Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zegar radiowy w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oto ciąg dalszy śledztwa:)

Do zegarów (zestawu wskaźników) doprowadzone są trzy kable - dwa zakończone złączami 32-stykowymi (zielone i niebieskie) i jeden zakończony złączem 4-stykowym (to jest kabel który nas interesuje).

Na forum znalazłem opis tego złącza:

Złącze wielostykowe 4-stykowe, czarne, zegara sterowanego falami radiowymi

1 - Zegar sterowany falami radiowymi, sygnał (dane)

2 - Zegar sterowany falami radiowymi 5V

3 - Niewykorzystane

4 - Zegar sterowany falami radiowymi, masa

Te trzy żyły biegną sobie do odbiornika zegara sterowanego falami radiowymi umieszczonego pod osłoną tylnego zderzaka.

Dzisiaj sprawdziłem czy i kiedy ten odbiornik otrzymuje zasilanie. Mierzyłem napięcie pomiędzy 2 a 4 przy wyjętym kluczyku, przy przekręconym kluczyku i przy odpalonym silniku. Za każdym razem otrzymywałem dokładnie 5,40V, czyli wynika z tego że ten moduł jest zasilany przez cały czas (no chyba że odłączymy akumulator:).

Do sprawdzenia jak wygląda sygnał musiałbym użyć oscyloskopu, ale niestety nie posiadam takiego sprzętu w domu.

Chyba kupię sobie nowy odbiornik, na początek podłączę go "na krótko" i zobaczę czy palma się pojawi.

Wrrr... jak ja nie lubię jak coś mi nie działa i nie potrafię tego naprawić:(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dysponuje DOMINATOREM. Niestety przy pomocy tego ustrojstwa nie jestem w stanie przestawić żadnych wartości na kanale 19. Ani ich odczytać.

Pisze cos o nieobsługiwanej funkcji.

Natomiast pokroić bym sie dal za to, ze na bank antenkę miałem widoczna obok zegarka póki nie grzebnął mi w tym facet od kluczyków :confused4:

Irytuje mnie denerwuje brak tego drobiazgu ;(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzis rano wchodze do auta,przekrecam kluczyk...nagle robie takie oczy :shocked: a chwile potem :drool: :thumbup::banan:

taka byla moja radosc,gdy zobaczylem za ikonka anteny,obok godziny nad data,znowu sie ladnie swieci po 6 miesiacach nieobecnosci.Wczoraj wrocilem ze Slowacji ale jak wjezdzalem do garazu ikonki nie bylo a dzis rano juz jest :)

nie wiem czy to ma jakies znaczenie ze bylem pare setek km w innym miejscu ...

oby tylko juz tak zostalo jak jest teraz :>

Opublikowano

Gratulacje. Ja wstrzymałem się z zakupem nowego odbiornika do września. Będę wtedy przejeżdżał w pobliżu nadajnika sygnału DCF77 i jeżeli tam nie złapię sygnału to będzie znak że coś nie tak jest z moim odbiornikiem.

Opublikowano

Gratulacje. Ja wstrzymałem się z zakupem nowego odbiornika do września. Będę wtedy przejeżdżał w pobliżu nadajnika sygnału DCF77 i jeżeli tam nie złapię sygnału to będzie znak że coś nie tak jest z moim odbiornikiem.

nie mam pojecia od czego to zalezy

2 miesiace temu wylaczylem niedzialajacy zegar radiowy vagiem

tydzien pozniej dalem wszystko co ma zwiazek z zegarem na ON

od tamtego czasu minelo miesiac,wrocilem ze slowacji i pojawila sie ikonka :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Ja też się zastanawiam o co w tym wszystkim chodzi. Od razu jak kupiłem auto od handlarza (sprowadził z Włoch) to chyba tej antenki nie było. Potem sią pojawiła i się zastanawiałem co to jest. Ostatnio jednak musiałem odłączyć akumulator i od tego czasu (jakiś miesiąc) jej nie ma. Też wolałbym jakby była. Zegarek wyglądał jakoś tak lepiej, no i teraz wiem do czego to jest...

Piszcie jak ktos dojdzie o co w tym wszystkim chodzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

arczi_a4 nastaw zegar ręcznie i po chwili(tak jest u mnie) lub jakimś czasie palma powinna się zaświecić :naughty:

Opublikowano

z tą palmą to nie jest tak łatwo, że nastawisz zegar ręcznie i się pojawi.

ja nastawiałem ręcznie, aktywowałem VAG-em i widzę ze to czy się pojawi czy nie to jakiś totolotek albo i lepiej, a polski serwis Audi potrafi tylko wymienić ten moduł, wziąć kupę kasy i tyle.

może ktoś jest w DE i mógłby się u nich dopytać w AUDI o co w tym wszystkim chodzi, tam wydaje mi się są kompetentniejsi ludzi.

Opublikowano

PiteR :-> - ja mówiłem na przykładzie B5 :wink4: co do niemieckiego ASO -to na dniach zapytamy :wink4:

Opublikowano

krzyniek - myślisz że w B5 jest inny moduł jak w B6??

Ciekawe jak w innych autach wygląda sprawa z zegarem nastawianym falami radiowymi.

Opublikowano

skoro o tym mowa to napisze ze pare dni temu ikonka anteny zgasla tak sama od siebie bez wyciagania aku i inych przygod-brak sil do tego mam :thumbdown:

chyba pojade na slowacje i pewnie znowu sie pojawi :polew:

Jak bede sciagal zderzak to wyciagne ten odbiornik i go przeczyszcze moze gdzies sie dostaje wilgoc

Opublikowano

"arczi_a4 nastaw zegar ręcznie i po chwili(tak jest u mnie) lub jakimś czasie palma powinna się zaświecić "

do krzyniek: jasne że zaraz nastawiłem ręcznie ale i tak nie działa

pozdro

Opublikowano

Witam. Ostatnio miałem ten problem po kodowaniu nowego kluczyka, palemka zniknęła bo data i godzina się zresetowała. Nastawiłem zegar ręcznie i na drugi dzień palemka sama sie pojawiła. Nie pamiętam też zeby wcześniej zanikała z powodu braku zasięgu lub czegoś podobnego.

Opublikowano

a ja już przestałem się tym przejmować, choć za każdym razem gdy wsiadam do auta sprawdzam czy jest "antenka" :-) średnio raz w tygodniu mi znika i po paru dniach wraca, auto na noc zawsze stoi w tym samym miejscu pod chmurką więc... nie ma reguły :-)

Opublikowano

u mnie antenka wczoraj sie pojawila :polew:

Opublikowano

Witam ponownie

U mnie historia pojawienia się tej antenki wyglądała tak:

Kiedy odłączyłem akumulator antenka zniknęła i od razu ustawiłem zegar i datę ręcznie. Przez ponad miesiąc antenki nie było. Parę dni temu przez przypadek wyjąłem bezpiecznik odpowiedzialny za zegar i datę i po włożeniu go nie ustawiałem daty i zegara mając nadzieję, że może sam się ustawi i pojawi się antenka. Kiedy dzisiaj zniechęcony już patrzeniem cały czas na nieaktualną datę i godzinę chciałem ustawić, łapiąc za pokrętło patrzę a tu antenka ! i zarazem aktualna data i godzina. Co tu mówić: może i to pierdoła ale jak ktoś wcześniej napisał cieszę się że jest (po prostu nie lubię jak coś nie działa).

Reasumując wychodzi mi na to... że nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. Myślę, że może zależy to od rejonów kraju w jakim się jeździ (chodzi o zasięg tego nadajnika z Frankfurtu), może to również zależeć od stanu tego odbiornika który niby jest pod zderzakiem. Może jego zużycie lub zabrudzenie powoduje, że nie odbiera już tego sygnału jak należy. W każdym razie u mnie wyszło (jak i u wielu czytając posty), że nie można tego chyba włączyć ani Vagiem ani tymi pokrętłami przy liczniku tylko czekać aż odbiornik namierzy sygnał (jeżeli nie jest uszkodzony lub zabrudzony).

Pozdrawiam

Opublikowano

a orientował się ktoś ile kosztuje wymiana tego modułu?

Opublikowano

Wpisz numer części: http://sklep.gajos.com.pl/sklep/

Sprawdzisz orientacyjną cenę

Po co od razu wymieniać?

Wyjechać na urlop w jakąś głuszę z dala od wysokich budynków, linii wysokiego napięcia, mikrofalówek i innych źródeł radiowego śmiecia, potrzymać COOO na wolnych powietrzu przez kilka dni (i nocy) i wtedy sprawdzić czy coś się zmieniło.

Opublikowano

Wpisz numer części: http://sklep.gajos.com.pl/sklep/

Sprawdzisz orientacyjną cenę

Po co od razu wymieniać?

Wyjechać na urlop w jakąś głuszę z dala od wysokich budynków' date=' linii wysokiego napięcia, mikrofalówek i innych źródeł radiowego śmiecia, potrzymać COOO na wolnych powietrzu przez kilka dni (i nocy) i wtedy sprawdzić czy coś się zmieniło.

[/quote']

wszystko fajnie, tylko nie mam numeru części.

BTW: ostatnio bylem 4 dni na mazurach i z antenki lipa.

może rzeczywiście jak się zabrudzi ten moduł to nie odbiera, bo z tego co pamiętam to mieści się pod tylnym zderzakiem.