Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Od jakiego silnika skrzynia 6 biegowa...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie , szanowni koledzy/kolezanki moje pytania zwiazane sa zamiana skrzyni biegow z 5-cio biegowej na 6-cio biegowa w moim AWX-e.

Mianowicie chyba moja skrzynia za jakis czas wyciagnie kopyta ( 400 tys km na szafie nakrecone) , wymienilem olej na ori i zbytni nie pomoglo , czasami biegi wchodza ciezko i jakby z takim zebem , chaczeniem.

Nie wiem co jest powodem takowego dzialania , czy tez zmiany biegow podejzewam synchronizatory biegu I-go i II-go ale wracajac do pytan , wydaje mi sie , ze naprawa bedzie zbyt droga tak wiec zastanawiam sie na zamiana skrzyni na 6-cio biegowa z nie duzym przebiegiem.

Od jakiego silnika moge podmienic wspomniana skrzynie ? Czy 6-cio biegowa bedzie pasowac tzw. plug n play czy tez wiaze sie to z jakimis przerobkami? Czy 6-cio biegowka pasuje rowniez od modelu B7 np. 2.0TDI 170KM lub 140KM?

Juz chyba ostatnie pytanka a mianowicie czy musze rowniez zmienic sprzeglo na inne? , czy podejdzie rowniez skrzynia 6 ostka od silnika benzynowego? i czy pol osie od mojej ori skrzyni pasuja do 6-cio biegowej?

Wiem , ze tych patanek jest sporo ale musze byc pewien , niechcem narobic sobie balaganu zwlaszcza , ze sam bede dokonywal zamiany owej skrzyni , licze na pomoc kazdego kto przerabial juz podobny temat , wszelka pomoc i podpowiedzi.

Serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

PS. przepraszam jezeli takowy temacik byl juz poruszany.