgrzybianie i przegląd.

Opublikowano

1.8 moze i nie pije oleju, ale 2.4 bedzie napewno ! wszystkie duze silniki V6 i w gore lubia sobie troche oliwy wypic. Ja dolewam 200ml na 2-3 tys. km, tyle ze raczej silnik nie ma u mnie latwego zycia. Zreszta, nie po to sie kupuje mocne auta aby je oszczedzac i jezdzic 70km/h na 5-tce.

jesli bedziesz przerabial na gaz, to kupuj tylko cos wielkiego, przeciez i tak bedziesz jezdzil polowe taniej.

Opublikowano
  • Autor

100 ml /1000 km to nic strasznego. ... i 70km/h to tylko na nieznanym terenie gdy pali sie rezerwa a nie wiadomo gdzie stacja :D ....

a tak BTW (WAZNE:) czy stacja obslugi udzieli mi informacji nt serwisowania samochodu po numerze jego silnika/nadwozia?

widze rozne ciekawe ogloszenia a chcialbym sobie oszczedzic podrozy i spytac w ASO na podstawie numeru...

Opublikowano

(WAZNE:) czy stacja obslugi udzieli mi informacji nt serwisowania samochodu po numerze jego silnika/nadwozia?

widze rozne ciekawe ogloszenia a chcialbym sobie oszczedzic podrozy i spytac w ASO na podstawie numeru...

To zalezy od ASO. nie chetnie udzielaja takich informacji zalez kto odbierze telefon, mozna prubowac, a gdybys do nich pojechal cos robic to wtedy na pewno udziela ci informacji.

Pozdrawiam

Opublikowano

a tak BTW (WAZNE:) czy stacja obslugi udzieli mi informacji nt serwisowania samochodu po numerze jego silnika/nadwozia?

61-650-53-11 dzwonisz tam, podajesz VIN i wszystko jasne. ;)