qrek Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Witam, Od kilku dni próbuję zdiagnozować przyczynę wysokiego spalania w moim 2.6 V6. Błędów brak. Gdy wchodzę w bloki danych, grupa 003 wszystkie wartości są przekroczone. Przy normie 0.75-1.25 u mnie są 1.35-1.5. Posprawdzałem wszystkie podciśnienia i są ok, co jeszcze może być przyczyną? Dodam że mam zrzut ekranu może sprzed roku kiedy wszystko było ok a te wartości były 0,9-1,1 ( spalanie 12-13l). Mam gaz sekwencyjny, ale i na LPG i Pb wartości są praktycznie takie same. Do tego w grupie 001, wartość 2 jest 25% przy normie 29-59%... Może ktoś miał coś podobnego?
wojtek26 Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Sprawdz czujnik temp do ECU oraz jak działaja sondy Lambda.
qrek Opublikowano 8 Października 2010 Autor Opublikowano 8 Października 2010 Sprawdz czujnik temp do ECU oraz jak działaja sondy Lambda. Czujnik sprawdzony - wczoraj go zmiernikowałem i wartość wg specyfikacji. Sondy chodzą. Dopowiem jeszcze że wszystkie te szopki zaczęły się po wymianie ECU (na dokładnie takie samo). Wyczyściłem też krokowca przy okazji
wojtek26 Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Zrób logi z przepływka, sondami i czasami wtrysku PB. To ze sondy pracuja nie oznacza ze dobrze one informuja ECU o składzie mieszanki. Sprawdz korekcje w ECU i bedzie wiadomo
qrek Opublikowano 11 Października 2010 Autor Opublikowano 11 Października 2010 Zrób logi z przepływka, sondami i czasami wtrysku PB. To ze sondy pracuja nie oznacza ze dobrze one informuja ECU o składzie mieszanki. Sprawdz korekcje w ECU i bedzie wiadomo Ale mój silnik nie ma przepływomierza tylko czujnik podciśnienia w ECU. A jak sprawdzić te korekcje, czy to chodzi o wspomnianą przeze mnie grupę 003? Generalnie to o moim silniku niewiele jest w tym dziale
Rekomendowane odpowiedzi