Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Bardzo wielki dziwny problem skrzynia dwumas ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie dotknął mnie ostatnio bardzo dziwny problem mianowicie podasz jazdy bardzo zaczęło walić w okolicy sprzęgła lub dwumasa, zatrzymałem się stukanie było rytmiczne metal o metal myślałem że coś wyrwie bo tak głośno, ze strachem dojechałem do domu. Stukanie było zarówna na luzie jak i na wciśniętym sprzęgle w pedale czułem wibracje po puszczeniu sprzęgła stukanie nie przestawało. Odkręciłem osłony i miałem już rozbierać skrzynię włączyłem auto i powoli ruszałam bez gazu wtedy stukanie się nasilało. Dodam że skrzynia chodziła idealnie, sprzęgło w ogóle nie szarpało i nie ślizgało się. Ruszałem tak przez chwilę dźwięk był coraz głośniejszy i w pewnym momencie stukanie ustało. Myślałem że to łapa pękła albo poduszkę wyrwało którąś nic z tych rzeczy wszystko sprawdziłem i jest dobrze. Gdy jechałem podczas tego stukania czułem zdecydowanie tarcie i wibracje w dźwigni zmiany biegów wręcz gwizdała. Z początku myślałem że to łożysko oporowe ale przecież wtedy stukanie powinno być tylko na wciśniętym sprzęgle. Rozbierałem już wiele skrzyń i robiłem różne sprzęgła ale takiego problemu jeszcze nie miałem, żeby sam się naprawił. To było słychać jakby dwumas o coś uderzał bo dźwięk nie był szybki. Czy możliwe jest jakieś uszkodzenie dwumasa bez oznak w jeździe typu szarpanie itp. Nie chce wyciągać skrzyni na darmo ale chce się wybrać do Niemiec 2400 km i trochę się obawiam żeby coś się nie zesrało w trasie?? Ktoś ma jakiś pomysł???

Opublikowano
Nie chce wyciągać skrzyni na darmo ale chce się wybrać do Niemiec 2400 km i trochę się obawiam żeby coś się nie zesrało w trasie?? Ktoś ma jakiś pomysł???

no pomysl to ja mam taki ze bym sie w taka trase nawet nie mysla wybierac bez rewizji sprzegla/dwumasu.

Ewientnie sie cos tam skonczylo.Jedyne wyjscie rwac skrzynie a co to bylo to sie ewnie samo objawi po zdjeciu.

Opublikowano

bez wyjecia skrzyni niczego sie nie dowiesz ,moze sprezyna wypadla z tarczy i grzes latala tak czy siak skrzynia do wyjecia i obadac co sie stalo jak wybierasz sie w taka trase.,

Opublikowano
  • Autor

Tylko najdziwniejsze że teraz wszystko chodzi cud malina i nic się nie dzieje....

Z tego co czytałem to w tej tarczy ponoć nie ma sprężyn jak jest dwumas.... a powiedzcie czy żeby wyjąć skrzynie to trzeba naprawdę robić tak jak jest w książce Sam naprawiam odkręcać kolektor wylotowy, rozrusznik a żeby rozrusznik to w książce napisali że trzeba pasek wieloklin sciągać itd czy może prościej da się to zrobić czyli półośki, siłownik, czujniki wstecznego i obrotowy, i rozrusznik???? i rabuje skrzynie ???

Opublikowano

Ja miałem tak w meśku w 124 dwumas zdechł waliło jak diabli a sprzęgło i skrzynia latała aż miło po rozbiórce okazało się że dwumas na środku rozsypany w miejscu nitowania ciężko to wytłumaczyć wymieniłem na używkę i beproblemowo wszystko , pierwsza wersja regeneracja w Poznaniu firma wzięta z allegro jedna wielka wtopa 900zł w plecy.

Opublikowano

Tylko najdziwniejsze że teraz wszystko chodzi cud malina i nic się nie dzieje....

Z tego co czytałem to w tej tarczy ponoć nie ma sprężyn jak jest dwumas.... a powiedzcie czy żeby wyjąć skrzynie to trzeba naprawdę robić tak jak jest w książce Sam naprawiam odkręcać kolektor wylotowy, rozrusznik a żeby rozrusznik to w książce napisali że trzeba pasek wieloklin sciągać itd czy może prościej da się to zrobić czyli półośki, siłownik, czujniki wstecznego i obrotowy, i rozrusznik???? i rabuje skrzynie ???

Może Ci się przyda...

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=81238.0

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o dwumas w mercedesie w 124 to temat znam od podszewki, i też wymieniałem sam a skrzynie wyciągałem 3 razy ale tam był inny problem bo tam waliło podczas ruszania, a u mnie waliło na luzie, baz sprzęgła, ze sprzęgłem oraz podczas jazdy lecz od tamtej pory jak ustało tak narazie jest cisza w weekend wybieram się w dłuższą trasę żeby przetestowac może znowu zacznie nie wiem.... [br]Dopisany: 05 Sierpień 2010, 10:41_________________________________________________Dzięki za link napewno się przyda. A czy może być coś takiego że dwumas się nagrzewa i wtedy coś puka czy raczej nie ??

Opublikowano

Jeśli chodzi o dwumas w mercedesie w 124 to temat znam od podszewki, i też wymieniałem sam a skrzynie wyciągałem 3 razy ale tam był inny problem bo tam waliło podczas ruszania, a u mnie waliło na luzie, baz sprzęgła, ze sprzęgłem oraz podczas jazdy lecz od tamtej pory jak ustało tak narazie jest cisza w weekend wybieram się w dłuższą trasę żeby przetestowac może znowu zacznie nie wiem.... [br]Dopisany: 05 Sierpień 2010, 10:41_________________________________________________Dzięki za link napewno się przyda. A czy może być coś takiego że dwumas się nagrzewa i wtedy coś puka czy raczej nie ??

U mnie przy wysokiej temperaturze otoczenia i czastym używaniu sprzęgła np. podjeżdżanie w korku zaczynało telepać niemiłosiernie z podskakiwaniem całego auta do góry jak żaba. U mnie stukania z dwumasa nie było, ale każdy przypadek może być inny.