Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tego co opisał Bartek wygląda na to że moduły nadwozia B6 obsługiwały tylko czujnik światła

jak podpinam vaga też mam tyko taką opcje do zakodowania tylko czujnik światła

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Na module z B6 nie odpalisz czujnika deszczu - zmieniając kodowanie w MCE z B6 uruchamiasz tylko funkcję czujnika światła. Czujnik światła i deszczu jest dostępny tylko w module z B7 (do tego sterowany jest z innych pinów).

Na pozostałe pytania odpowiem jutro po powrocie z trasy ;)[br]Dopisany: 16 Październik 2010, 00:14_________________________________________________W B7 czujnik deszczu i światła to jeden element (podany przez Ciebie 4E0 955 559 E). Tak jak napisałem wcześniej na MCE z B6 nie odpalisz tego czujnika.

8K0 955 559 - nie będzie działał (chyba Siemian już to przerabiał).

Jeśli uparłeś się na czujnik deszczu - jedyne wyjście to swap na moduł HIGH z B7 co wiąże się także z przeróbką wiązki elektrycznej MCE (no i do tego dochodzi jeszcze ta nieszczęsna szyba a dokładniej uchwyt dla lusterka z czujnikiem deszczu).

Opublikowano

Bartku dziś podjołem próbe przejścia z modulu wersji LOW na HIGH

niestety proba zakończyla sie niepowodzeniem gdyż zabrakło czasu,pomysłu i intuicji :wallbash:

najpierw to co udało mi się zrobic czyli:

swiatła mijania - tu nie ma problemu bo oba przewody które trzeba rozdzielić i podłączyć osobno do MCE są przy włączniku swiateł 2x żółty

światła przeciwmgielne - ta sama sytuacja 2x biało niebieski i 1x szaro biały wszystko podzielone we włączniku swiateł

lewe kierunki - tu troche zamieszania i szukania , przewody lącza sie w grubym zwoju instalacji (taka najgrubsz pyta przewodów po lewej stronie)

należy rozciąć izolacje na wysokości pedałów i powinny byc 4 przewody połączone w kupe wszystkie tak jak opisałes czarno/niebieskie odcinać po kolei i patrzec który kierunek nam nie świeci

prawe kierunki - analogicznie do lewych tyle że w zwoju po prawej stronie(pasażera) kolor kabelków potwierdzony zielono czarny

no i to tyle dobrego, terazto co zakończyło sie porażką

światła stopu - tu nie moge poradzic sobie ze schematem i prosze o pomoc

zUgTi.jpg

u mnie w kostce przy pedale kolorki kabelków wyglądają tak

1-czerwono brązowy

2-biało czerwony

3-czerwono bialy

4-czerwono czarny

i teraz jak to sklicic do kupy?? z tego czerwono bialego jest rozejście na pozostałe światła stop jakies 10 cm za kostką

jak bys mógł wytłumaczyć laikowi jak to podłączyć bede wdzięczny

swiatła postojowe tył - tu jest najgorzej poniewaz nigdzie nie znalazłem łączenia przewodów ale jutro jeszcze pogrzebie

światla postojowe przód - tu też nie jest różowo też nie znalazłem połączenia a dodatkowo tu poproszę o schemat połączenia bo akurat do świateł postojowych przednich nie ma ;(

światła biegu wstecznego - tego jescze nie miałem okazji nawet poszukac ale może jutro

i jeszcze na koniec pytanko czy jeżeli modzik sie powiedzie to na fisie bedzie kontrola przepalonych żarówek????

Opublikowano
  • Autor

Światła postojowe:

W instalacji LOW i HIGH zarówno przód i jak i tył zasilane są przez MCE. Zasilanie leci z akumulatora do przełącznika świateł (uwaga na zmianę wyjścia zasilania ze stacyjki w wersji LOW - pin 14 a HIGH - pin 16) a następnie do MCE 32/25.

Jeśli chodzi o wyjście zasilania świateł postojowych dla modułu LOW to jest to realizowane przez 32/3 (strona lewa) i 32/5 (strona prawa) - przy czym w tej instalacji przód i tył są zmostkowane.

Natomiast w instalacji HIGH - przednie światła postojowe są zasilane z tych samych w/w wyjść (23/3 i 23/5), a tylne światła postojowe to 32/4 (lewe) i 32/7 (prawe)

Światła stopu opiszę dokładnie później albo jutro rano (poprawiłem schemat bo źle zaznaczyłem kolor przewodu z pinu nr 4).

Jeśli możesz - rób fotki w miejscach kryzysowych, przyda się dla kolejnych rezaczy :)

Opublikowano

dzięki Bart za jasną odpowiedź na wszystko :good:

w takim razie zmiany MCE na nowszy raczej się nie podejmę i trudno, czujnika deszczu nie będzie :(

Opublikowano
  • Autor

dzięki Bart za jasną odpowiedź na wszystko :good:

w takim razie zmiany MCE na nowszy raczej się nie podejmę i trudno, czujnika deszczu nie będzie :(

Spoko, z czasem to rozpracujemy :wink4::good:

Opublikowano

myślisz Bart, że uda się to podłączyć jakoś do MCE "F" ?

zastanawia mnie fakt tylko, że w kodzie wyposażenia widnieje: PU7 = Light/rain sensor...

teraz tak zobaczyłem na allegro i 8E0 907 279 L jest po 200zł, majątek to nie jest, myślałem że droższy będzie, tylko ile rezania, żeby przepiąć F na L ? :confused4:

czujnik deszczu 4E0 955 559 E na allegro brak, a w aso 600 zł :/

wiązkę do MCE pociągnąć i można by go umiejscowić na szybie z boku lusterka, bo szybę wymieniać nie warto, jak igła jest.

Opublikowano
  • Autor

Myślę nad swapem modułu z B7 do B6.

PU7 to oznaczenie czujnika światła (na szukajce AKP jest masa błędów więc do końca się nią nie sugeruj).Czujnik światła i deszczu to PU9.

Opublikowano

myślisz Bart, że uda się to podłączyć jakoś do MCE "F" ?

zastanawia mnie fakt tylko, że w kodzie wyposażenia widnieje: PU7 = Light/rain sensor...

teraz tak zobaczyłem na allegro i 8E0 907 279 L jest po 200zł, majątek to nie jest, myślałem że droższy będzie, tylko ile rezania, żeby przepiąć F na L ? :confused4:

czujnik deszczu 4E0 955 559 E na allegro brak, a w aso 600 zł :/

wiązkę do MCE pociągnąć i można by go umiejscowić na szybie z boku lusterka, bo szybę wymieniać nie warto, jak igła jest.

..jeśli masz już wersję HIGH z modułem F to nie powinieneś mieć większych problemów z przesiadką na moduł z B7

wszystko jest ładnie opisane i w Twoim przypadku to tylko kwestia poprzepinania pinów przy samym module bo wszystko jest inaczej(inne kostki MCE)

Opublikowano

tak tak, mam "F" czyli HIGH (wykrywa przepaloną żarówkę świateł stopu i odłączony stop pod szybą), więc to na pewno HIGH.

czyli generalnie można kupić MCE "L" z B7, poprzepinać piny w kostkach wg schematów z zawijaka i niby powinno śmigać? :good:

Opublikowano

..niewiem jak z kostkami bo mogą być inne z B7 i B6 ale to sprawdze potem

Opublikowano

proszę o info, bo mam do kupienia z B7 lusterko fotochromatyczne z czujnikiem deszczu, no i nie wiem czy kupować już i do tego MCE "L", czy przekładka tego MCE pójdzie w miare gładko, czy problemy będą... :(

przekaźnika do sterowania wycieraczek nie trzeba wymieniać na taki z obsługą czujnika deszczu? gdzieś mi to przeleciało przez głowe w jakimś poście, że coś takiego wyczytałem.

Opublikowano
  • Autor

Dopóki nikt nie podejmie się swapa - skoro chcesz przejść bezproblemowo przez ten mod, szukaj lusterka z B6 czyli tylko z czujnikiem światła.

Co do modyfikacji MCE na wersję z B7 - wiązki do kostek MCE są opisane, niby wystarczy przełożyć kable ale wcale nie jest powiedziane, że to wystarczy (akurat czujnik deszczu nie ma przekaźnika - ale porównywałem numery pozostałych i są różnice między B6 i B7). Generalnie modyfikacja na MCE B7 to eksperyment dla kogoś kto ma czas i chce się trochę pobawić...

Opublikowano

ale mam w B6 z czujnikiem światła :)

na dniach spróbujemy swapa B6 "F" -> B7 "L" i podłączyć lusterko z B7 z czujnikiem deszczu.

jakie są jeszcze różnice, które zauważyłeś ?

Opublikowano
  • Autor

Póki co to inna funkcja pinów w tych samych gniazdach oraz inne przekaźniki - może wstrzymaj się do czasu aż Dominik skończy swapa na HIGH w swojej B6 (wyłapiemy ewentualne błędy w instrukcji i wtedy będzie można przystąpić do modyfikacji na moduł z B7).

Opublikowano

w tym tygodniu spróbujemy podpiąć MCE "L" zamiast "F" w B6.

przepniemy piny z kablami we wtyczkach do MCE wg schematu z B7.

Bart, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Opublikowano

poprzekladaj i zobaczymy :) musisz miec chyba dwa piny do przelutowania bo w 10 pinowej kostce MCE po przekladce beda roznic :decayed:

Opublikowano

..no i musisz sie uzbroić w cierpliwoś przy wyciąganiu pinów z kostek :decayed: a szczególnie kostka B 23 piny

Opublikowano

mam nadzieję, że po przełożeniu pinów we wtyczkach i podłączeniu do MCE... nie uwali się nic? :slina:

o co chodzi z tym, że przekaźniki się jakoś różnią? które przekaźniki?

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o gwarancję - to takiej nie daję ;) Głowny problem może dotyczyć tego, że moduł z B7 może używać inaczej wysterowanych sygnałów na swoich wejściach i wyjściach niż ma to miejsce w B6. Przydałby Ci się do pomocy jakiś elektryk ;)

Jeśli nie chcesz nic zdemolować - może poczekaj aż ktoś bardziej od nas ogarnięty elektrycznie podejmie się swapa.

Jeśli chodzi o różnice - muszę do tego przysiąść, w tym tygodniu z czasem będzie kiepsko :confused4: