Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Huczenie z tyłu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z hałasem (huczeniem) z tyłu auta. Dźwięk podobny do łożyska koła, ale byłoby to dziwne, bo niedawno były zmieniane oba. Da się w quattro jakoś sprawdzić w warunkach niewarsztatowych skąd ten dźwięk dobiega? Jak podniosę auto na lewarku to i tak nie zakręcę luźno kołem chyba? Będę wdzięczny za pomoc.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mam ten sam problem , łożyska z tyłu wymienione (skf) , a coś zaczęło buczeć ale nie zawsze(jak by coś obcierało,ale nie nasila się w raz z prędkością) , podejrzewałem oponę więc zamieniłem strony i dalej to samo. po zdjęciu koła zauważyłem że tarcza ma lekkie bicie ,ale nie wiem czy to może być powód, po założeniu koła i kręceniu ręką słychać wyraźnie że trze. daj znać jak coś uda się znaleść

Opublikowano

Mam problem z hałasem (huczeniem) z tyłu auta. Dźwięk podobny do łożyska koła, ale byłoby to dziwne, bo niedawno były zmieniane oba. Da się w quattro jakoś sprawdzić w warunkach niewarsztatowych skąd ten dźwięk dobiega? Jak podniosę auto na lewarku to i tak nie zakręcę luźno kołem chyba? Będę wdzięczny za pomoc.

Kołem zakręcisz, o ile auto nie będzie na biegu (jeśli będziesz korzystał z ori lewarka, to jest wskazana duża ostrożnośc, najlepiej podłożyc coś pod koła po drugiej stronie).

Mam podobny problem, oba łożyska wymienione (z tym, że jakieś 30-40kkm temu) na FAG'a i SKF'a (strona skf'a huczy)

Huczy niemal w całym zakresie prędkości.

Po mojemu na 90% będzie to łożysko, pozostałe 10% to dyfer, przeguby, sam nie wiem co jeszcze.

Na dniach (jak już się przełamię i aktywuję jakiekolwiek chęci do przeprowadzenia tej roboty) wyciągnę półoś, skręcę łożysko jakąś śrubą, i będę wiedział na 100% czy to łożysko, czy cuś innego.

Dam znac co z tego wyszło.

Pozdro

Opublikowano

ok to czekam na wiadomości

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Łożysko wymienione (na FAG'a), nastała cisza :)

SKF wytrzymał całe 41kkm, troche marny ten wynik.

FAG na lewej stronie przejechał już 58kkm i chyba ma się jeszcze dobrze.

Tak więc w moim przypadku, po raz kolejny było to łożysko.

Pozdro, i powodzenia w zdiagnozowaniu i rozwiązaniu problemu.

Opublikowano

tak stawiasz na winę SKF?? a nie przyszło ci do głowy ze mogła byc to wina zbyt mocnego lub zbyt słabego dokrecenia piasty...?? :cool1:

robiłeś to osobiście czy ktoś ci to robił??

Opublikowano

Robiłem sam obie trzy strony, piastę dokręca się 115Nm+180stopni (w quattrówce nie ma regulacji luzu), nie ma tam za bardzo czego/jak popsuc (jak się odpowiednio do tego zabiera).

Do SKF'a w sumie nic nie mam, możliwe, że takie felerne się trafiło. Napisałem tylko jak to u mnie wyglądało, i jakie łożyska zakładałem. Nie mam zamiaru nikogo zniechęcac do SKF'a, czy też namawiac na FAG'a. Poza tym są jeszcze inni producenci.

Zresztą zamówiony był wtedy FAG, a w pudełku FAG'a leżał sobie SKF. Nie sprawdziłem na miejscu (cena tylko wydała mi się wtedy nawet fajna 155zł), zorientowałem się dopiero w domu, i nie chciało się mi już jeździc zamieniac/oddawac. No i teraz żałuję bo robota x2, i wydatek x2.

W oryginale też jest FAG.

Łożyska też niby takie same, ale jednak nie do końca. Dokładniej chodzi o proporcje w podziale wewnętrznych bieżni (bo są dwie). Choc to raczej nie ma nic do trwałości, tak przynajmniej mi się wydaje. Później wkleję foto o co kaman.

Pozdro