Dev Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) ostatnio miałem zdrapkę, z OC sprawcy wycenili mi szkode na 860 wiec oddałem grata do ASO faktura na 2750 plus auto zastepcze na 5 dni wszystko na koszt sprawcy bo spie...ił Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez Dev
marcin_o23 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 tu sprawczyni na szczęście została więc pod tym względem spokój
hak64 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 12 godzin temu, marcin_o23 napisał: mam wrażenie, że teraz specjalnie dają mega niskie kwoty i sprawiają wrażenie, że nie obawiają się, że klient pójdzie do warsztatu, Ubezpieczyciele od zawsze szukali oszczędności zaniżając wartości szkód. Oni mają swoich prawników, którzy w pismach do poszkodowanych dość "radośnie" interpretują przepisy prawa. I tak np art 362 kc "Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron", wysnuli wniosek, że poszkodowany ma naprawić swoje auto jak najtaniej. Dlatego też w ich wycenach szkód są informacje, że ich warsztaty partnerskie stosują stawkę rbg 54,50, że mają tańsze części zamienne (bo z naliczonym rabatem), oraz udzielają zniżki od całości kosztów naprawy. Ostatnio oferują także samochody zastępcze z wypożyczalni partnerskich, gdzie dobowe stawki za najem są o połowę niższe, niż u konkurencji. Z tym też można wygrać, bo warunki umowy najmu są praktycznie nie do zaakceptowania. 12 godzin temu, Dev napisał: wszystko na koszt sprawcy bo spie...ił 3 godziny temu, marcin_o23 napisał: tu sprawczyni na szczęście została więc pod tym względem spokój Tu kolega Dev miał na myśli, że kosztami naprawy zostanie obciążony bezpośrednio sprawca, a nie ubezpieczyciel (ucieczka z miejsca zdarzenia daje ubezpieczycielowi prawo do regresu).
Sensor77 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Witam To i ja chciałbym prosić o jakieś wskazówki do dyskusji z TU. Szkoda naprawiana z AC (musze przejzec OWU bo nie pamietam jakie byly zapisy odnosnie AC) Przygoda na autostradzie i przyklejenie sie do bandy betonowej. Załączone zdjecia i opis a takze wycena z TU (wycena tylko na podstawie zdjec i opisu bez fizycznych ogledzin auta) W wycenie brak wzmianki o zawieszeniu. Uszkodzone: - 2 felgi (przednia i tylna) od strony kierowcy numer OEM: 8K0 601 025 D - opona przednia Hankook Venus S1 evo 245/40/R18 - opona tylna Dębica Presto UHP2 245/40/R18 - błotnik przedni lewy - zderzak przedni - drzwi lewe kierowcy - drzwi lewe pasażera - mikro pęknięcia klosza lampy przedniej lewej przy błotniku lewym - uszkodzone zawieszenie przednie lewe (przy kołach ustawionych na wprost koło lewe wystaje w lewa stronę, ramiona kierownicy nie są w poziomie jak wcześniej - załączone zdjęcie). - podejrzenie uszkodzenia piasty i łożyska strona lewa przednia - podejrzenie uszkodzenia piasty i łożyska strona lewa tylna - prawdopodobne uszkodzenie półosi lewej przedniej
hak64 Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Opublikowano 20 Sierpnia 2022 23 godziny temu, Sensor77 napisał: Szkoda naprawiana z AC (musze przejzec OWU bo nie pamietam jakie byly zapisy odnosnie AC) Mogłeś przynajmniej napisać, czy masz rozliczenie szkody w trybie serwisowym, czy też wariant kosztorysowy. W tym drugim przypadku jesteś zdany na "radosną", twórczą inicjatywę ubezpieczyciela.
Sensor77 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 W dniu 20.08.2022 o 15:03, hak64 napisał: Mogłeś przynajmniej napisać, czy masz rozliczenie szkody w trybie serwisowym, czy też wariant kosztorysowy. W tym drugim przypadku jesteś zdany na "radosną", twórczą inicjatywę ubezpieczyciela. Tak mam w polisie
hak64 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 "Wariant partnerski", to wiele wyjaśnia. Przy rozliczeniu szkody, ubezpieczyciel wyliczy Ci koszt naprawy w ich warsztacie partnerskim (mają wynegocjowane ceny części i usług, z naliczonymi rabatami). W zasadzie niczym się to nie różni od wariantu kosztorysowego.
Sensor77 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Czyli mam rozumieć ze na ta chwile nie wiele mogę ugrać poza oddaniem do warsztatu celem sprawdzenie i wycenienia dodatkowo uszkodzeń zawieszenia (obecnie brak w wycenie) i innych ukrytych uszkodzeń (uchwytow zderzaka, lampy, zatrzaskow itd.)
hak64 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Niestety, ale dokładnie tak. Dodatkowe uszkodzenia możesz zgłosić samodzielnie, przesyłając ubezpieczycielowi fotki ujawnionych uszkodzeń, nie uwzględnionych w wycenie szkody.
marcin_o23 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 W dniu 6.08.2022 o 11:18, hak64 napisał: Ubezpieczyciele od zawsze szukali oszczędności zaniżając wartości szkód. Oni mają swoich prawników, którzy w pismach do poszkodowanych dość "radośnie" interpretują przepisy prawa. I tak np art 362 kc "Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron", wysnuli wniosek, że poszkodowany ma naprawić swoje auto jak najtaniej. Dlatego też w ich wycenach szkód są informacje, że ich warsztaty partnerskie stosują stawkę rbg 54,50, że mają tańsze części zamienne (bo z naliczonym rabatem), oraz udzielają zniżki od całości kosztów naprawy. Ostatnio oferują także samochody zastępcze z wypożyczalni partnerskich, gdzie dobowe stawki za najem są o połowę niższe, niż u konkurencji. Z tym też można wygrać, bo warunki umowy najmu są praktycznie nie do zaakceptowania. Tu kolega Dev miał na myśli, że kosztami naprawy zostanie obciążony bezpośrednio sprawca, a nie ubezpieczyciel (ucieczka z miejsca zdarzenia daje ubezpieczycielowi prawo do regresu). odnośnie mojej sprawy, czy mogę kupić wszystkie nowe części w ASO, przedstawić dowody zakupu za części i koszty za malowanie + auto zastępcze i wszystko to wysłać do ubezpieczyciela??
marcin_o23 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 rozumiem też, że dla ubezpieczalni paragon wystarczy?? chociaż nie jest to dokument imienny
hak64 Opublikowano 2 Września 2022 Opublikowano 2 Września 2022 W dniu 29.08.2022 o 20:21, marcin_o23 napisał: odnośnie mojej sprawy, czy mogę kupić wszystkie nowe części w ASO, przedstawić dowody zakupu za części i koszty za malowanie + auto zastępcze i wszystko to wysłać do ubezpieczyciela?? Tak. Masz szkodę likwidowaną z OC sprawcy, więc nie interesują Cię oszczędnościowe życzenia ubezpieczyciela.
Rekomendowane odpowiedzi