Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niezly Boniek z tym modulem F :gwizdanie: tylko jeszcze sprawa kodowania :mysli: ( ja mam instalacje zrobiona :naughty: )

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

co mnie tak obgadujecie? hehe... :tongue4: w usa większość audi ma fotochrom i czujnik deszczu/światła, no i oczywiście quattro, znaleźć nie quattro to sztuka, niestety okazało się że np Bluetootha mam starą wersję ale to akurat przeboleję

Opublikowano

WITT33 obgadujemy :wink4: ... no niby jak u ciebie siedzi MCE z literka F wystepujacy w modelu B6 a ty masz B7 :mysli:

Opublikowano

a co powinienem w takim razie mieć ? jaką literkę ? bo nie znam tematu...

Opublikowano

i to jest zagadka :cool1: kliknij w zwijak Bartka i poczytaj jaki modul powinien byc do twojej B7

Opublikowano

WITT33, działa Ci ten czujnik deszczu normalnie? wykrywa krople na czujniku i steruje wycieraczkami? :)

Opublikowano

no według tej listy 8E0 907 279 E został wycofany w sierpniu 2004 a potem wszedł 8E0 907 279 F a ja mam auto z 2005 r. więc to jest chyba logiczne.

Tak, wszystko mi działa, czujnik zmierzchu, deszczu i CLHome.

Opublikowano

no według tej listy 8E0 907 279 E został wycofany w sierpniu 2004 a potem wszedł 8E0 907 279 F a ja mam auto z 2005 r. więc to jest chyba logiczne.

no to teraz mi chyba dałeś robote na wieczór, wpiąć na krótko czujnik deszczu/światła zobaczyć czy funga na "F"-ce :naughty:

Opublikowano

Apropo ostatniej literki po 8E0 907 279 to widzę że np wersja 8E0 907 279 F pasuje do Audi B5 B6 B7 więc nie ma reguły, jest to pewnie "wysoka wersja" tego modułu a nie przynależność do konkretnego modelu, tak samo pojawiły się faktycznie wersje 8E0 907 279 L i K które są zapewnie nowszymi odpowiednikami wersji tego modułu w wersji LOW .....ja tu widzę na angielskim forum np. model tego modułu 8E0 907 279 N w Audi a4 3.2 V6 FSI 2006... :confused4:[br]Dopisany: 17 Listopad 2010, 16:20_________________________________________________Sprawdziłem teraz i facio który ma B7 i moduł nowszy czyli 8E0 907 279 K nie ma opcji DLR i CLH.... czyli tak jak napisałem w drugim wierszu tego postu...

Opublikowano

kfx podlaczaj :decayed: i dawaj newsy

WITT33 pamietaj ze inna jest rozpiska pinow w modulach miedzy B6 a B7 :cool1: i to mnie dziwi wlasnie , ze u ciebie jeest 8E0 907 279 F

...do B5 taki modul nie pasi :confused4:

Opublikowano

...nie wiedziałem że do CLH można dorzucić podświetlenie np. parkingowych świateł albo tablicy no i oczywiście ustawić w sekundach od 30 do 60 co 1 sekunda :decayed:

Opublikowano

Juz ide do garazu :)

CLH ustawiasz jak chcesz, ja mam na 15 s

Opublikowano

Sprawdziłem na amerykańskim forum A4 i jedyny moduł w B6 który obsłuży czujnik światła i coming home to 8E0 907 279 F

Opublikowano

Sprawdziłem na amerykańskim forum A4 i jedyny moduł w B6 który obsłuży czujnik światła i coming home to 8E0 907 279 F

a Ty masz jeszcze czujnik deszczu. szukam szybko rozpiski pinów dla czujnika światła, bo ma 4 przewody, a czujnik deszczu/świata tylko 3 :evil:

Opublikowano
  • Autor

Apropo ostatniej literki po 8E0 907 279 to widzę że np wersja 8E0 907 279 F pasuje do Audi B5 B6 B7 więc nie ma reguły, jest to pewnie "wysoka wersja" tego modułu a nie przynależność do konkretnego modelu, tak samo pojawiły się faktycznie wersje 8E0 907 279 L i K które są zapewnie nowszymi odpowiednikami wersji tego modułu w wersji LOW .....ja tu widzę na angielskim forum np. model tego modułu 8E0 907 279 N w Audi a4 3.2 V6 FSI 2006... :confused4:

Gwoli wyjaśnienia... MCE dla B6 wyraźnie kończą się na wersjach D, F i G (jest to jasno określone w ETCE). Dla nadwozia B7 macie inne moduły i inną wiązkę elektryczną (inne funkcje pinów w gniazdach MCE). Poza tym auta na rynek US są jeśli dobrze pamiętam składane w Meksyku (tam linia montażowa może się rządzić innymi prawami niż EU - czyt. wkładają co było pod łapą ;)). Przypomniało mi się jednak, że pierwsze modele poliftowe mogły być składane zgodnie ze schematem B6 (to wyjaśniałoby obecność MCE F w aucie kolegi WITT33).

Do tego już doszliśmy - możliwe, że da radę także G .

To nie tak – moduł F ostatecznie zastąpił wcześniejszą wersję czyli E (wycofaną 08/2004) Nie znaczy to jednak, że F został wyprodukowany w sierpniu 2004 – moduł ten miał swoją premierę razem z lusterkiem wyposażonym w czujnik światła czyli w grudniu 2002. Po prostu zamiast produkować 2 różne moduły – zostawiono tylko jeden z pełną funkcjonalnością (ograniczany kodowaniem zależnie od wyposażenia danego auta).

WITT33 – sprawdźcie z Grześkiem multimetrem czy zamyka się obwód między pinem 19 w 32-pinowej kostce MCE a pinem 3 w czujniku światła. Generalnie można też na szybko porównać kolory przewodów z rozpiską dla MCE z B6 i B7 (w ten sposób najszybciej wykryjecie co tam siedzi). Wszystko wskazuje jednak na to, że da się odpalić czujnik deszczu na module F ;)

Jeszcze jedno mnie męczy - kolega ma ksenony czy zwykłe soczewki? Jak miałby być odpalany DLR w takim module - przecież F nie ma pinu aktywująceg tryb świateł do jazdy dziennej...

Opublikowano
  • Autor

No i to jest właśnie kolejna zagadka...

Grzesiu jak się już dorwiesz do tej instalacji, to rozpisz wszystkie 3 kostki (który pin jaki kolor - porównamy z rozpiską i dojdziemy co tam jest grane).

Opublikowano

WITT33 – sprawdźcie z Grześkiem multimetrem czy zamyka się obwód między pinem 19 w 32-pinowej kostce MCE a pinem 3 w czujniku światła. Generalnie można też na szybko porównać kolory przewodów z rozpiską dla MCE z B6 i B7 (w ten sposób najszybciej wykryjecie co tam siedzi). Wszystko wskazuje jednak na to, że da się odpalić czujnik deszczu na module F ;)

Bartku, podpieliśmy lustro foto z B7. ściemniało się i rozjaśniało (w 3 sytuacjach: latarka, wsteczny i lampka) dopiero po wypięciu 3 pinu z kostki lusterka - ale to Ci Siemian już napomniał. na 3 pinie leci jakiś sygnał zerujący do lusterka.

wpiałem zasilanie i mase z czujnika deszczu na przewody do lusterka na krótko, a sygnał na biało/fioletowy przewód z w lusterku, który idzie na pin 19 w MCE "F".

ale wycieraczki nic nie reagowały :mysli:

może wam chłopaki, uda się coś posprawdzać w tej B7, jak to tam leci i gdzie jest podpinany czujnik deszczu