Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B7] Wymiana obicia tapicerki foteli z wersji standart na sport

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś działał w tym temacie?

Mam wersję foteli standart ale w full wersji elektrycznej + pamięć ustawień + poduszki w tylnych boczkach kanapy (boczki drzwi z roletami i podświetleniami). Taka wersja jest praktycznie nie do dostania na używkach w wersjach sport w skórze lub półskórze. Chcę zmienić same obicia na wersję sport przekładając tapicerkę i gąbki z wersji materiałowej sport na szkielet moich foteli tak żeby została ori elektryka boczki z AirBag-ami i tapicera drzwi z roletami. Taka operacja poprawi wygląd foteli i nie będzie problemu z poduszkami w tylnej kanapie i roletami w tapicerce drzwi bo zostawię ori co jest chyba jedynym wyjściem dla mnie.

Moje pytanie czy widział ktoś szkielet siedzenia w wersji standart i sport różnią się czymś czy profil siedzeń nadaje tylko gąbką czy też może są inaczej zbudowane możliwa jest taka przekładka o której piszę czy raczej nic z tego ?

Mam taką tapicerę stołków (foto przykład)

1104561764_7

a chcę założyć takie (foto przykład)

1163407393

Opublikowano

Nie ma opcji, że uda się przerobić zwykłe fotele na kubełki tak, aby miało to ręce i nogi, konstrukcja fotela zostanie naruszona. Jedyne co można by kombinować to przełożenie dołów foteli, szyn itp na kubły, ale nie wiem czy jest to wykonalne, nie znam dokładnie konstrukcji tego fotela.

Opublikowano

No właśnie czekam na info od osób które widziały może szkielety w B7 a nie domysły nie koniecznie konstrukcja musi być naruszona tylna kanapa jest np identyczna w wersji zwykłej i sport jeśli chodzi o kształt stelarza wyprofilowanie jest zrobione tylko za pomocą odpowiednio ukształtowanej gąbki. W moim przypadku problem jest że nie wiem czy mógłbym przelożyć prowadnice i mechanizm elektryczny foteli z czujnikami położenia (pamięci) pod stelarz zwykłych foteli

Opublikowano

jeśli chodzi o kształt stelarza wyprofilowanie jest zrobione tylko za pomocą odpowiednio ukształtowanej gąbki.

I tu się mylisz, stelaż jest inny, chociażby ze względu na wysuwane podparcie ud w kubełkach. Poza tym szkielety foteli są zalewane gąbką i rozerwanie tego nie jest najlepszym pomysłem.

W moim przypadku problem jest że nie wiem czy mógłbym przelożyć prowadnice i mechanizm elektryczny foteli z czujnikami położenia (pamięci) pod stelarz zwykłych foteli

Przełożenie prowadnic i elektryki jeżeli fotel jest dzielony na siedzisko z bebechami i prowadnice to jedyne wyjście. Niech wypowie się ktoś, kto miał z tym styczność.

Opublikowano

jeśli chodzi o kształt stelarza wyprofilowanie jest zrobione tylko za pomocą odpowiednio ukształtowanej gąbki.

I tu się mylisz, stelaż jest inny, chociażby ze względu na wysuwane podparcie ud w kubełkach. Poza tym szkielety foteli są zalewane gąbką i rozerwanie tego nie jest najlepszym pomysłem.

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisałem wyżej piszę o fotelach czy tylnych kanapach?

I się nie mylę bo je rozbieralem.

fbdbdfbdbo.jpg

Gąbki na pewno nie są zatapiane na stelarzach tylko są na nie zakładane a następnie opinane tapicerką

Opublikowano

Witam

W moim przypadku byla troszke inna historia ( mialem fotele przednie sport sterowane elektrycznie a kupilem fotele przednie sport manualnie sterowane) dlatego przekladalem tapicerki.

Jednak to co zauwazylem wykonujac te rezanko to fotel elektryczny ma inny stelaz siedziska wraz z silownikami a niezeli fotel manualny - to jestem pewien na 100% ze nie przelozysz manuala stelaza pod elektryke - wiec tutaj polecam kupic ci wersje sport ale juz ze sterowaniem elektrycznym.

Dodatkowa pewna informacja - stelaz manualny nie posiada miejsca ori do zamocowania modulu pamieci foteli - to szczegol bo mozna go zawsze jakos indywidualnie zamontowac ale sam fakt.

Milego rezank :cool1:

Opublikowano

FANTOMAS - daj sobie spokój, za dużo przeróbek. Połowa elementów w stelażu i mocowaniach jest inna dla sport i standard. Przeliczałem sobie niedawno przeróbkę sport na recaro gdzie wydawało mi się, że tylko nieznaczna część elementów będzie się różnić... Rekonesans pokazał, że coś takiego to masakra (więc co dopiero swap stoke -> sport). Szukaj gotowych foteli - jak nie u nas to może ebay...

Opublikowano

Witam Pany :hi:

Mam już przełożone te fotele i nie jest to żaden trudny temat. Kupiłem na ryzyk fizyk takie fotele w wersji sport i jedynie czym się różnią stelarze foteli manualnych sport od zwykłych to wspawane na stelarz druty (pałąki) nadające sztywność szerszej gąbce na boczkach oparcia i siedziska. W moim przypadku chciałem za wszelką cenę zostawić swoje stelarze elektryczne (bo one mają inne szyny z racji silniczków) i tak też zrobiłem odciąłem z tych manualnych sportowych te pałąki kolega mi je w 15min wspawał w te same miejsca w moich elektrycznych przełożyłem obicia i i mam sportowe z elektryką i pamięcią jak miałem. Teraz już wiem że mogłem zainwestować w pół lub pełną skórę ale przed tym modem nie mogłem nigdzie namierzyć czy jednak nie ma większych zmian w stelarzach teraz wiem że to żaden problem. W moim przypadku z racji tego że mam żaluzje w tylnych boczkach i jaśki w boczkach tylnej kanapy i worek na narty w oparciu to poszukiwania takiego kompletu mogłyby trwać długo a tak wszystko zostało stare z wyjątkiem obić foteli. Może dla niektórych moja decyzja może wydawać się dziwna ("szmata" na szmatę?) ale w moich standartowych miałem z przodu i z tyłu wypalone kiepy po fajkach po poprzednim właścicielu :disgust: dlatego chciałem to zrobić.

[br]Dopisany: 22 Sierpień 2010, 23:31_________________________________________________

W moim przypadku byla troszke inna historia ( mialem fotele przednie sport sterowane elektrycznie a kupilem fotele przednie sport manualnie sterowane) dlatego przekladalem tapicerki.

Nie rozumiem miałeś elektrykę i przekładałeś na manual :blink: po co?

Chyba że Ci się coś skasztaniło bo nie widzę innego wytłumaczenia

I jeśli przekładałeś tapicerki (ale nie wiem co w końcu założyłeś) to też albo musiałeś odciąć te pałąki albo je przespawać :mysli:

Opublikowano

Mialem fotele sport szmaty sterowane elektrycznie, kupilem skory sport alcantara manualne, w zwiazku z czym chcialem tak jak ty zostawic elektryczne fotele wiec sciagnalem same skory z manuali i wlozylem na swoje elktrycznie sterowane.

Swoje fotele mialem sport i alcantara tez byla w wersji sport wiec z tym nie mialem problemu. Moglem wtedy dokladniej sie poprzygladac i pojsc na skroty przekladajac silowniki i po wszystkim a tak tapicerki drapanie nie nalezalo do przyjemnych :wallbash:

Jednak polka mi opadla jak czytalem ze siedziska sport-komfort no i manual-elektryka nie roznily sie niczym wiecej jak tymi bocznymi palakami na wyzsze profile siedziska. Sam sporo sie nameczylem zmieniajac same tapicerki i pamietalem ze tam sa powazniejsze zmiany-widac zle patrzalem, no ale czego sie nie sprawdzi tego nigdy sie nie dowiemy. :cool1:

Szacun za rezanko :evil:

Opublikowano

Przełożenie samych silników (siłowników) nic by Ci nie dało bo stelaż siedziska jest taki sam w wersjach zwykłych i sport (sport ma te pałaki na skrzydełka o których pisałem) ale w wersji elekttrycznej są całkiem inne szyny + ten element na którym fotel się wspiera do podłogi. Dlatego pisząć o tym że da się przerobić zwykłe fotele w wersji standart na sport chodziło mi tylko o przekładkę obić co do spodu fotela to już raczej temat nie do ogarnięcia bo z tego co patrzyłem nie da się tego podmienić sa całkiem inne profile i mocowania stąd ta moja zabawa z przespawywaniem tych pałąków

Gość radekk2000
Opublikowano

A jak jest z poduszką w fotelu??Nie ma z nią problemu,przy ściąganiu i zakładaniu tapicerki na stelarz?Kiedyś w starych autach (audi,vw) bez poduch w fotelach,ściągałem tapicerki i do pralki.(efekt :good:).Sorki za OT

Opublikowano

A jak jest z poduszką w fotelu??Nie ma z nią problemu,przy ściąganiu i zakładaniu tapicerki na stelarz?Kiedyś w starych autach (audi,vw) bez poduch w fotelach,ściągałem tapicerki i do pralki.(efekt :good:).Sorki za OT

Nie ma żadnego problemu jest przykręcona jedną śrubą torx a obicia się raczej do pralki nie wrzuci bo są plastikowe struny od profili fotela i raczej mogło by się to zle skończyć