Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] ja źle jeżdze czy co?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanko

Jak w tytule ktoś mi powiedział że styl mojej jazdy to jest pomieszanie emeryta z inwalidą wojennym co mu nogi urwało :angry: ponadto twierdzi że psuje silnik :shocked:

Twierdzi że się zna na TDI

Moja jazda jest taka: dochodze do 3 tysięcy i kategorycznie zmieniam bieg na wyższy (no chyba że wyprzedzam to ta zasada sie nie liczy, ale ja mało wyprzedzam bo jeżdze po mieście i wszędzie stoją fotoradary)

ten gość mówi że powinienem piłować do 4500 i wtedy zmieniać bieg...

A wogole to twierdzi że w TDI nie trzeba zmieniać biegów (np. w trasie) tylko załadować 4 i jechać, nieważnie czy gorka czy płasko czy się dusi czy nie

Ja ogólnie mam nawyki z bezyny i ciągle mieszam biegami i teraz prosze o opinię czy ja żeczywiście źle jeżdżę

Nadmienię że ten wszechwiedzący skasował w swym młodym życiu jakieś 4 bryki, ja tymczasem tylko raz wjechałem w A3 które nie widziało czerwonego (u nie popsuła się ramka od rejestracji, a w A3 drzwi były do wymiany)

o opinię poproszę

Opublikowano

TDi nie ma co cisnac na obrotach. Podobnie za niskie obroty nie sa dobre. Srednie obroty i wykorzystywanie momentu a nie mocy. Auto ma 5 biegow po to zeby wszystkie wykorzystyac

Opublikowano

Zmiana biegów w granicy 3tyś. obrotów to odpowiedni moment :th: np.mój 1Zecior bardzo lekko sobie wtedy jedzie i cichutko :decayed: a jak sie pojawia jakis wiraszka np. Opelkiem bardzo szybkim :dance: to przy 3tys. obrotów natychmiast reaguje na przycisnięcie gazu :naughty: i poznaje gostek wtedy że toTDI :polew:

Opublikowano

Moim zdaniem jazda jak najbardziej prawidłowa, TDI nie ma problemów z wysokimi obrotami ale bez przesady, żeby ładnie szło nie musi miec dużych obrotów, nie ma też go co dusić

Opublikowano

ja czasami dla przeczyszczenia turbinki i poprostu dla frajdy zmianiam biegi na 5000obr :th: ale to czasami i najczęściej 1szy i 2gi bieg :)

Opublikowano

Najważniejsze żebyś nie trzymał takich obrotów na zimnym motorku :rolleyes:

Opublikowano

ja czasami dla przeczyszczenia turbinki i poprostu dla frajdy zmianiam biegi na 5000obr :th: ale to czasami i najczęściej 1szy i 2gi bieg :)

bo na wyzszych biegach 5000 rpm nie osiagniesz .... :naughty:

Opublikowano

bo na wyzszych biegach 5000 rpm nie osiagniesz .... :naughty:

no właśnie.

ja zmieniam zawsze tak do 3000rpm

a na zimnym nigdy nie gazuje.

Opublikowano

1Z-tem właśnie przy około 3000 RPM biegi zmieniałem

Teraz przy około 2500 mi skrzynia zmienia (jak normalnie jeżdżę)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki chłopaki

Okazuje się że mój opinodawca mało że sie nie zna (chyba że na zajeżdżaniu silnika) to jest jeszcze idiotą i za to mu :oklaski: ... (dorwał kiedyś firmową astrę w benzynie to po jego wyczynach spaliło się nowe sprzęgło... :bicz3:)

Opublikowano

Gdzieś dzwonią , ale ...

Jazda dziadkowa nie jest mile widziana w turbognojowozach. O ile przez jakichś czas można męczyć silnik zmieniając biegi nawet przy 2500 rpm, o tyle czasem wskazane jest przeczyszczenie dolotow i wciśniecie pedału do końca. O ile w 1Z`ku bez zmiennej geometrii psj kończy się zazwyczaj kaszą w dolotach o tyle w silnikach z vtg można zabic kierownice spalin. Poza tym - dziadkowa jazda nie powoduje drastycznego obniżenia spalarnii - zatem sugeruję jeździć optymalnie , a bieg zmieniać przy >3000 rpm. Od czasu do czasu - but w podłodze - najlepiej w bezpiecznym miejscu np: na trasie szybkiego ruchu lub autostradzie.

5000 rpm silnika nie zabije, po piersze nierezany TDI sam reguluje dawkę i przy tej prędkości obrotowej dawka jest cięta a po drugie niemożność spalania paliwa przy wysokich obrotach powoduje, ze krzywdy mu nie zrobisz. Najwyżej pomożesz - wydmuchasz syf z dolotow.

Opublikowano
  • Autor

Ok będę przeganiał jak będzie bezpiecznie do 5000 obrotów (na ciepłym silniku oczywiście).

Nie wiedziałem że syf się zbiera w dootach i trzeba go przedmuchać

oczywiście zmiana biegu na wyższy 3000>

Jeszcze raz dzięki

(Aha zmieniałem z reguły biegi przy 3000 bo powyżej silnik słychać, koło 4 tys. bardzo, ale skoro to mu nie szkodzi to bedę przeganiał co jakiś czas na pedałem w podłodze)

Pytanko:

5 tys i odcięcie zapłonu? jeśli tak to po co skala do 6 tys :mysli:

Opublikowano

5 tys rpm to i tak sporo jak na diesla, starsze dieselki nawet nie mogły pomarzyć o takiej predkości obrotowej. Swojego AFN`a jak kiedyś porządnie dmuchneło rozkręciłem do 5300 rpm na pierwszym biegu, ale szkoda było słuchaqc jak motor płacze ...

Skala jest jaka jest, ale zakres uzytecznych obrotów w nierezanym TDI wynosi 860 (wolne obroty) - 4000 (moc max.) rpm.

Powyżej 4000 rpm już nic się nie dzieje.

Opublikowano

Ja swojego AHU jak bujnołem na jałowym na 5000 w celu "przedmuchania" to wywiało mi z kieszeni 250zł, na nową chłodnice i wiatrak do wentylatora. :decayed:

Opublikowano
  • Autor

no to bede wywiewal tak do 4500 obrotow skoro przy 5 tys. moze wywiac chlodnice i jeszcze coś :notworthy:

Opublikowano

No nie wywiało, tylko śmigło wentylatora tak sie wygieło że chłodnice przecięło. Siła odśrodkowa była tak duża że wygięła tak mocno wentylator. No i to sie stało na jałowym biegu :) wiec podczas jazdy to raczej nie grozi, choć znajomemu w A6 podczas jazdy tez podobnie sie przydażyło :)

Opublikowano

Każdy silnik warto czasem przedmuchać :) na ciepłym oszywiście

Opublikowano

ja swoj AFN cisnolem do odciecia na jalowym i nic sie nie dzialo tylko lekki czarny dymek polecial z rurek :decayed:

Opublikowano

To nie są wózki dla lalek, tylko silniki samochodowe. Nic się stać nie powinno. Przypadek kolegi nuti to raczej zwykły pech. :decayed:

Opublikowano

skoro max obroty sa juz mniej wiecej ustalone to przylacze sie do pytania i zapytam: ponizej jakiej wartosci obrotow nie powinno sie schodzic i nalezy redukowac?? czesto tocze sie w korku i wtedy jazda z 2k na zegarze nie jest przyjemna - i tu do wyboru jest 1 lub 2 bieg...