Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

dzis w nocy ukradziono mi moją A4 B6 oczywiscie mam opłacone AC w PZU.Dzis byłem zglosic fakt kradziezy na policji oraz w PZU,ale niestety pani nie umiała mi odpowiedziec na pytanie jaką kwote odszkodowania powinienem otrzymac.Na polisie widnieje kwota 28tys zł i byla zawarta w marcu 2010r.Moze ktos sie orientuje jak wyglada wyplata z PZU?

Opublikowano

Dopiero jak zawita do Ciebie Rzeczoznawca to Ci wszystko wyliczy. Generalnie mów, że miałeś w wyposażeniu ile się tylko dało (w sumie mało Ci brakuje do pełnej opcji). Mnie w marcu też spotkała taka sama sytuacja i za każdą rzecz w wyposażeniu dostawało się jakieś grosze... najwięcej z tego co pamiętam to skórzana tapicerka chyba była. Z wyceny auta z października na około 23tyś. pół roku później dostałem 20tyś. (ubezpieczalnia Allianze). Po zakończeniu sprawy (czyt. umorzeniu tj. min. 30 dni) na następny dzień miałem kasę na koncie.

Pozdrawiam i przykro mi bo wiem co przeżywasz... niby to tylko rzecz nabyta, ale szkoda włożonych pieniędzy, czasu i serca bo autko widać zadbane :)

Opublikowano

a jaką miałeś cenę na fakturze zakupu bo te ch**e trzymają się faktury no i na pewno będą sprawdzać w serwisie przebieg z VIN jak duży to kwota do wypłaty pomniejszona no i mało ich obchodzi na ile była ubezpieczona,mój przyjaciel czwarty rok sądzi się z ubezpieczalnią to droga przez męke powodzenia żal autka :confused4:

Opublikowano

na fakturze byla kwota 27600 a na polisie 28000

Opublikowano

Podstawą wypłaty jest SU (suma ubezpieczenia) jako górna granica, czyli w Twoim przypadku 28.000zł

Jeśli nie była wykupiona opcja stałej SU, to powinna zostać ujęta tylko korekta za wiek i ew. przebieg.

Kiedy już wycenią auto i nie będzie to kwota ok. 28.000zł - korekta za wiek i przebieg, domagaj się przedstawienia owej wyceny.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

dzieki za porade. Mam nadzieje ze wycena nie bedzie wiele odbiegac od SU bo jezeli tak to bedze musial zlozyc reklamacje,ale juz czuje ze w takim przypadku nerwy bede mial zszarpane.Chyba ze jest jakis straszak na ubezpieczalnie?

Opublikowano

Hej.przechodzilem ten sam problem w czerwcu :wallbash: :wallbash:

Tez w PZU.

Od razu dostarcz komplet dokumentow, w tym dokument,ze w razie znalezienia auta po wyplacie zrzekasz sie auta czy jakos tak.Bo przedluzaja brakiem dokumentow wyplate.

Mysle ze kolo 26-27 powinni Ci wyplacic.

Teraz wymienianie wyposazenia nic nie da.Liczy sie tylko to w chwili ubezpieczenia.

PZdr

Opublikowano

ja jeszcze nie wiem jak będzie, ale mam minicasco w pzu, ostatnio mi zawinęli auta spod bloku i już mam wszystko w pzu zgłoszone i przeniosłem własność auta na nich.

Auto było ubezpieczone na 32500, w minicasco jest niestety 20% udział własny.

No i z tego co czytałem (OWU) to pod uwagę jest brana cena rynkowa auta, a wypłacona suma nie może przewyższyć kwoty na jaką był ubezpieczony samochód, dokładnie to samo powiedzieli mi w pzu. Jeździłem nim w sumie miesiąc, więc jeszcze będzie odliczona amortyzacja samochodu, ale to pewnie parę złotych.