Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SPOT POZNAŃSKI - NIEDZIELA godzina 17:00

Jest to część 1 dyskusji SPOT POZNAŃSKI - NIEDZIELA godzina 17:00.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:siema:
  • Odpowiedzi 103,6 tys.
  • Wyświetleń 2,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
:siema: No i wróciłem trasa Poznań-Głogów-Poznań zaliczona na 19" spalanie 6,5,nie jest źle.:wink:
Opublikowano

na 18'' miałem 5,5 po wirusie na 166 KM

na 16'' miałem 4,1-4,5

Opublikowano
:siema: No i wróciłem trasa Poznań-Głogów-Poznań zaliczona na 19" spalanie 6,5,nie jest źle.:wink:

Siema Daniel, :hi: ładny wynik. O takim spalaniu mogę tylko pomarzyć :facepalm: , no ale coś za coś :banan: . Właśnie sprawdzam paliwa na stacjach, i jak narazie Shell ( zwykły ON ) najbardziej zdaje egzamin, pod względem dynamiki oraz spalania.

Lukoil - średnio

Orlen - masakra

Bp - bez komentarza

Lotos - o dziwo dynamika normalnie, i spalanie w normie

Dziś zalałem Shella VPower - i musze kilka dni poczekać, bo efekt PLACEBO działa

Może ktoś z Was może polecić jakie paliwo i na jakich stacjach warto tankować, a które unikać ssszzzzzeeeeerrrroooookkkkkiiiimmm łukiem ?

pozdro

Opublikowano

ja od 2006 tylko i wyłącznie tankuję na Shellu, diesla, benę i LPG, co do V-power to jak dla mnie to nie jest marketing tylko lepsze paliwo, w A4 tylko lałem V-power diesel i spalanie i osiągi lepsze niż na innych paliwach

Opublikowano
ja od 2006 tylko i wyłącznie tankuję na Shellu, diesla, benę i LPG, co do V-power to jak dla mnie to nie jest marketing tylko lepsze paliwo, w A4 tylko lałem V-power diesel i spalanie i osiągi lepsze niż na innych paliwach

vario ,

czy to prawda że ON V-power to jedyne paliwo, które nie jest mieszane z innymi w rozlewni, ale jest dostarczane prosto na stację Shell, i przyjeżdża z niemiec ???

Opublikowano

Siema Daniel, :hi: ładny wynik. O takim spalaniu mogę tylko pomarzyć :facepalm: , no ale coś za coś :banan: .

3.0TDI jeździ bardzo ekonomicznie w trasie - jak jechaliśmy z grupą WLKP na letni zlot do Jarosławca to moja spaliła 6.7l a 3.0TDI Pepina 6.2l... U Ciebie nie będzie możliwe wykręcenie takiego wyniku ze względu na Tip-a, przez którego ekonomia jazdy strasznie spada. No ale tak jak napisałeś - coś za coś. Jeździsz sobie wygodniej/komfortowo ale wlać trzeba więcej... Od liftu B8 w końcu wypuścili 3.0TDI bez Quattro ze skrzynią CVT - tutaj ekonomia będzie taka sama jak w manualu. Jednak znów coś za coś (rezygnujesz z Q, lepsze spalanie i komfort jazdy jaki daje automat bezstopniowy).

Opublikowano

Siema Daniel, :hi: ładny wynik. O takim spalaniu mogę tylko pomarzyć :facepalm: , no ale coś za coś :banan: .

3.0TDI jeździ bardzo ekonomicznie w trasie - jak jechaliśmy z grupą WLKP na letni zlot do Jarosławca to moja spaliła 6.7l a 3.0TDI Pepina 6.2l... U Ciebie nie będzie możliwe wykręcenie takiego wyniku ze względu na Tip-a, przez którego ekonomia jazdy strasznie spada. No ale tak jak napisałeś - coś za coś. Jeździsz sobie wygodniej/komfortowo ale wlać trzeba więcej... Od liftu B8 w końcu wypuścili 3.0TDI bez Quattro ze skrzynią CVT - tutaj ekonomia będzie taka sama jak w manualu. Jednak znów coś za coś (rezygnujesz z Q, lepsze spalanie i komfort jazdy jaki daje automat bezstopniowy).

Dokładnie jest tak ja piszesz. Raz starałem się jechać naprawdę bardzo ekonomicznie na trasie, nie przekraczając 100 km/h i pilnując biegu na który Tip reguluje, również wrzucałem ręcznie wyższy gdy była taka możliwość np z 4 na 5 , lub z 5 na 6 bieg. Spalanie 6,80. Ale przyznaję się że gaz tylko muskałem.

A co do B8 lift, nachodzi jedno pytanie. Czy taki motor i taka moc z napędem FWD to rozwiązanie które jest optymalne, osobiście chyba wolałbym w Q lub napęd RWD.

Zastanawiam się jak bardzo przy takiej mocy napęd na przód ma zastosowanie ?

Opublikowano

Wydaje mi się, że 200KM jest jeszcze OK dla FWD - w 3.0TDI FWD z Multitronikiem masz 204KM.

...chociaż z drugiej strony np. Kuredu po programie swojej 2.0TFSI FWD uzyskał wynik bliki 300KM i nie narzekał :wink:

Opublikowano

ale Kuredu miał problemy z trakcją z tego co pamiętam

ja użytkując A5 3.0 TDIq uzyskałem spalanie 6,2 na 100 na trasie Kalisz-Katowice-Poznań-Kalisz więc było bardzo spoko

Opublikowano
Wydaje mi się, że 200KM jest jeszcze OK dla FWD - w 3.0TDI FWD z Multitronikiem masz 204KM.

...chociaż z drugiej strony np. Kuredu po programie swojej 2.0TFSI FWD uzyskał wynik bliki 300KM i nie narzekał :wink:

w 3.0tdi i 204 KM to żadna rewelacja, w porównaniu gdzie dziś 2.0 tdi ma 177 KM . Tyle że w 3.0 tdi jest elastyczność no i możliwości podciągnięca nawet do ok 280 KM, przy zachowaniu odpowiedniego komfortu, wystarczy jeden test z autami FWD, wrzucić 1 bieg, gaz do dechy nie trzymając kierownicy i patrząc jak reagują koła i kierownica, gdy jest zbyt dużo KM , lub kontrola trakcji nie jest odpowiednio przystosowana to od razu widać efekt. Ale oczywiście każdy robi to co lubi, i akceptuje to co chce :)

---------- Post dopisany at 21:03 ---------- Poprzedni post napisany at 20:49 ----------

Ale Panowie, co do tankowania, które stacje i paliwa zalecacie ???

Opublikowano

Ale Panowie, co do tankowania, które stacje i paliwa zalecacie ???

Też mnie to ciekawi.Gdzie są stację godne polecenia.

Opublikowano

Ja też tankuje na Shellu zazwyczaj, jak nie mogę to Orlen, ale z kolei nie wierze w V-powery i inne superpaliwa :decayed: w Poznaniu na Naramowickiej mam pewną stację :wink:

Opublikowano

Ja tankuję tylko na shell i sprawdzałem wielokrotnie że Vpower w moim przypadku nic a nic nie daje w spalaniu i jak zawsze namawiają pod dystrybutorem nalewacze na vpowera, oferują kuony na zniżki to mnie jak widzą to nawet nie zaczynają :wink:

Opublikowano
Ja też tankuje na Shellu zazwyczaj, jak nie mogę to Orlen, ale z kolei nie wierze w V-powery i inne superpaliwa :decayed: w Poznaniu na Naramowickiej mam pewną stację :wink:

Piechol, którą masz pewną stację na Naramowckiej ? Mamy Lotos i Bp. Lotos na Naramowickiej dla mnie jest w miarę, zostaje Bp...

---------- Post dopisany at 21:48 ---------- Poprzedni post napisany at 21:44 ----------

Ja tankuję tylko na shell i sprawdzałem wielokrotnie że Vpower w moim przypadku nic a nic nie daje w spalaniu i jak zawsze namawiają pod dystrybutorem nalewacze na vpowera, oferują kuony na zniżki to mnie jak widzą to nawet nie zaczynają :wink:

Zgadzam się, za każdym razem proponują rabat ect.ect Ile w tym prawdy???

Ale Panowie, tak jak już wcześniej pisałem ponoc V-Power nie jest z rozlewni, a trafia prosto z rafinerii do zbiornika. Ile w tym prawdy ?

Może i pytanie ponawiam , ale myślę że każdemu z nas zalezy na dobrej jakości paliwa :thumbup1:

Opublikowano

@tyc_jan pisałem już, że VP jest mieszany w PL a Racing jest importowany

ja osobiście naciąłem się na Orlenie, BP i Statoil więc tam nie tankuję

na Orlenie często jest woda w paliwie, moja matka w Mercedesie przez to straciła pompę paliwa za 3000 PLN

Opublikowano
@tyc_jan pisałem już, że VP jest mieszany w PL a Racing jest importowany

ja osobiście naciąłem się na Orlenie, BP i Statoil więc tam nie tankuję

na Orlenie często jest woda w paliwie, moja matka w Mercedesie przez to straciła pompę paliwa za 3000 PLN

Więc pozostaje jak dla mnie jedno stwierdzenie i jedno pytanie On na Shellu!I czy warto tankować VP i dopłacać ???

Opublikowano

Heloo :-)

Opublikowano

ja bym te parę groszy dopłacił i tankował VP :)

Opublikowano
ja bym te parę groszy dopłacił i tankował VP :)

Też tak uważam...

---------- Post dopisany at 22:40 ---------- Poprzedni post napisany at 22:38 ----------

Panowie, jakie więc opony zalecacie do 3.0 tdi Q , o rozmiar nie pytam bo to każdego indywidualna sprawa, ale markę.