Puncik Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 Ok, to kto mi to wyjaśni, że w aucie znajduję się nie ten zwór co ma być... Auto sprowadzone z Belgi 2lata temu, nic nie było grzebane w Polsce. Niedawno wymieniałem N75 na nowy... Heh czyli next trzeba kupić.. bish - kopt jeszcze tak wizualnie, ten prawidłowy N75 to: Kuźwa jakie cuda w tej Polsce to się płakać chce, sam tzn. przy pomocy forum dochodzę więcej niż z tymi 3 mechanikami do których jeździłem, i żaden mi nic nie powiedział sensownego..
bish - kopt Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 masz obydwa zawory w twoim aucie, ten kwadratowy to zawór sterujący a ten który ja ci podaje to przetwornik ciśnienia, do turbiny idzie ten pierwszy i powinien mieć nr 028 906 283
Puncik Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 Zrobiłem zdj. bo nie chcę go wykręcać trochę czasu zajmuje.. Być może źle podpięty jest nadal. Tu jest aukcja do niego: http://allegro.pl/zawor-regulacji-turbo-n75-tdi-vw-pierburg-i1221722826.html Aha tego przetwornika ciśnienia to jeszcze nie widziałem nawet:P Laik ze mnie od tyg zająłem się dopiero autem tzn. sam... Jaki jest schemat prawidłowego podpięcia? Tyle ich jest, że już nie wiem.
bish - kopt Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 zobacz sobie tu, masz obydwa zawory N75 i N18, tak ma być u ciebie podpięty http://img150.imageshack.us/f/n75.jpg/
Puncik Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 Podłączyłem jak pokazałeś, jest ok. Teraz tylko robiłem log'a 11bs i po przekroczeniu 1459obr wyskakuje w programie ERROR... tu log. Nie wiem czy mam pisać to w tym dziale czy diagnostyce vag.. I dalej log'a nie zapisuje... Obserwowałem sztangę lecz nie ruszała się..
bish - kopt Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 wrzuć to teraz do diagnostyki, a z autem coś sie dzieje?
Puncik Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 Nie nic po prostu jedzie jak przedtem, notlaufa już nie ma tylko ta turbawka się nie włącza.
bish - kopt Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 co tzn że sie nie włacza, nie ma mocy? auto nie chce jechać?
Puncik Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 Nie mam mocy, no chyba, że tak ma być w tak słabym silniku... Ale sprawdzałem czy to cięgno przy turbinie sie porusza i właśnie że nie..
Dev Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 moze jest zapieczone i WG nie uchyla sie
bish - kopt Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 a ty tą turbine wyjąłeś? wyczyścić wszystko - cały dolot, zawór upustowy którym to właśnie steruje u ciebie N75, sprawdzić szczelność wszystkich wężyków
Puncik Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 Raz ją wyjąłem, lecz nie dałem rady odkręcić ostatniej śrubki od strony gorącej turbiny była tak zapieczona i nie dałem rady jej z wd40 odkręcić, może jakbym na ciepło spróbował, i tak zakręciłem spowrotem niewyczyszczoną... No zawór upustowy chodzi ciężko, "ustami" go nie ruszę. Spróbuję może go rozruszam.
bish - kopt Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 na ciepło lepiej sruby by poszły
Puncik Opublikowano 5 Października 2010 Autor Opublikowano 5 Października 2010 Już mam plan przyspawam jakiś klucz, tzn metal do tej śruby podgrzeje i musi pójść A skoro jesteś bish, to jeszcze jedno mnie dręczy. Przecież ten zawór upustowy jest na nadciśnienie a nie podciśnienie. A zaworek ciągnie a nie pcha powietrze...
bish - kopt Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 w twoim motorze turbo jest sterowane nadciśnieniem spójrz jeszcze raz na schemat, w tym wężyku który idzie do turbo powinno być nadciśnienie
Rekomendowane odpowiedzi