Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Opony przod 215/45/17, tyl 235/45/17. Jaka szerokosc alu do tego??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

VVitam serdecznie, Auto mam takie jakie widac. Posiadam oponki na przodzie 215/45/17 a na tyle wczesniej mialem 225/45/17. Obecnie posiadam oponki 234/45/17. wszystkie te rozmiary lezaly na alu 7,5 cala szerokiej. Oponki 215 jak i 225 lezaly ladnie na aluskach. Natomiast te 235 wygladaja jakby balony nie o profilu 45 ale wygladaja lecz na 50 albo 55 :disgust:. I moje pytanko, czy na aluskach 7,5 cala moga jeszcze lezec oponki 235 czy juz powinna byc alu 8 calowej szerokosci?? I czy gdybym dal 8 cali to czy mogly byc na nich oponki 215?? Dziekuje i pozdrawiam ;)

Opublikowano

do 235, to ja bym dał 8, albo 9J :gwizdanie:

Opublikowano

nie bardzo rozumiem - chcesz zmienić opony czy felgi ??

najbardziej optymalną felgą dla 215/45/17 jest 7,5J, a dla 235/45/17 jest 8J - wtedy opona układa się równo z felgą

do 235, to ja bym dał 8, albo 9J :gwizdanie:

9J na 235/35 to może i się ładnie naciągnie, ale na wysokim profilu 235/45 felga 9J wygląda beznadziejnie

Opublikowano

an 9J to nawet profil 45 sie naciągnie :gwizdanie:, oczywiście nie tak jak 35, ale wygląd bedzie mieć :wink4:

Opublikowano

czy na aluskach 7,5 cala moga jeszcze lezec oponki 235

moc moga, ale nijak to wyglad

gdybym dal 8 cali to czy mogly byc na nich oponki 215

IMG_4918.jpg

ot 215/45 na 8j

Opublikowano
a dla 235/45/17 jest 8J - wtedy opona układa się równo z felgą

nie do konca dla 235 idealna felga to 8,5" i wtedy jest idealnie rowno :wink4:

Opublikowano

dokładnie u mnie na 8J 225/40 jest równo i mnie to wk***ia, bo myślałem że bedzie lekki naciąg :przebiegly:

Opublikowano

U mnie przy 225/45 na 8,5' jest lekki naciąg

Opublikowano
  • Autor

Czyli reasumujac, dla opony 215 na alu 7,5J a opone 235 na alu 8J I wtedy wygladalo by najlepiej??

Opublikowano

215 na 7,5J, tak, ale na 8J to 225, bo 235, bedzie trochę balonowata :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Tak ale chodzi mi o to by jakos wyposrodkowac i dobrac felge ktora pasowala by na te dwa rozmiary opon 215 i 235. Teraz mam narazie zalozona 235 i 215 na 7,5J. Na tej feldze 215 wyglada idealnie, ale ta 235 na tej feldze wyglada strasznie. A dobrac felgi jednego rodzaju o rozmiarach 7,5J i 8,5J to raczej bedzie ciezko. Dlatego chce sie zorientowac czy opona 215 bedzie dobrze lezala na feldze 8J i czy na tej samej feldze bedze ladnie sie prezentowac opona 235??

Opublikowano
Dlatego chce sie zorientowac czy opona 215 bedzie dobrze lezala na feldze 8J i czy na tej samej feldze bedze ladnie sie prezentowac opona 235??

no i poraz kolejny mowimy ci ze opona 235 nie bedzie ladnie sie prezentowac na feldze 8J :wink4:

ps: sa modele felg gdzie dwie sa wezsze, a dwie szersze :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Ale jak by nie patrzec lepiej by taka opona wygladala niz na obecnie zalozonej 7,5J. A przejrzalem 70 stron allegro i nie znalazlem kompletu felg o dwoch roznych rozmiarach 7,5J i 8,5J tego samego wzoru :confused4: Tak wiec kiepska sprawa.

Opublikowano

17" czy 18" :?:

Opublikowano

i 17'', i 18'', jest parę kompletów na allegro, o różnych szerokośćiach :wink4:

Opublikowano
  • Autor

17"

nie bede przeciez kupywal 8 alusow po to by uzyskac po dwie sztuki na kadzy z rozmiar opon.

A jak juz sa to nie sprzedaja alu na sztuki tylko komplet 4 sztuk....

Opublikowano

Ja mówie o jednym komlpecie(4szt) w dwóch szerokośćiach :wink4:, bo było ostatnio na allegro parę takich kompletów :good:

Opublikowano

17"

nie bede przeciez kupywal 8 alusow po to by uzyskac po dwie sztuki na kadzy z rozmiar opon.

A jak juz sa to nie sprzedaja alu na sztuki tylko komplet 4 sztuk....

oj widze ze malo jeszcze wiesz :> jest mnostwo kompletow (4 szt) gdzie dwie sa wezsze, a dwie szersze :wink4:

Opublikowano

Żeby nie było kłótni o szerokość felgi względem opony, wklejam kawałek artykułu z tabelką :>:

felga1xs9.th.jpg

235mm opona, felga od 7-9", zalecane 8"

Opublikowano

Żeby nie było kłótni o szerokość felgi względem opony, wklejam kawałek artykułu z tabelką :>:

felga1xs9.th.jpg

235mm opona, felga od 7-9", zalecane 8"

zalecane 8", ale na 8J, 235 wygląda baloniaście, do a4 też są zalecane 195/65R15, a i tak dużo furek jeździ na innych kapciach :good:,

a no i chciałbym zobaczyć 235 na 7J :polew:, i szkoda ze nie napisali jaki profil do tych oponek, bo to tez ma znaczenie :good: