Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wzmocnione sprzęgło do dwumasa, używa ktoś??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co wiem to jednomas bez wzmocnienia, pod wzg. żywotnosći jest tyle warty co dwumas :gwizdanie:

niedomiary :decayed: gdzie cos tak mądrego wyczytałeś........... :gwizdanie: :rolleyes: i napisz konicznie jak go wzmocnic :polew:

Jednomas to jak sama nazwa wskazuje to jedna masa czyli jeden odlew bez części ruchomych przykręcany do walu a na niego wkręca sie docisk z tarcza , inaczej to zwykle kolo zamachowe wiec co ma w nim sie zepsuć ?.......to cześć dożywotnia.

W dwumasie masz dwa takie kola połączone sprężyna i ruchome względem siebie o np; 1/4 lub pol obrotu ,tak ze to czego nie stłumi sprzęgło przejmie jeszcze sprężyna , a jak sie zerwie to w ekstremalnym przypadku może ci jedna z tych mas wylecieć bokiem skrzyni :wink4:

podobno calkiem dobre opinie sa o zestawie Valeo [jednomas] ale ile w tym prawdy to nie wiem ... moze ktos ma taki zestaw z mocnym momentem ...

zeby ci to zobrazowac.......

Siemian ma u siebie i jesli jego przezyje, to wszystko przezyje ..........

Opublikowano

Siemian ma u siebie i jesli jego przezyje, to wszystko przezyje ..........

no to poczekajmy az tu zajrzy i cos napisze ...

Opublikowano
  • Autor

Tudzi zobacz do wątku Mekto, niecały rok upalał w dieslu (wtedy jeszcze 173km)tego jednomasa i miał być taki wspaniały i jednak nie był- wysypał sie, na gg pisał że jak wstawiać jednomasa to tylko wzmocnionego :gwizdanie: bo róznica w działaniu olbrzymia

Obecnie mam dwumasa i na starcie wleciałw setup 160&350nm, ale teraz dojdą nowe graty i obawiam sie że go szlak trafi po pierwszej przejażdźce, a w jakiej cenie mozna takiego jednomasa dorwać :mysli:

[br]Dopisany: 10 Wrzesień 2010, 20:53_________________________________________________A co do jednomasa jakie są róznice w prowadzeniu przy zmianie biegów w trasie, szybkim starcie czy staniu w korku :mysli:

Opublikowano

sie, na gg pisał że jak wstawiać jednomasa to tylko wzmocnionego :gwizdanie: bo róznica w działaniu olbrzymia

ale jak fizycznie kawalek metalu ma sie zepsuc ?

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=81238.0

pierwsze 3 zdjecia !

A teraz przeczytaj co napisales , i nie kompromituj sie juz bardzej..............[br]Dopisany: 10 Wrzesień 2010, 21:22_________________________________________________

A co do jednomasa jakie są róznice w prowadzeniu przy zmianie biegów w trasie, szybkim starcie czy staniu w korku

zadne , jak masz sprawny samochod i dobre nowe sprzeglo dobrego producenta to wszystko dziala jak poprzednio za wyjatkiem tego ze znikaja drganiana jalowym , nie ma opoznienia w reakcji na gaz i dozywotnia twalosc.Auto po prostu jezdzi po mesku a nie jak dla cioty lub dziadka.

Opublikowano

ja nigdy sobie nie wstawię jednomasa :gwizdanie:

Opublikowano

no to poczekajmy az tu zajrzy i cos napisze ...

pisal w watku u siebie , musisz sie cofnac pare stron...

ja nigdy sobie nie wstawię jednomasa :gwizdanie:

boś łoś , jakos 90 lat motoryzacji bez niego zylo i wszystko jakos dzilalo , a pamietaj ze wtrysk paliwa i turbo wymislili juz w latach 20 :tongue4::wink4:

Opublikowano
  • Autor

Turdzi pisałem ogólnie o sprzęgle i jednomasie, jak ma być konkretnie to prosze

Chodziło mi o sprzęgło jak ogólnie w tytule tematu, a z przyzwyczajenia pisze zawsze jako "dwumas pada itp"

6.Moje jednomasowe sprzęgło co to miało wytrzymać nie wiadomo ile zaczęło się ślizgać i dmuchając na zimne dziś zostało wysłane do Pana Marka Radzikowskiego.

Po tym stwierdzeniu wnioskuje że taki jednomas ze sprzęgłem podziała tyle co seryjny dwumas przy mocach powyzej 50% w stosunku do serii(mój lata rok i póki co sie nie slizga)

i jeszcze na podważenie swojej wypowiedzi co do róznicy zwykłewgo a wzmocnionego sprzegła dla jednomasa

Sprzęgło pokazało ile traciłem na tym starym. Dziś robiliśmy pomiary przyspieszenia od 0-100 i najlepszy czas jak zrobiłem to 7,56 więc jak na rodzinnego diesla nie można narzekać.

Opublikowano
boś łoś , jakos 90 lat motoryzacji bez niego zylo i wszystko jakos dzilalo

nie odpowiada mi praca sprzęgła i sposób ruszania bez dwumasu... ja lubię z wygodą ruszyć a ajms pokojnie trzyma 380-420Nm :kox: i niech się nie wypowiadają teoretycy bo mam takie auta pod nosem i jedżą codziennie i jakoś żyją z dwumasami

Opublikowano

nie odpowiada mi praca sprzęgła i sposób ruszania bez dwumasu... ja lubię z wygodą ruszyć a ajms pokojnie trzyma 380-420Nm

jesli komus cos szarpie to jakies g...... wsadzil a nie kolo jednomasowe a raczej g.... tarcze bez tlumikow albo z bardzo mocnymi .

Ma mam jednomas na orginalnej tarczy ( ktora jak wiesz nie jest przystosowana do jednomasy ) i jak bym ci nie powiedzla ze tam jest kolo jednomasowe to bys nie wyczol roznicy.

6.Moje jednomasowe sprzęgło co to miało wytrzymać nie wiadomo ile zaczęło się ślizgać i dmuchając na zimne dziś zostało wysłane do Pana Marka Radzikowskiego.

Po tym stwierdzeniu wnioskuje że taki jednomas ze sprzęgłem podziała tyle co seryjny dwumas przy mocach powyzej 50% w stosunku do serii(mój lata rok i póki co sie nie slizga)

Kowi87 czytasz bez zrozumienia i masz nikle pojecie o mechanice a przede wszystkim o zasadzie dzialania sprzegla.

Jesli cos w sprzegle slizga to jest to tarcza a nie kolo :rolleyes: bo to ona slizga sie na kole a nie odwrotnie , a mowiac wzmocnic sprzeglo ( a nie kolo powtorze to juz 3 raz....... ) ma sie na mysli wymiane okladziny tarczy i zmiane docisku ( jak sam nazwa wskazuje - dociska tarcze do wczsniej wspomnianego kola ) na taki o mocniejszej sile docisku.

Ot tak wyglada twoje wzmocnienie kola , a wterminologi osob ogarniajacych to w chodz minimalny sposob nazya sie to wzmocnieiem sprzegla :wink4:

Opublikowano
jesli komus cos szarpie to jakies g...... wsadzil a nie kolo jednomasowe a raczej g.... tarcze bez tlumikow albo z bardzo mocnymi .

Ma mam jednomas na orginalnej tarczy ( ktora jak wiesz nie jest przystosowana do jednomasy ) i jak bym ci nie powiedzla ze tam jest kolo jednomasowe to bys nie wyczol roznicy.

możliwe, nie ja to montowałem i nie wiem co tam siedzi, mogę stwoerdzić tylko moje odczucie na temat tego czym się przejechałem

Opublikowano
  • Autor

Turdzi nie przecze nie jestem w mechanice biegły, nie zajmuje sie tym, ale wiem jak zbudowane jest sprzęgło, co nie zmienia faktu ze takie sprzęgło na jednomasie tez nie jest złotym środkiem :gwizdanie: na przykładzie tego konkretnego cytatu co wczesniej umieściłem :gwizdanie: i wiem że jeśli bym sie skusił na takiego jednomasa to sprzęgło seryjne bym tam nie wytrzymało dłuzej niz rok tym bardziej w Q bo jest bardziej obciazone niż w ośce.

A teraz wróćmy do tematu czy ktoś uzytkuje jeszcze wzmocnione sprzęgło na dwumasie :mysli:

Opublikowano

Turdzi nie przecze nie jestem w mechanice biegły, nie zajmuje sie tym, ale wiem jak zbudowane jest sprzęgło, co nie zmienia faktu ze takie sprzęgło na jednomasie tez nie jest złotym środkiem :gwizdanie: na przykładzie tego konkretnego cytatu co wczesniej umieściłem :gwizdanie: i wiem że jeśli bym sie skusił na takiego jednomasa to sprzęgło seryjne bym tam nie wytrzymało dłuzej niz rok tym bardziej w Q bo jest bardziej obciazone niż w ośce.

A teraz wróćmy do tematu czy ktoś uzytkuje jeszcze wzmocnione sprzęgło na dwumasie :mysli:

Gregory, od niedawna Colo

ciekawe na czym jeździł Poziek i na czym jeździ Nosb :)

do klekota to nie problem spasować jednomasa, ale do 1.8T nie ma żadnej ciekawej alternatywy, bo z vr6 nie pasuje

Opublikowano

do klekota to nie problem spasować jednomasa, ale do 1.8T nie ma żadnej ciekawej alternatywy, bo z vr6 nie pasuje

Poziek jeździł na tym co "my" ;) i dwumas u niego trzymał się bardzo dobrze. Najlepiej jak by sam tu wpadł i opowiedział ale nie wiem czy dalej ma "żółtka" przy nicku :tongue4:

Co do alternatywy do 1.8t to coś tam jest ale nie pamiętam dokładnie osprzętu :cool1:

Muszę jeszcze raz się zapytać guru GTO :)

Opublikowano

noo jest jest ale za dużą kasę, mam na myśli 1.8T :wink4:

dlatego też, warto wyłożyć na nowego dwumasa + wzmocnione sprzęgło u radzika i jest wszystko OK :)

Opublikowano

a z g60 :mysli:

cos mi sie o uszy obilo ze mozna ale nie dam sobie reki uciac

Opublikowano

Poziek jeździł na tym co "my" ;) i dwumas u niego trzymał się bardzo dobrze. Najlepiej jak by sam tu wpadł i opowiedział ale nie wiem czy dalej ma "żółtka" przy nicku :tongue4:

Co do alternatywy do 1.8t to coś tam jest ale nie pamiętam dokładnie osprzętu :cool1:

jest , jest , i to na OEM owym osprzecie

http://www.034motorsport.com/engine-components-18t-flywheel-billet-steel-audi-a4-18t-p-614.html

Opublikowano

jest , jest , i to na OEM owym osprzecie

http://www.034motorsport.com/engine-components-18t-flywheel-billet-steel-audi-a4-18t-p-614.html

Tak tylko za jaka kase...mi chodzilo o kolo z Audi 80 :wink4: