Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Dziwne trzepanie kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Może pomożecie a może nie, ale mam dziwny nietypowy problem :(

Wymieniłem całe przednie zawieszenie (amortyzatory ,odboje gałki i wszystkie wahacze) no po prostu komplecik!!

Przed wymiana tego nie byłe ,ale jak już wszystko wymieniłem to dziwnie od czasu do czasu z reguły po wyjściu z zakrętu trzepie mi mocno kierownica! :(

Zbieżność i geometria tez była ustawiana no i dalej trzepie! trzepie mi tez na prostej drodze przy obciążeniu samochodu wystarczy jeden 100kg pasażer :(

Dodatkowo powiem ze dzieje się to przy 3cim biegu najczęściej!

mały opis: wychodząc z zakrętu na 3cim biegu mam gaz wciśnięty do połowy no i jak już wyprostuje koła to zaczyna trzęś kierownica :( gaz dalej trzymam do połowy ,ale jak w monecie puszcze gaz i znowu dodam to ustaje telepanie :)

no i teraz liczę na Was forumowicze! Pomóżcie mi rozwiązać ten problem bo ja naprawdę nie wiem co to może być!

Opublikowano

Spróbuj wyważyć koła może pomoże :mysli:

Opublikowano
  • Autor

wywarzałem koła i nawet przerzucałem z tyłu na przód i dalej to samo :/

Opublikowano

Bicie mogą mieć tarcze hamulcowe trzeba je sprawdzić

Opublikowano
  • Autor

gdzie i jak mogę sprawdzić tarcze dodam ze mam 2 letnie tarcze które przejechały około 20 tys km , ale z drugiej strony jeśli chodzi o tarcze to podejrzewam ze powinno trzepanie być przy hamowaniu a tego nie mam hamuje płynnie i skutecznie :) bez żadnych drgań :) a dzieje się to głownie w zakręcie i przy wyjściu z niego na gazie :/ głównie 2gi i 3ci bieg!

Wczoraj przeglądałem zawieszenie i odkryłem ze trochę lata mi zacisk hamulcowy w prawym przednim kole :/ do pownosi sprawdzałem z drugiej strony i w drugim kole zacisk jest sztywniejszy i nie ma żadnych luzów :/ i pytanie czy ten luźny zacisk może coś mieć wspólnego z trzęsieniem kierownicy dodam ze trzęsienie przenosi się na całe autko ,ale najbardziej odczuwane jest to na kierownicy :/

Opublikowano

To prawda bicie tarczy jest przy hamowaniu. Zaciski mają gumowe prowadnice, które powinny być suche bez smaru. Sprawdź jak wyglądają?

Opublikowano

Sprawdziłbym jeszcze przeguby wewnętrzne i zewnętrze oraz półośki.

Opublikowano
  • Autor

To prawda bicie tarczy jest przy hamowaniu. Zaciski mają gumowe prowadnice, które powinny być suche bez smaru. Sprawdź jak wyglądają?

no właśnie jeśli chodzi o te prowadnice to w prawym kole właśnie to one maja luz i dyla się cały zacisk :/ fakt faktem nie są to ogromne luzy ale są niestety :/

Opublikowano

Prowadnice nie są gumowe. Gumowe są tylko osłonki prowadnic. Prowadnice powinny być posmarowane smarem miedzianym.

Opublikowano
  • Autor

doczytałem się na innym forum podobnego problemu a nawet tego samego :) No i kolega opisujący swój dokładnie ten sam problem napisał ze to była wina łożysk przednich :/ ponieważ tez wymienił górne wahacze i sprężyny progresywne -30\-30 jedno łożysko i przegub i zaczęło mu tak samo drgać jak mi :( tez się męczył dochodził do tego co to może być ale mniejsza o to :) zmienił sprężyny z powrotem na takie jak powinny być i biło mu dalej w końcu wymienił wahacze dolne i łączniki a na końcu znowu łożyska, ale po oby dwu stronach no i przestało mu bić :> no i głownie napisał ze stawiał na łożyska ze biły!

Wiec jak myślicie czy łożyska na pewno będą przyczyną tego całego problemu??

bo dodam ze jadać slalomem głównie się to tak dzieje i to nie wielki skręt a na przegub to nie wygląda!

Opublikowano

Czyli koła nie obcierają tylko słyszysz szum , czy tak ? jeśli tak to łożyska.Tylko wtedy to przy skrętach powinno szumienia ustawać.

Opublikowano
  • Autor

mam takie lekkie szumienie , ale podjadę do mechanika i niech mi powie czy to łożyska. Przy skrętach szum nieco ustaje bo zastępuje go drganie kierownica i całą budą.

Dodam Wam ze głównie te drgania powstają na zakrętach gdzie sobie jadę na 3cim biegu, ale nie obrócę kierownicy więcej niż 45*[br]Dopisany: 19 Październik 2010, 09:09_________________________________________________dziś sobie jechałem rano autkiem i z reguły jeżdżę na biegu ,ale wrzuciłem luz i pojawiły się takie delikatne drgania te same co przy skrętach tylko delikatniejsze :/ czyżby poduchy na silniku? Wciskałem sprzęgło i puszczałem nic to nie dało i do puki jechałem na luzie to te drgania były ,ale takie delikatne :/

Ja już rozkładam ręce już mnie denerwuje ten samochód trzyma mnie to przy nim ze dużo kasy w niego wsadziłem :(

Opublikowano

Trochę to niebezpieczne ale możesz sprawdzić czy też się tak zachowuje przy zgaszonym silniku, pamiętaj że kiera będzie ciężko chodzić , hamulce bez wspomagania i przekręć kluczyk w stacyjce żeby się kiera nie zablokowała.Może to faktycznie poduchy silnika ,po tym manewrze powinno być coś już wiadome.

Opublikowano
  • Autor

może nie będę musiał tak sprawdzać ponieważ zrobiłem troszeczkę inny manewr :) prędkość gdzieś około 50km\h luz wrzucony no i delikatnie trzęsie autkiem :/ na luzie dodałem gazu około do 2tys obrotów no i przestaje trzęś puszcze gaz zaczyna trzęś dodam gazu nie trzęsie (oczywiscie cała operacja odbywała się na luzie przy prędkości ok 50km\h )

Czy teraz można wywnioskować już z tego co jest nie tak kolego ALBINEK ? Czy mam zrobić dodatkowo probe ze zgaszonym silnikiem ?

Opublikowano

W takim razie myślę że trzeba szukać w zawieszeniu silnika ,albo :mysli: może gdzieś wydech dotyka nadwozia.Zastanawia mnie tylko dlaczego trzepie kierownicą :shocked:

Opublikowano
  • Autor

no powiem Ci ze przy zakrętach to dość mocno jest odczuwalne ,ale nie dzieje się to zawsze od czasu do czasu zobaczę jeszcze na postoju co się będzie działo i sprawdzę tłumik czy gdzieś nie bije no ,ale ja bardziej podejrzewam ze to od zawieszenia nie tylko silnika :/ kurcze przejadę się jeszcze na stacje diagnostyczna i sprawdzę wahacze co prawda są nowe ,ale może któryś miał jakąś wadę :/

Opublikowano

Jak masz możliwość wjechać na kanał to weż ze sobą dwóch kolegów dla ciężaru. Wtedy kiedy oni będą siedzieć w aucie Ty wejdż pod auto i wtedy sprawdż czy ukł.wydechowy nie jest gdzieś za blisko nadwozia. Złap za rurę wydechową i trzęś na wszystkie strony , może uda się znależć sprawcę.

Opublikowano
  • Autor

hmm jutro stawiam autko do mechanika tylko i wyłącznie z powodu uszczelki pod głowica :( bo się rozciekła i mi wodę wypluwa na zewnątrz :( całe szczęście ze nie do silnika :) a jak już odbiorę to dalej działam z tymi drganiami jeszcze do pewności mechanik mi sprawdzi tłumik i poduchy na silniku :) no i dam znać co i jak :)

na razie dziękuje za podpowiedzi i zainteresowanie moim problemem :)

W piątek odbieram autko wiec się odezwę :)

Opublikowano

Wydaje mi się że na 90% to będą przednie łożyska. U mnie odczuwałem lekkie drgania tylko przy prędkości od 80-90 km/h. Po wymianie łożysk przestało. Wymieniałeś drążki i końcówki drążka?[br]Dopisany: 26 Październik 2010, 23:13_________________________________________________Witam. Mi delikatnie biła kierownica tylko przy prędkości 80-90km/h. Po wymianie łożysk ustało. Wymieniałeś drążki układu kierowniczego i końcówki drążka?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Hmm tez obstawiam na łożyska jutro odbieram samochodzik od mechanika :) Co do wymian to wymieniałem całe przednie zawiecho wszystkie wahacze ,amorki ,gałki z układu kierowniczego tylko nie wymieniłem tej końcówki co jest miedzy maglownicą i gałką układu kierowniczego ,ale tam żadnych luzów nie było :)[br]Dopisany: 28 Październik 2010, 09:47_________________________________________________miałem wczoraj małą awarie :/ Otóż nie fortunnie podjechałem pod krawężnik tak ze sprała się na nim ta belka co jest ta przednia poducha silnika no i na postoju zaczęło trzęś silnikiem tak jak podczas jazdy :) no czyli wychodzi na to ze poduchy do wymiany ...

No i co Wy na to ?[br]Dopisany: 01 Listopad 2010, 08:53_________________________________________________mam pytanie odnośnie przegubów ,a dokładnie pół oski wczoraj przeglądałem wszystko co się da pod autkiem no i nigdzie żadnych luzów :)

powiem szczerze ze silnik strasznie twardo siedzi na poduchach i szarpiąc nim ani nie drgnie :)

wydech:

co do wydechu to czy załadowany samochód czy pusty to ruszając wydechem na wszystkie strony tak że nie dotyka nigdzie podwozia :)

koła:

w kołach kręcąc nimi tak ze nie ma żadnego huczenia

przeguby pół ośka :

a wiec tak odkryłem ze pół ośka ma duży luz przy przegubie zew. tzn miedzy zew. a wew. przegubami pół ośka chodzi prawo lewo około 1.5 cm do 2cm Oo no to zdjąłem osłony z zewnętrznego i okazało się ze jak dobrze pamiętam powinny tam być 2 pierścienie dystansujące ale ich nie ma Oo

i czy coś mi przez to grozi ze ich tam nie ma ????

[br]Dopisany: 07 Listopad 2010, 11:35_________________________________________________Problem rozwiązany okazało się ze trzęsienia powoduje luźna półośka gadzie nie było pierścienia dystansującego po założeniu tego pierścienia jak ręką odjął :D Teraz ciesze się cichą i spokojną jazdą :):decayed: