Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wycena rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do napinacza paska rozrządu to jeden pies czy kupicie INA, RUVILLE, SKF. W styczniu wymieniałem rozrząd i kupiłem SKF, po sprawdzeniu w domu okazało się, że w napinaczu jest łożysko NSK, a po to kupiłem SKF żeby było łożysko SKF bo to jest serce napinacza. Jechałem z tym napinaczem z powrotem i chciałem zamienić na INA, a tam znowu łożysko NSK, w Ruville też to samo łożysko. To są praktycznie te same napinacze, różnią się tyko ceną. Nie wymieniałem już tego SKF bo inne były takie same. Pasek kupiłem contitecha, tu też się nieźle wkurzyłem. Byłem w pięciu sklepach moto i nigdzie nie można dostać Made in Germany tylko Made in Romania, lub Brasilia. Rolka prowadząca też niby INA ale można dostać tylko Made in Slovenia. Pompę wody kupiłem Ruville, ale jakie łożyska w środku siedzą tego już nie było widać. Walą nas po rogach strasznie. Ktoś teraz mi powie, że co z tego, że made in romania skoro wykorzystują niemieckie maszyny i technologię. Niby tak, ale nie do końca, sam jestem brygadzistą w firmie która remontuje i produkuje głównie hydraulikę siłową i wierzcie mi samo podejście do pracy ma wpływ na dokładność danych części. Jedna osoba przekroczy tolerancję o 20% lub 50% i machnie na to ręką, a druga odłoży tak detal jako nie spełniający normy. To samo tyczy się kontroli jakości. Coś w tym jest, że jak kiedyś części danej marki były produkowane w Niemczech to ich jakość była znacznie lepsza, a odkąd są produkowane gdzie popadnie to z własnego doświadczenia wiemy, że to już nie są produkty tej jakości co kiedyś.

Moja propozycja:

Pasek rozrządu: Gates

Napinacz paska rozrządu: SKF, INA, Ruville

Rolka prowadząca pas. rozrządu: INA

Pompa wody: Hepu

Uszczelnienia: Erling

Pozdrawiam.