Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak podwyższyć kosztorys naprawy auta - poradnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio miałem zdrapkę, z OC sprawcy wycenili mi szkode na 860 wiec oddałem grata do ASO

faktura na 2750 plus auto zastepcze na 5 dni :facepalm:

wszystko na koszt sprawcy bo spie...ił :decayed:

Edytowane przez Dev

Opublikowano

tu sprawczyni na szczęście została więc pod tym względem spokój

Opublikowano
12 godzin temu, marcin_o23 napisał:

mam wrażenie, że teraz specjalnie dają mega niskie kwoty i sprawiają wrażenie, że nie obawiają się, że klient pójdzie do warsztatu,

Ubezpieczyciele od zawsze szukali oszczędności zaniżając wartości szkód. Oni mają swoich prawników, którzy w pismach do poszkodowanych dość "radośnie" interpretują przepisy prawa. I tak np art 362 kc "Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron", wysnuli wniosek, że poszkodowany ma naprawić swoje auto jak najtaniej. Dlatego też w ich wycenach szkód są informacje, że ich warsztaty partnerskie stosują stawkę rbg 54,50, że mają tańsze części zamienne (bo z naliczonym rabatem), oraz udzielają zniżki od całości kosztów naprawy. Ostatnio oferują także samochody zastępcze z wypożyczalni partnerskich, gdzie dobowe stawki za najem są o połowę niższe, niż u konkurencji. Z tym też można wygrać, bo warunki umowy najmu są praktycznie nie do zaakceptowania. 

12 godzin temu, Dev napisał:

wszystko na koszt sprawcy bo spie...ił

3 godziny temu, marcin_o23 napisał:

tu sprawczyni na szczęście została więc pod tym względem spokój

Tu kolega Dev miał na myśli, że kosztami naprawy zostanie obciążony bezpośrednio sprawca, a nie ubezpieczyciel (ucieczka z miejsca zdarzenia daje ubezpieczycielowi prawo do regresu). 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

To i ja chciałbym prosić o jakieś wskazówki do dyskusji z TU.

Szkoda naprawiana z AC (musze przejzec OWU bo nie pamietam jakie byly zapisy odnosnie AC)

Przygoda na autostradzie i przyklejenie sie do bandy betonowej.

Załączone zdjecia i opis a takze  wycena z TU (wycena tylko na podstawie zdjec i opisu bez fizycznych ogledzin auta)

W wycenie brak wzmianki o zawieszeniu.

Uszkodzone:

- 2 felgi (przednia i tylna) od strony kierowcy numer OEM: 8K0 601 025 D

- opona przednia  Hankook Venus S1 evo 245/40/R18

- opona tylna Dębica Presto UHP2  245/40/R18

- błotnik przedni lewy

- zderzak przedni

- drzwi lewe kierowcy

- drzwi lewe pasażera

- mikro pęknięcia klosza lampy przedniej lewej przy błotniku lewym

- uszkodzone zawieszenie przednie lewe (przy kołach ustawionych na wprost koło lewe wystaje w lewa stronę, ramiona kierownicy nie są w poziomie jak wcześniej - załączone zdjęcie).

- podejrzenie uszkodzenia piasty i łożyska strona lewa przednia

- podejrzenie uszkodzenia piasty i łożyska strona lewa tylna

- prawdopodobne uszkodzenie półosi lewej przedniej

drzwi_przednie.jpg

Felga_przednia_a.jpg

felga_przednia_b.jpg

felga_przednia_c.jpg

Felga_tyl_a.jpg

felga_tyl_b.jpg

Felga_tyl_c.jpg

Felga_tyl_d.jpg

Felga_tyl_e.jpg

IMG20220801124839-k1.jpg

IMG20220802101938-k1.jpg

IMG20220802104534-k1.jpg

IMG20220802104554-k1.jpg

prog_przod.jpg

prog-tyl_a.jpg

prog-tyl_b.jpeg

reflektor.jpg

Resized_20220804_164241.jpeg

zderzak_przod_blotnik_przod_a.jpg

zderzak_przod_blotnik_przod_b.jpeg

Zderzak_tyl.jpg

Wycena_p1.JPG

Wycena_p2.JPG

Wycena_p3.JPG

Wycena_p4.JPG

Wycena_p5.JPG

Wycena_p6.JPG

Opublikowano
23 godziny temu, Sensor77 napisał:

Szkoda naprawiana z AC (musze przejzec OWU bo nie pamietam jakie byly zapisy odnosnie AC)

Mogłeś przynajmniej napisać, czy masz rozliczenie szkody w trybie serwisowym, czy też wariant kosztorysowy. W tym drugim przypadku jesteś zdany na "radosną", twórczą inicjatywę ubezpieczyciela.

Opublikowano
W dniu 20.08.2022 o 15:03, hak64 napisał:

Mogłeś przynajmniej napisać, czy masz rozliczenie szkody w trybie serwisowym, czy też wariant kosztorysowy. W tym drugim przypadku jesteś zdany na "radosną", twórczą inicjatywę ubezpieczyciela.

Tak mam w polisie

Polisa.JPG

Opublikowano

"Wariant partnerski", to wiele wyjaśnia. Przy rozliczeniu szkody, ubezpieczyciel wyliczy Ci koszt naprawy w ich warsztacie partnerskim (mają wynegocjowane ceny części i usług, z naliczonymi rabatami). W zasadzie niczym się to nie różni od wariantu kosztorysowego.   

Opublikowano

Czyli mam rozumieć ze na ta chwile nie wiele mogę ugrać poza oddaniem do warsztatu celem sprawdzenie i wycenienia dodatkowo uszkodzeń zawieszenia (obecnie brak w wycenie) i innych ukrytych uszkodzeń (uchwytow zderzaka, lampy, zatrzaskow itd.)

Opublikowano

Niestety, ale dokładnie tak. Dodatkowe uszkodzenia możesz zgłosić samodzielnie, przesyłając ubezpieczycielowi fotki ujawnionych uszkodzeń, nie uwzględnionych w wycenie szkody. 

Opublikowano
W dniu 6.08.2022 o 11:18, hak64 napisał:

Ubezpieczyciele od zawsze szukali oszczędności zaniżając wartości szkód. Oni mają swoich prawników, którzy w pismach do poszkodowanych dość "radośnie" interpretują przepisy prawa. I tak np art 362 kc "Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron", wysnuli wniosek, że poszkodowany ma naprawić swoje auto jak najtaniej. Dlatego też w ich wycenach szkód są informacje, że ich warsztaty partnerskie stosują stawkę rbg 54,50, że mają tańsze części zamienne (bo z naliczonym rabatem), oraz udzielają zniżki od całości kosztów naprawy. Ostatnio oferują także samochody zastępcze z wypożyczalni partnerskich, gdzie dobowe stawki za najem są o połowę niższe, niż u konkurencji. Z tym też można wygrać, bo warunki umowy najmu są praktycznie nie do zaakceptowania. 

Tu kolega Dev miał na myśli, że kosztami naprawy zostanie obciążony bezpośrednio sprawca, a nie ubezpieczyciel (ucieczka z miejsca zdarzenia daje ubezpieczycielowi prawo do regresu). 

odnośnie mojej sprawy, czy mogę kupić wszystkie nowe części w ASO, przedstawić dowody zakupu za części i koszty za malowanie + auto zastępcze i wszystko to wysłać do ubezpieczyciela??

Opublikowano

rozumiem też, że dla ubezpieczalni paragon wystarczy?? chociaż nie jest to dokument imienny

Opublikowano
W dniu 29.08.2022 o 20:21, marcin_o23 napisał:

odnośnie mojej sprawy, czy mogę kupić wszystkie nowe części w ASO, przedstawić dowody zakupu za części i koszty za malowanie + auto zastępcze i wszystko to wysłać do ubezpieczyciela??

Tak. Masz szkodę likwidowaną z OC sprawcy, więc nie interesują Cię oszczędnościowe życzenia ubezpieczyciela.

Opublikowano

super, dziękuję za odpowiedź :hi: