Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie obroty do jakiego biegu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Jaki bieg wrzucamy przy jakich obrotach? Chodzi mi konkretnie o moja 1.9tdI ale zapewne we wszystkich 1.9 jest podobnie.

Jest jakas roznica w rpm kiedy chcemy jezdzil ekonomicznie, a kiedy chcemy zeby silnikowi bylo dobrze? A co z zimowymi warunkami i zimnym silnikiem?

Jak na razie krece do 2900-3000rpm i wtedy wyzszy bieg, ale moze powinienem zmienic przyzwyczajenia?

Pozdrawiam

michal

Opublikowano

3000 RPM jest całkiem spoko

Generalnie na niższych biegach cignęłem do wyższych obrotów i unikałem niskich (poniżej 1700) obrotów na 4 i 5 biegu

Opublikowano

Takie konkretne ustalanie obrotów wydaję mi się bez sensu.

Jeżeli jedziesz dynamicznie w trasie, to jak najbardziej przy 3 tyś jest OK - dochodzisz do jakiejś tam prędkości i potem furasz na 5 biegu, ale jadąc w mieście, gdzie możesz pojechać max 50-60 km/h i masz przed sobą już jakieś samochody, to przecież nie będziesz piłował samochodu na 1 i 2 biegu max i zaraz potem hamował?!

Panowie, trzeba poprostu wyczuć samochód.

Chcesz szybko przyśpieszyć, jedziesz dynamicznie i z zamiarem osiągnięcia większej prędkości - wtedy zmieniasz biegi przy 3 tyś lub więcj i jest OK.

Ale jak jedziesz spokojnie, bo np. w koło sporo bloków, ludzi, itd, to zmieniam sobie biegi przy 2,3-2,5, a nawet jadę z prędkością ok. 1,5 tyś, ale wtedy sobie pyrkam i nie praktycznie nie przyśpieszam (chociaż mój seryjny AFN przyśpiesza całkiem całkiem już od 1,4 obrotów...) - bez sensu jest piłowanie samochodu zawsze do 3 tyś bo to są optymalne obroty...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...