Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Jaki zmniejszyć spalanie i lekkie dymienie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, :hi:

Mam swoja B6 AVF 6-biegową po chip-tuningu i niestety troszkę dymi a dodatkowo wydaje mi sie ze duzo pali :confused4: Na trasie bierze okolo 7l/100km a w miescie mysle ze okolo 9-10 l/100km i to przy takiej lekkiej jezdzie czyli okolo 1,5/2tys obr. Jeżeli chcialbym troszke ze tak sie okresle poszaleć to mysle ze spokojnie wezmie wiecej niz 10l/100km. Wiem ze niektórzy beda uważać ze wcale tak duzo nie pali bo w sumie co maja powiedzieć Ci co posiadaja benzynę :decayed: ale jak tak czytam wypowiedzi niektórych kolegów którzy posiadają B6 1,9TDI ze palą im np 5l/100km to wtedy zastanawiam sie jak oni to robia :mysli: Byłem w serwisie audi i pytałem o możliwość zmiany softu na standardowy niestety powiedzieli mi ze jest to nie mozliwe bo musze miec dokladnie to samo oprogramowanie ktore auto posiadało przed chip-tuningiem a auto było sprowadzane z Niemiec i nie mam zadnego dostepu do poprzedniego wlasciciela lub do osoby ktora wykonywała ten chip-tuning i moze posiadać to oprogramowanie. Dodam jeszcze ze samochód był sprawdzany u mechanika i niby wszystko jest w porzadku silnik pracuje równiutko tylko auto troszkę dymi przy wiekszych obrotach ale też nie jest to duże dymienie :)

Mam takie pytanie czy jest mozliwość zmniejszenia w jakis sposob tego spalania?

Opublikowano

Jedź do jakiegoś tunera i zrób korektę softu choć pewnie trochę to będzie kosztowało

Opublikowano

tylko i wyłącznie "korekta"

AVF tyle pali, dziwne ale prawdziwe, poczytaj sobie na forum o spalaniu w AWX a AVF, a te magiczne 5 litrów to tylko w starych dieslach na pompie, chyba że trasa z zawrotną prędkością 90 na godzinę :)

Opublikowano

Na poczatku jak kupilem to 5.5l na miejscu a jak sie postaralem to 4.8l ale juz zonka mnie op...a :decayed: po chipie na trasie 6.8l przy predkosciach 140km/h i czsami wiecej :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

hmm no to widze ze podobnie jak u mnie teraz ze spalaniem masz:) a moze mi ktos powiedzieć czy jest gdzies w okolicach rzeszowa jakiś dobry tuner? ktory mogłby mi poprawic ewentualnie ten program:) I w jakich granicach taka przyjemnośc moze kosztowac? :tongue4:

Opublikowano

Witam, :hi:

Mam swoja B6 AVF 6-biegową po chip-tuningu i niestety troszkę dymi a dodatkowo wydaje mi sie ze duzo pali :confused4: Na trasie bierze okolo 7l/100km a w miescie mysle ze okolo 9-10 l/100km i to przy takiej lekkiej jezdzie czyli okolo 1,5/2tys obr. Jeżeli chcialbym troszke ze tak sie okresle poszaleć to mysle ze spokojnie wezmie wiecej niz 10l/100km. Wiem ze niektórzy beda uważać ze wcale tak duzo nie pali bo w sumie co maja powiedzieć Ci co posiadaja benzynę :decayed: ale jak tak czytam wypowiedzi niektórych kolegów którzy posiadają B6 1,9TDI ze palą im np 5l/100km to wtedy zastanawiam sie jak oni to robia :mysli: Byłem w serwisie audi i pytałem o możliwość zmiany softu na standardowy niestety powiedzieli mi ze jest to nie mozliwe bo musze miec dokladnie to samo oprogramowanie ktore auto posiadało przed chip-tuningiem a auto było sprowadzane z Niemiec i nie mam zadnego dostepu do poprzedniego wlasciciela lub do osoby ktora wykonywała ten chip-tuning i moze posiadać to oprogramowanie. Dodam jeszcze ze samochód był sprawdzany u mechanika i niby wszystko jest w porzadku silnik pracuje równiutko tylko auto troszkę dymi przy wiekszych obrotach ale też nie jest to duże dymienie :)

Mam takie pytanie czy jest mozliwość zmniejszenia w jakis sposob tego spalania?

Gdzie byl robiony program?

Opublikowano
  • Autor

Program był robiony najprawdopodobniej w Niemczech, ponieważ gdy kupiłem samochód program już był wgrany

Opublikowano

Program był robiony najprawdopodobniej w Niemczech, ponieważ gdy kupiłem samochód program już był wgrany

zacznij od porzadnej diagnostyki samochodu ... [logi statyczne/dynamiczne]

bo jak narazie zero danych o stanie motorowni / wgranym programie, a wszyscy eksperci juz wydali wyrok nie majac podstawowych danych ... :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

ok:) tylko gdzie taka diagnostykę mogę wykonać ? musze jechać na serwis?

Opublikowano

Aha. Zrob porządne logi i się oceni[br]Dopisany: 14 Wrzesień 2010, 15:37_________________________________________________

ok:) tylko gdzie taka diagnostykę mogę wykonać ? musze jechać na serwis?

Masz VAG?

Opublikowano
  • Autor

niestety nie mam :confused4:

Opublikowano

Byłem w serwisie audi i pytałem o możliwość zmiany softu na standardowy niestety powiedzieli mi ze jest to nie mozliwe bo musze miec dokladnie to samo oprogramowanie ktore auto posiadało przed chip-tuningiem...

Serwisy nie mają ani pojęcia ani tym bardziej możliwości edycji oprogramowania, bez ori nic nie zdziałają, tymczasem dla średnio ogarniętego tunera to jest na prawdę prosty temat. O diagnostyce mają niewiele większe pojęcie więc też lepiej jedź w inne miejsce.

Opublikowano
  • Autor

dzieki:) A wie ktoś czy gdzies w pobliżu Rzeszowa moge wykonać taka diagnostykę?

Opublikowano

Moim zdaniem spalanie masz ok.

Opublikowano

Kolego mój też pali w mieście między 8 a 10 litrów i to jest normalne dla tego silnika ( tym bardziej że po czipsie) na trasie mogę zejść do 5,8 ale przy 90km/h i na tempomacie :decayed: ale wiadomo że się tak nie jeździ. Generalnie trasa to 7,5.

Opublikowano

Na jakiej podstawie podałeś te dane o spalaniu ? Tankowanie do 3 odbicia ,czy komputer?

Jeśli to prawdziwe spalanie to dużo ( trudno wyczuć jak jeździsz ,podanie samych obrotów to trochę mało by się rozeznać).

Jeśli opierasz się na tym co podaje komp. to zacznij od sprawdzenia jego dokładności ( moje zawsze przekłamywały ,a w leonie TS o ok. 1.5 litra -na szczęście zawyżał).

Jeśli jednak podane przez ciebie spalanie pokrywa się z tym co ta bestia wychłapie to pojedź na spota ,ktoś powinien mieć vaga i cię ,,zważyć"

Opublikowano
  • Autor

Spalanie podałem na podstawie srednich obliczen poprzez tankowanie baku do pełna lub jakąś określona ilościa paliwa w momencie pojawienia sie kontrolki rezerwy i jazde na tym paliwe do nastepnego pojawienia sie kontrolki rezerwy :) niestety w mojej B6 mam tylko pół fis i komputer pokazuje mi ile moge jeszcze przejechać na paliwie w baku a nie mam możliwosci zmiany za pomoca manetki na np spalanie w danym momencie lub srednie spalanie.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

jest taka możliwość napisania softu pod ekonomikę jeśli Ci zależny na niższym spalaniu

pogadaj z najbliższym tunerem w okolicy na ten temat