Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Sprzęgło czy skrzynia biegów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty kombinujesz a my bacznie obserwujemy :cool1:

:decayed:

U mnie to się stało przed wymianą sprzęgła i pomogło na na kilka km, albo mi się tylko wydawało że pomogło.

Ja też już szukam siłownika.

Opublikowano

U mnie skrzyna rozleciała przed wymianą sprzęgła, wymieniłem bo się kończyło , a i tak wszystko było rozbebeszone.

Opublikowano

Ty kombinujesz a my bacznie obserwujemy :cool1:

:decayed:

hehe cfaniaczki... :tongue4: bede pobierał opłaty... :wink4: - aby mi sie olej zwrócił... hehe

Opublikowano
  • Autor

hhehe, ja tez czekam na efekt z olejem. juz powoli zaczynam sie rozgladac za kluczem do odkrecenia tego korka...wcale nie bedzie latwo, trzeba bedzie sobie taki chyba samemu zrobic.. kupujesz olej z aso,czy jakis inny?

Opublikowano

tez masz taki cudowny korek w skrzyni??

olej w aso to ja kupiłem,wymienilem i jest lipa.teraz skombinowałem sobie olej Castrol EP80 ma normę API. GL-4 jaka wymaga VAG

korkiego już mam, teraz tylko kolesia muszę zmolestować o klucz...

Opublikowano

to i ja dorzucę kamyczek do tego ogródka :>

Jutro wymieniam siłownik, pojeżdżę trochę i podzielę się spostrzeżeniami.. żeby nie było że tylko jeden testuje :wallbash:

Opublikowano

tez masz taki cudowny korek w skrzyni??

olej w aso to ja kupiłem,wymienilem i jest lipa.teraz skombinowałem sobie olej Castrol EP80 ma normę API. GL-4 jaka wymaga VAG

korkiego już mam, teraz tylko kolesia muszę zmolestować o klucz...

Do naszych manualnych skrzyń jest polecany przez samego producenta olej Castrola TAF-X który ma normę VW 501.50 taki jak w tej aukcji http://allegro.pl/castrol-taf-x-75w90-synt-olej-przekladniowy-0-5l-i1248660022.html Również na forum często spotkałem się o pozytywnych ocenach tego oleju.

Opublikowano

link nie działa

Opublikowano
  • Autor

http://allegro.pl/show_item.php?item=1248660022

tu jest prawidlowy link.

tak Sotom, mam ten sam korek u siebie, juz kiedys przymierzałem sie do zmiany oleju,ale nie mialem klucza i dalem sobie spokoj. :hi:

Opublikowano

rikardo ja wiem ze do naszych skrzyni jest wymagany olej 75W90 czyli np z castrol'a TAF-X. ja kupiłem olej w ASo oryginalny i wymieniłem w skrzyni olej na ori. z tym ze nic to nie dało co boli moja skrzynie,dlatego chce wymienić olej na gęstszy czyli 80W90.

kiedyś jak miałem golfa 3 w TDI to miałem okrutne problemy z biegami, kupę kasy wyrzuciłem na szukanie przyczyny- a biegi mi zgrzytały nie zapinały się prawidłowo,były problemy z wybiciem biegów.wymieniłem sprzęgło,siłownik przy skrzyni.pompkę sprzegła przy pedale, wymieniłem prawie cały wybierak w skrzyni- kupując poklei poszczególne elementy wybieraka. sprawdzałem linki sterujace. regenerowałem sobie lewarek sterujący wewnątrz... i d*pa zbita.nic to nie dawało.

kupiłem olej ori w aso wymieniłem go i problemy znikły z tym ze na miesiąc czasu. postanowiłem wiec zrobić eksperyment z gęstszym olejem i wlałem właśnie 80W90 i uwierzcie mi problemy znikły totalnie. biegi zapinały sie jak marzenie.jeździłem prawie 2lata na tym oleju.ze skrzynią totalnie nic się nie działo.czy skwar na dworze czy mrozy-zima-nic. poprostu bajka.

kolejny przykład - koleś ma golfa 4. miał problem z 2gim biegiem. przy niskich i wysokich obrotach mu bieg zgrzytał- takze mu wymieniłem olej na 80W90 i problem znikł i już jeździ- będzie rok.

kuzynce w tam tym tygodniu w audi a3 tez zmieniłem olej na 80W90 i biegi zaczeły pracowac idealnie

dlatego postanowiłem to samo zrobic u siebie. z tym ze musze czekac az koleś wróci z urlopu aby mi porzyczyc klucz do tego piepszonego korka...

Opublikowano

powstrzymajcie się z tym olejem !

dzisiaj po wymianie siłownika zrobiłem jakieś 20 km, wszystko działa ok, biegi nie haczą !!

narazie powstrzymuje się od podskoków :decayed:, po wymianie sprzęgła też przez chwilę było ok

najważniejsze jak będzie rano na zimnym oleju

Opublikowano

obserwuje temat :wink4: u mnie trochę inne objawy: dwumas zaczął się od niedawna odzywać i sobie popukuje, ale nic nie buja, sprzęgło się nie ślizga... najbardziej mnie wkurza jednak takie "nieprecyzyjne" wchodzenie 2 (czasem z małym zgrzytem nawet :disgust:) gdy silnik jest zimny... po rozgrzaniu wszystko si... robi się coraz zimniej i chciałbym coś z tym zrobić... to raczej synchronizatory czy sprzęgło, dwumas? :mysli:

Opublikowano

objawy podobne jak u mnie, przeczytaj cały wątek jeszcze raz i czekaj na wyniki eksperymentów :naughty:

Opublikowano

ooo rzesz kurdęęę.... to napisz jutro jak wrażenia z rana... w moim przypadku to teraz wymiana oleju to mam darmowa. olej mnie nic nie kosztował(80W90) i wymiana tez nic. no w sumie tylko światło w garażu mnie kosztuje. teraz jak juz mam ludzki korek to bede mógł olej zmieniac co chwila. zleje do czystego pojemnika ori olej a wleje 80W. jask bedzie nic lepeiej to wleje spowrotem ori... :doh1: i tak do zajeb :rant: nia

Opublikowano

obawiam się że testy poranne będą dopiero w poniedziałek :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Panowie, ja jeszcze bym sie zaintersował tematem wybieraka...sam bym takie cos zrobil u siebie, lecz nie ma kontaktu z autorem tekstu, a on podawal,ze gdzies kupil zestaw naprawczy. http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=86926

w podanym linku jest tutorial regeneracji wybieraka, tylko jest problem z foto:/

Opublikowano

moze najpierw trzeba popatrzec czy tez jest u ciebie taki luz ...

Opublikowano

...a więc po porannych próbach dalej wszystko ok

no może nie wszystko, do ideału to jeszcze brakuje ale biegi nie "haczą", wchodzą z lekkim oporem szczególnie 2 i 3 ale jest o niebo lepiej niż wcześniej.

Został jeszcze siłownik przy pedale sprzęgła :mysli:, to teraz może ktoś inny :naughty:

Opublikowano

no ja niestety muszę czekać aż ja albo koleś z ASO VW będzie miał 2ga zmianę. bo musi mi wypożyczyć klucz do tego nieszczęsnego korka.wtedy będę mógł zmienić olej... narazie latam jak jest. dziś zauważyłem ze biegi jakoś inaczej pracowały - nie było zgrzytków.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, temat troche ucichł a ja czekam na wyniki waszych eksperymentow. ja jest u Pana po wymianie wysprzęglika ,a jak u Pana po wymianie oleju. pozdrawiam!