Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Silnik złapał temperaturę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem. Otóż wczoraj w trasie zdarzyła mi się taka sytuacja: jadąc z normalna prędkością (żadnego deptania) mrugnęła mi kontrolka od płunu chłodzącego i temperatura wzrosła do 100-105 stopni. Zatrzymałem się i zobaczyłem, że cały płyn zniknął, okazało się, że zeskoczył szlaufik od chłodnicy (mechanik, który tydzień wcześniej zmieniał mi rozrząd źle założyl go, zawleczka dobrze nie weszła) i wszystko szybko uciekło. Zalałem płyn borygo czerwony (tylko taki mieli na stacji benzynowej), weszło aż 5 litrów.

Mam pytanie: czy ta sytuacja mogła spowodować jakieś spustoszenie w silniku, mogło się coś uszkodzić?

Proszę o pomoc bo już słysze różne wersje na ten temat.

prosze stosować 2 punkt regulaminu, temat poprawiony

Opublikowano

Witam, spokojnie jesli tylko mrognela a zachwilke stales na stacji zalewajac borygo to nic nie bedzie. Pewnie temperaturka Ci nie skoczyla nawet na 130stopni co? nie mysl o tym tylko zajzy jeszcze ze dwa razy na spokojnie pod maske i sprawdz co jeszcze ci mechanior nie podlaczyl. Chwilowym skokiem temperaturki sie nie martw kontroluj to przez jakis czas mialem tak z golfem. pozdrawiam

ps. sprawdz wiatrak czy dziala tz. czy sie kreci jak temp. podskoczy

Opublikowano
  • Autor

Nie,nie skoczyla do 130, najwyżej ze 110 złapało. Tylko jak wracałem już potem to mi pojawił się błąd w kompie, pojechałem na VAGa i okazało się że coś z przepływomierzem, prawdopodobnie jakiś syf wpadł. Wykasowali błąd i wszytsko jak narazie gra.

Niektórzy mi mówią, że mogło już po tłokach, szklankach pójść, że aby patrzeć i będzie siwy dymek leciał. Aaa i że nie powinno się mieszać płynów chłodniczych. Prawda to?

Opublikowano

z plynem to prawda niemiesza sie ja tak zrobilem w poprzednim aucie jak zlapal temp.to zwazyl sie tylko dym i piane zobaczylem ale ty miales praktycznie pusto i jak wlales plyn o podobnym ph to spoko bedzie,a przy chwilowym skoku temperatury nic niewiadomo z reguly jest wszystko ok ale wszystko zalezy od zuzyc poszczegolnych czesci jak nic narazie sie niedzieje jezdzij i ciesz sie bo pewnie jest ok

Opublikowano

Proszę o pomoc bo już słysze różne wersje na ten temat.

W takich sytuacjach każdy przypadek jest inny, więc następstwem Twojej przygody nie musi być uszkodzenie silnika. A jeżeli już to porządne zagotowanie silnika (z Twojego opisu to nie wynika) może spowodować w pierwszej kolejności wygięcie głowicy i rozszczelnie uszczelki blok-głowica (uszkodzenie jej) . W gorszym przypadku głowica pęka (ale nie na pół :) tylko powstają małe pęknięcia) co jest najczęściej powodem pompowania powietrza z komory spalania w układ chłodzenia-skutek --> wywala płyn z chłodnicy najczęściej zbiorniczkiem wyrównawczym lub pękają najsłabsze punkty w ukł. chłodzenia- przewody,połączenia,chłodnica.

Mam nadzieje ,że wyczerpałem Twój temat.Szerokiej drogi :th:

Opublikowano

nie wolno mieszac płynów zrobionych na różnych bazach, aże teraz większośc na glikolu wiec jak sie nie pieni i wazy to nie pwonno być problemu.

Co do płynu to przy jego braku i przegrzaniu silnika szybciej sie pokrzywi głowica niż cokolwiek innego, o ile ci załapał ledwie 110 stopni (w niektórych silnikach normalna temperatura pracy prawie że )to nic nie powinno się stać szczególnie że to chwilowo tylko było.

Tłoki i szkalnki (czyli popychacze zaworów) nie są chłodzone płynem, więc nie widze związku.

Opublikowano

Teoretycznie mogla pasc uszczelka pod głowica, ale to pojedyncze przypadki. Jesli miales szczescie - skonczy sie na strachu.

Opublikowano

Myśle że niewlałeś zimnego płynu do gorącego silnika??

Opublikowano

bratpit - kurcze słuszna uwaga, bardzo słuszna...

Opublikowano
  • Autor

HMNN, jak zjechałem na tą stację benzynową to od razu otworzyłem maskę, i poszedłem do sklepu po nowy płyn, następnie zlokalizowałem wyciek i to naprawiłem, myślę że minęło co najmniej 15-20 min. Płyn zalewałem powoli, dłuższy czas.