Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Coraz częściej ciężko wchodzą biegi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu zauważyłem, momenty kiedy ciężko wchodzą biegi, tzn. wysprzęgle i próbuje wbić jedynkę i idzie bardzo ciężko tak jakby na dwa razy ale bez żadnych zgrzytów a za chwile ponownie nacisnę pedał sprzęgła i już jest OK, zdarza się to na każdym biegu, nie za każdym razem ale ale coraz częściej.

Dodam, że olej w skrzyni jest do samego korka kontrolnego, skrzynia nie hałasuje i do niedawna nie miałem takich objawów.

Czy to może być jakaś poduszka ? czy ktoś miał coś takiego ?

Proszę o podpowiedzi.

Opublikowano

Sprzęgło sie nie ślizga?

Wysoko bierze?

Odpowietrzałeś wysprzęglik?

Opublikowano

Raczej się nie ślizga sprzęgło.

Wysoko bierze ale w ADR podobno to normalne.

Nie odpowietrzałem wysprzęglika i jak to się kolego robi ? Płynu hamulcowego mi nie ubywa wcale.

Opublikowano

Ja ci radzę szybko to zrobić, bo jak doprowadzisz to usterki skrzyni, to dopiero Ci się zaczną kłopoty. Wymiana skrzyni na inną to nie lada wyczyn, bo wyszukać dobrą solidną skrzynię niestety jest ciężko. Na moim przykladzie, padła mi skrzynia wymieniłem na drugą i nie całe pół roku i wymieniam już kolejną :((

Więc kolego szybko zdiagnozuj problem i napraw to :))

Opublikowano

Odpowierzanie wysprzęglika nalezy wykonać z kanału. Odnajdujesz wysprzęglik i odpowietrznik jak dobrze pamiętam to klucz 11 pasuje na ten odpow. Postepujesz identycznie jak z hamulcami. Jedna osoba naciska pedał sprzegła odkręcasz odpowietrznika - wylatuje płyn. Zakręcasz osba w samochodzie odpuszcza pedał sprzęgła.

Najlepiej przed tą operacją wyssać płyn ze zbiorniczna np. strzykawką i zalać nowego i dpoiero wtedy przystapić do operacji. No chyba, że płyn ma nie więcej jak 2 lata i nie ma przejechane 60kkm.

Stosuj tylko dot4 i lepsze!!!!!!

Opublikowano

OK dzięki kolego. Przy najbliższej okazji sprawdzę odpowietrzenie skrzyni.

Opublikowano

no ja tez chyba zrobie ten manewr płyn do układu sprzęgła jest brany z zbiorniczka płynu hamulcowego tak koelgo Rafik? :hi:

Opublikowano

Dokładnie

no ja tez chyba zrobie ten manewr płyn do układu sprzęgła jest brany z zbiorniczka płynu hamulcowego tak koelgo Rafik? :hi:

Dokładnie to jest jeden zbiorniczek na hamulce i skrzynię biegów.[br]Dopisany: 08 Sierpień 2010, 07:09_________________________________________________[br]Dopisany: 19 Sierpień 2010, 13:53_________________________________________________No i przyszedł czas na wymianę sprzęgła bez dwumasy :( Zamówiłem komplet LUK'a - 460 zł oraz dodatkowo mechanik zasugerował wymianę łożyska igiełkowego -20 zł, które często jest pomijane przy wymianie sprzęgła a ono właśnie ma duży wpływ na ciężkie przełączanie biegów.

Mechanik wsiadł do auta i wystarczyło, że wcisnął i puścił sprzęgło i odrazu stwierdził, że znacznie za wysoko bierze, fakt nie ślizga się jeszcze ale jest na granicy i typuje łożysko igiełkowe na sprawcę ciężko wchodzących biegów.

Dodatkowo zamówiłem simering wału bo mam wyciek na łączeniu skrzyni z silnikiem.

Opublikowano

Dokładnie

Dokładnie to jest jeden zbiorniczek na hamulce i skrzynię biegów.[br]Dopisany: 08 Sierpień 2010, 07:09_________________________________________________[br]Dopisany: 19 Sierpień 2010, 13:53_________________________________________________No i przyszedł czas na wymianę sprzęgła bez dwumasy :( Zamówiłem komplet LUK'a - 460 zł oraz dodatkowo mechanik zasugerował wymianę łożyska igiełkowego -20 zł, które często jest pomijane przy wymianie sprzęgła a ono właśnie ma duży wpływ na ciężkie przełączanie biegów.

Mechanik wsiadł do auta i wystarczyło, że wcisnął i puścił sprzęgło i odrazu stwierdził, że znacznie za wysoko bierze, fakt nie ślizga się jeszcze ale jest na granicy i typuje łożysko igiełkowe na sprawcę ciężko wchodzących biegów.

Dodatkowo zamówiłem simering wału bo mam wyciek na łączeniu skrzyni z silnikiem.

To co wymienia Twój mechanik za dodatkowe super wypasy przy podstawowej wymianie sprzęgła to kazdy wymienia zawsze przy takiej robocie koszt znikomy a masz pewność, że za wymianę częsci wartej 20zł nie zapłącisz za robotę 300zł.

Może zastanów sie jeszcze nad mechanikiem czy aby ten przeprowadzał wymianę jak takie nowinki Ci przekazuje :wallbash:

Opublikowano

Dokładnie

To co wymienia Twój mechanik za dodatkowe super wypasy przy podstawowej wymianie sprzęgła to kazdy wymienia zawsze przy takiej robocie koszt znikomy a masz pewność, że za wymianę częsci wartej 20zł nie zapłącisz za robotę 300zł.

Może zastanów sie jeszcze nad mechanikiem czy aby ten przeprowadzał wymianę jak takie nowinki Ci przekazuje :wallbash:

Nie rozumiem co złego w tym, że mi powiedział co może powodować, że biegi ciężko wchodzą, a przy okazji zdecydowałem, że wymienię sprzęgło bo ewidentnie wysoko bierze a przy okazji uszczelnienie wału ... Czy ja stwierdziłem, że on coś extra mi wymienia? on tylko powiedział, że zdarza się, że mechanicy nie wymieniają łożyska igiełkowego... więc nie wiem po co ten sarkazm.

Nie mam zamiaru zmieniać mechanika bo gościu od lat mi robi auta a siedzi głównie w audi i bmw i jestem pewien, że zna sie na rzeczy.

Opublikowano

Dokładnie

Nie rozumiem co złego w tym, że mi powiedział co może powodować, że biegi ciężko wchodzą, a przy okazji zdecydowałem, że wymienię sprzęgło bo ewidentnie wysoko bierze a przy okazji uszczelnienie wału ... Czy ja stwierdziłem, że on coś extra mi wymienia? on tylko powiedział, że zdarza się, że mechanicy nie wymieniają łożyska igiełkowego... więc nie wiem po co ten sarkazm.

Nie mam zamiaru zmieniać mechanika bo gościu od lat mi robi auta a siedzi głównie w audi i bmw i jestem pewien, że zna sie na rzeczy.

Ok sorry jak Cię uraziłem ale wydawało mi sie, że te rzeczy co wymienił mechanik to pakiet obowiązkowy przy wymianie sprzęgła.

Opublikowano

Kolego w wcale nie czuję się urażony, nie jestem obrażalski :) ten mech. jeszcze nie robil mi sprzęgła w mojej niuni, umówiony jestem na poniedziałek. Audi mam od stycznia tego roku i w sumie miałem wymieniane popychacze zaworowe i kilka wahaczy u tego mech. ale jako jedyny w moich rejonach godny zaufania, nigdy się nie zawiodłem a jestem wymagającym klientem. Zawsze po odebraniu furki odrazu lece w kanał żeby sprawdzić czy chociaż mam osłonę silnika dokręconą. Bywałem u takich partaczy,że dzwonili do mnie po 2 godzinach żebym po bagnet podjechał bo paproch zapomniał włożyć, myślałem, że mu w d...pe go wsadzę, nie wpomnę o pogubionych śróbach osłony silnika ehhh można by wynieniać bez końca.

Więc luzik i forumowe pifko :) pozdrawiam serdecznie