Tomeks Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Toyota Rav4 07r. 2.2D-Cat 180PS wersja X(najbogatsza jaka była),zgłosiłem do Generali szkodę z AC,gradobicie,dzisiaj dostałem wycenę naprawy na 5140zł,w tym sama szyba 1340zł,wydaje mi się śmiesznie mało,bo całe auto do malowania + naprawa wgnieceń,a uszkodzenia są spore,skoro napisali,że wymiana maski i dachu ,no ale tylko po okazaniu przed malowaniem. wątpię żeby takie pieniądze wystarczyły na porządną naprawę,a gdzie utrata wartości,auto było do taj pory bezwypadkowe,weź teraz sprzedaj malowane auto linki do skrinów z wyceny http://img811.imageshack.us/img811/484/dsdt.jpg http://img121.imageshack.us/img121/6228/dsd3.jpg http://img409.imageshack.us/img409/3909/dsd4.jpg
ZuKeRs Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Mysle tomeks ze skoro taka mloda fura to bezgotowkowa wybierz. Jesli chodzi o gradobicie <- szwagier w innej ubezp rzeczoznawca , to roznie podchodza firmy ubezp do tej sprawy, od specjalnych sposobow polegajacych na bezinwazyjnej naprawie poprzez wymiany elementow na nowe jak w twoim przypadku - pomijam frajerskie wyceny klepania. Najlepsza forma jest bezgotowkowa naprawa dla klienat, gdyz ubezpieczalnia nie odpusci tematow gotowka do reki przy szkodzie gradobicia - w ciagu jednego dnia stracili mega duza kase i maja prykaz specjalnego pilotowania tych spraw i max obnizania odszkodowan. Wiecej niemoge napisac na forum, ale powiem ci ze ciezko ci bedzie bez faktur wyciagnac wiecej a niezeli oni proponuja - nawet u rzecznika praw ubezp - podkreslam bez faktur i mowie i realiach a nie awanturach, odwolaniach i czekaniu na chajc grube miesiace. powodzenia
arielka Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Witaj, Obciąłeś najważniejsze legendę kalkulacji Najpierw zerknij do polisy (m.in. wariant wycena czy warsztat), kolejno do OWU, no i jeśli mowa o ubytku wartości, to przy AC może być kłopot :/ No i legendarna już kwestia VAT-u ... Pozdrawiam arielka
Tomeks Opublikowano 8 Października 2010 Autor Opublikowano 8 Października 2010 Witaj, Obciąłeś najważniejsze legendę kalkulacji to? http://img137.imageshack.us/img137/7245/dsd5.jpg czyli generalnie ciężko będzie uzyskać coś więcej,bo 2 czy 3 tysie więcej nie robi mi dużej różnicy,gdybym dostał przynajmniej 10 na rękę,to może zastanawiałbym się nad naprawią we własnym zakresie,w innym przypadku wstawiam auto do ASO i niech robią.
ZuKeRs Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Ja wstawilbym do ASO, nie sadze abys uzyskal w krotkim czasie duzo wieksza kwote na bezgotowkowe, a wyceny innych niezrzeszonych rzeczoznawcow ubezp - powie ze nie musi jej uznawac, nie masz podstaw ze musza <-- do sadu sie przydaja tylko. Tylko ustal z aso aby zanim przystapia do naprawy poinformowali cie o jej zakresie - wiesz zeby wspolpraca aso+ubezp nie probowala nabic cie w butelke i naprawic to jakims frajerskim sposobem - nieraz oglada sie na tvn turbo rozne sztuczki stosowane przez aso.
Tomeks Opublikowano 8 Października 2010 Autor Opublikowano 8 Października 2010 myślisz że ASO będzie waliło w ciula ,przecież to dla nich kasa i powinno zależeć im na jak najdroższej naprawie,przynajmniej tak było w ASO Audi jak brat oddał tam swoje auto po małym wypadku,zwykły warsztat naprawiłby za 10,max 15tyś,a ASO wykasowało ubezpieczalnie na 64tyś ,a po paru miesiącach wymienili jeszcze kompresor za 4tyś,bo uznali że jego uszkodzenie mogło być wynikiem wypadku.
ZuKeRs Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Jasne masz racje, jednak jak wspominalem ze mam informacje o bezinwazyjnych/bezingerencyjnych <niewiem jak to nazwac > naprawach aut po gradobiciu<-- mam tu na mysli ze jest w polsce jakas firma/firmy ktore specjalizuja sie w wyciaganiu wgniecen po gradobiciu. Jak to jest rozwiazywane pomiedzy Aso/ubezp to niewiem< nie pytam sie o takie szczeoly szwagra , pomysli ze chce zrobic kolejna stluczke aby wymienic zderzak na s-line, albo przednia szybe na podgrzewana i znowu bede mu dupe zawracal :polew: . Ponoc nic nie widac dla zwyklego smiertlenika ale jakis wplyw na lakier napewno ma taka metoda. Pozatym Aso nie powinno robic najmniejszego problemu przedstawiajac ci kalkulacje naprawy, a z tego beda rozliczani z ubezp wiec wszystko bedziesz mial na papierze <--- o to mi chodzi abys dopilnowal aby dali ci koncowa kalkulacje naprawy z aso - no i bedziesz mial gwarancje na kolejne 2 lata na wykonane elementy dzieki tej kalkulacji.
arielka Opublikowano 9 Października 2010 Opublikowano 9 Października 2010 ... innych niezrzeszonych rzeczoznawcow ubezp ... niezrzeszony ?? rzeczoznawca ubezpieczeniowy ?? kto to jest ?? Metoda smart repair - mam kolegę w Warszawie, który pracuje w takiej firmie. Zainteresowanym mogę dać namiar na PW. Pozdrawiam arielka
ZuKeRs Opublikowano 10 Października 2010 Opublikowano 10 Października 2010 niezrzeszony ?? rzeczoznawca ubezpieczeniowy ?? kto to jest ?? dobrze sobie to wymyslilem :polew: :polew: a chodzilo mi o rzeczoznawca ktory nie wspolpracuje z dana ubezpieczalnia czyli niezalezny o chyba teraz prawidlowo
Rekomendowane odpowiedzi