Dev Opublikowano 5 Września 2010 Opublikowano 5 Września 2010 witam kilka dni temu rozebrałem DV-kę Forge'a, wymieniałem przewód od podciśnienia który idzie z kolektora ssącego do niej ogólnie DV-ka czysta, umyłem, nasmarowałem syntetycznym smarem, ale.... zawsze jest jakies ale, w tym przypadku spęzyna wydała mi sie jakaś taka miekka, moze jestem przewrazliwiony ale jak pół roku temu rozbierałem zawór i wydawała mi sie twardsza jaki wpływ na prace silnika ma pogorszający sie stan spręzyny ? turbo bedzie pózniej wstawac ? na jaką sprężynę zamienic no i gdzie mozna ja kupic ? auto jest na K04 z chip-em na 220kM czekam na info w temacie pozdrawiam T
skalarx Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 http://www.re5pect.pl/index.php?products=product&prod_id=2467 i wszystko w temacie :>
adrianus Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 przegladalem allegro dzis dziial tunning mechaniczny, wpisalem audi a4 i tam na ktorejs z 8 strin byl jakis "tunningowy" zawor dv i bylo napisane ze gosciu dodaje do niego 2 sprezynnki, twardsza i bardziej miekka nie wiem po co, ale zadzwonic mozesz
domjenick Opublikowano 7 Września 2010 Opublikowano 7 Września 2010 jaki wpływ na prace silnika ma pogarszający sie stan sprężyny ? turbo będzie pózniej wstawać ? niewielki,w przypadku Forge'a bo tam tłoczek jest inaczej zbudowany,niż w stock'owej DV-ciśnienie z kolektora,przy doładowaniu i tak na tłoczek napiera,więc sprężyna utrzyma to,bez względu na to,jak jest wpięty w układ-od góry i z boku ciśnienie będzie takie samo,a sprężyna-zawsze ,nawet jak jest już ściśnięta/słabsza i nie ma tych samych właściwości-będzie dodatkowym dociskiem z ciśnienia idącego do Forge'a z kolektora...sprężyna musi być tak dobrana,żeby nie stawiała oporu podciśnieniu(dobrze odmieniłem? )bo wtedy nie będzie się otwierać po odjęciu gazu znaczącą rolę odgrywa w BOVie ,gdzie musi utrzymać "parcie" ciśnienia w układzie otwartym,w 1,8T-jest zamknięty- przecież wiesz podłóż podkładkę i będzie gitara... -właśnie dlatego Forge ma dożywotnią gwarancje
Dev Opublikowano 7 Września 2010 Autor Opublikowano 7 Września 2010 nie zauwazylem zadnej zmiany w pracy silnika czy w osiagach, odczucia co do twardosci sprezyny moga byc raczej subiektywne poniewaz w momencie demontazu ktory mial miejce ponad pol roku temu w kraju bylo k**ewskie zimnisko a teraz jest znacznie cieplej, moze to jest tego przyczyna
Rekomendowane odpowiedzi