Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Błąd 00561 - Mixture Adaptation

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki błąd w swoim ADR `95:

1 Fault Found:

00561 - Mixture Adaptation

15-00 - Adaptation Limit (Add) Not Reached

Błąd znany i powszechnie nielubiany :evil: Przeszukalem szukajke pod tym katem oraz wujka googielka ale... Moj ADR nie mial nigdy i obecnie tez nie ma LPG to raz, dwa to osiagi ma katalogowe zarowno przyspieszenie jak i vmax, a trzy to pali normalnie (11-11.5 miasto duze, 7.1-7.5 trasa bez kapelusza). Blad ten mialem juz w czerwcu ale wtedy dal sie skasowac i niepowrocil i myslalem ze jest to spowodowane nieszczelnoscia w dolocie. Nieszczelnosci juz nie ma, a po zrobieniu 1500km blad jest znowu i nie chce sie skasowac :/ Tak czytalem o tym bledzie, dolot wydaje sie szczelny, uklad paliwowy sprawny (osiagi fabryczne), przepustnica w miare czysta (nie faluja obroty), zmiennej geometrii kolektora nie mam (`95). Przeplywomierz pokazuje cos takiego:

a4_przeplywka.JPG

Niestety szukajka pokazuje albo ludzi z LPG albo ludzi ktorym auto duzo pali i nie jedzie lub kombinacje powyzszych. U mnie wydaje sie byc alles ok ale blad jest i cos go musi generowac. Jakies pomysly? Przeplywka pokazuje >100g wiec chyba ok? Klon tematu wrzucilem tez na rf.pl.

Opublikowano

a lambda?

Opublikowano
  • Autor

Lambda powinna spowodowac kosmiczne spalanie chyba?

Da rade sprawdzic ja vagiem? ktory kanał?

Opublikowano

miałem założyć podobny wątek ale mnie uprzedziłeś :naughty: u mnie co prawda w AEB mam dokładnie to samo - niby wszystko OK ale błąd jest :mysli: Robiłem wydech od turba przelot bez kata ( gniazdo sondy przespawane) i czy to może miec coś wspólnego??

Opublikowano

Lambda powinna spowodowac kosmiczne spalanie chyba?

Da rade sprawdzic ja vagiem? ktory kanał?

poszukaj w dziale diagnostyka

spalanie tak ale ma tez wplyw na mieszanke wiec warto sprawdzic

Opublikowano

a ja się też dołączę, mam pytanko:

Czy po odpięciu wtyczki od sondy (koło zbiorniczka z płynem od chłodnicy) powinny się zaświecić jakieś lampki na desce rozdzielczej (np.check)????

Opublikowano

a ja się też dołączę, mam pytanko:

Czy po odpięciu wtyczki od sondy (koło zbiorniczka z płynem od chłodnicy) powinny się zaświecić jakieś lampki na desce rozdzielczej (np.check)????

chyba tak ale nie jestem pewny

Opublikowano

U Ciebie problemem moze byc sonda bo widac po czasach wtrysku ze tnie dawke, ja max czasy mam na poziomie 18ms a u Ciebie jest 16ms czyli sonda wprowadza za duze korekty i stad ten bład, ewentualnie wtryskiwacze za mocno leja lub masz uszkodzony reg cisnienia paliwa. Ja miałem tez ten bład ale miałem uszkodzony przepływomierz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Maly up-date tematu, zrobilo sie zimno i zaczal ciagnac kosmiczne ilosci benzyny jak na zwykle 1.8 i spokojna jazde, czesto poznym wieczorem po pustym miescie, 13-14l to lekka przesada. Zrobilem logi 007:

http://vaglog.rtnet.pl/k-wilczynski_24810.html --> LOGI. Pierwsze to auto na luzie i przegazowka, a drugie podczas jazdy.

Zrobilem tez test, odpalony silnik, cieply, skasowany blad 00561, jade spokojnie, bledu nie ma, daje w palnik, bledu nie ma, staje na swiatlach blad jest i nie daje sie juz skasowac. Odpalam po jakims czasie i daje sie usunac... :/

Opublikowano

Sprawdz odme oraz na analizatorze spalin jaka pokazuje lambde, bo u mnie sonda oszukuje na bogato mimo ze pracuje właściwie. U ciebie moze byc ze oszkuje na ubogo i dlatego sonda wprowadza duze korekcje i przez to bedzie wiecej palił.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Jakos w polowie pazdziernika wkurzylem sie i odstawilem auto do zaufanego serwisu VAG`ow, diagnoza to uszkodzona przeplywka (logi wrzucalem w temacie duzo wczesniej). Zanim znalazlem przeplywomierz Hitachi, kupilem go i przyszedl poczta troche minelo, ale koniec koncow podmienilem i... dalej jest blad. Z tym, ze spalanie 10.5l mimo zimna, miasta i chodzacej klimy. Jest progres, no ale obawialem sie czy uzywka jest napewno sprawna, bo moja ori byla czysciutka, a ta kupiona lekko zabrudzona. Zrobilem wiec male logi i pokusilem sie, o porownanie starej i nowej przeplywki na jednym wykresie, bo wydawalo mi sie, ze na nowej lepiej idzie, szczegolnie na czworce i piatce >4 tys rpm, a chcialem uniknac efektu placebo.

Tadam:

przep1.jpg

przep2.jpg

Co ciekawe na starej auto tez mialo dobre osiagi (gtech, gps), ale na nowej dopiero idzie ;] Temat troche z opoznieniem, ale w listopadzie padl czujnik paliwa, klapa sterowania temp. klimatyzacji, do tego po ruszeniu spod swiatel zaczal chodzic na 3 gary, bo wypial sie kabel z cewki, i blad to akurat najmniejsze zmartwienie bylo ;)