Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Czyszczenie lasera w napędzie nawigacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy stosował ktoś takie płyty do czyszczenia lasera w napędzie nawigacji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=230292127

Chciałem taką sobie zakupić do wyczyszczenia napędu małej nawigacji w bagażniku ale gość mi odradził twierdząc że można uszkodzić laser przy tego typu napędzie (wsuwana płyta).Czym w takim razie można wyczyścić ten laser.

Pytam dlatego, że coraz częściej przy uruchamianiu nawi pojawia mi się komunikat error cd, następnie po kilku próbach zaskakuje a czasmi uruchamia się bez problemu. Być może jest to wina płyty(wypalona mapa czechy polska 2005/2006) ale chciałem zacząć od lasera a tu klopss....zna ktoś jakiś skuteczny sposób?

Pozdrawiam

Opublikowano

Miałem to samo. Polska Czechy 2007-2008 chodzi idealnie..a Propos czyszczenia tymi wynalazkami- nie robiłbym tego, można zniszczyc laser ;/

Opublikowano

Mi kiedyś gośc czyścił napęd prostą metodą, miał taki pedzelek do makijażu i nim przeczyscił z kurzu oczko lasera.

Opublikowano

Można wziąść delikatną szmatkę i przetrzeć tylko bardzo delikatnie żeby nie porysować oczka laseru albo tak jak pisał nuti można to przeczyścić pędzelkiem ale z delikatnymi włoskami aby nie porysować.

Opublikowano
  • Autor

Można wziąść delikatną szmatkę i przetrzeć tylko bardzo delikatnie żeby nie porysować oczka laseru albo tak jak pisał nuti można to przeczyścić pędzelkiem ale z delikatnymi włoskami aby nie porysować.

w tego typu nawigacji (napęd cd w bagażniku, plyta wsuwana) raczej nie ma możliwości wyczyszczenia szmatką

(zero dostępu do lasera) chyba że mialeś na myśli calkowity demontaż napędu ale to nie wchodzi w grę.

Miałem to samo. Polska Czechy 2007-2008 chodzi idealnie..a Propos czyszczenia tymi wynalazkami- nie robiłbym tego, można zniszczyc laser ;/

...rozumiem że mapkę masz domowej produkcji ;)

pozdrawiam

Opublikowano

Miałem na myśli całkowity demontaż nawigacji z autka i rozkręcenie jej. Jestem przyszłym elektonikiem więc nie było by dla mnie problemem rozkręcenie nawi i wyczyszczenie laseru. Więc myślę trochę inaczej niż zwykły użytkownik.

Pozdrawiam. Może uda się to zrobić pędzelkiem.

Opublikowano

takie czyszczenia lasera to 5 minut roboty

Opublikowano

adams_pasek OT Adam ty nie siedzisz przypadkiem na Elektrodzie ?? koniec OT

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem kiedyś problem z laserem w radiu i kupiłem tę płytke ze szczoteczkami i chyba 40 min. chodziła płyta i radio gra do dziś. :dance: :dance: :dance:

Opublikowano

Oprócz górnej strony soczewki jest jeszcze dolna i pryzmat do wyczyszczenia. Górną można wyczyścić wacikiem zmoczonym w odpowiednim płynie, a resztę wydmuchać sprężonym powietrzem ( tylko nie z kompresora - wilgoć).

• 5 lat później...
Opublikowano

Można użyć do czyszczenia np. benzyny ekstrakcyjnej ??

Opublikowano
Można użyć do czyszczenia np. benzyny ekstrakcyjnej ??

Ja w nagrywarce użyłem kontaktu S do czyszczenia styków:facepalm: Wcześnie słabo nagrywał teraz nawet nie czyta. A był praktycznie nieużywany tylko lekko przykurzony. pewnie benzyna da podobny efekt.

Najlepiej użyć alkoholu izopropylenowego. Do momentu jak nie zobaczyłem co się stąło z soczewką myślałem że kontakt i ten alkohol to to samo:kox: