krys202 Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 Witam Jestem nowy na forum nie zdążyłem jeszcze się przedstawić (na pewno to zrobię ). Potrzebuję szybkiej porady a mianowicie: Mam do kupienia felgi Artec 8Jx18H2 i zastanawiam się jakie opony będą najlepsze. Przejrzałem forum jednak nie mogę znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi. Chodzi mi o to czy da rade jeździć na oponie 225/45 bez (obcierki, przytarcia pełnym autem) jaki będzie optymalny rozmiar dla tej felgi i samochodu?? Zależy mi żeby jeździło się jak najbardziej "komfortowo" Teraz mam ori 205/55/16 i jest ok. 225 czy 235 /40 nie będą za twarde?? i jak to się ma do zużycia zawieszenia ?? Z racji tego że w okolicy drogi nie najlepsze a chęć do modyfikacji duża mam teraz spory problem czy brać te 18. profil 45 to zawsze więcej gumy i komfortu chodź jak wyczytałem nie zawsze. Niestety wulkanizatorzy nie mają takich gum na stanie żeby zrobić jakieś przymiarki więc bazuję na waszej wiedzy i doświadczeniu. Bardzo proszę i z góry dziękuje za rady. Samochód i zawias(-20mm) w opisie.
A-rek Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 Mam do kupienia felgi Artec 8Jx18H2 i zastanawiam się jakie opony będą najlepsze. Przejrzałem forum jednak nie mogę znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi najlepsze beda 225/40 na reszte pytan odpowiem jak podasz mi ET tych felg
krys202 Opublikowano 14 Października 2010 Autor Opublikowano 14 Października 2010 sorki zapomniałem ET35
A-rek Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 Chodzi mi o to czy da rade jeździć na oponie 225/45 bez (obcierki, przytarcia pełnym autem) jaki będzie optymalny rozmiar dla tej felgi i samochodu?? Zależy mi żeby jeździło się jak najbardziej "komfortowo" Teraz mam ori 205/55/16 i jest ok. 225 czy 235 /40 nie będą za twarde?? po tym co napisales polecam ci 235/40 i jak to się ma do zużycia zawieszenia ?? ciezko stwierdzic ile szybciej sie zuzywa/wyrabia ale tym bym sie nie przejmowal
krys202 Opublikowano 14 Października 2010 Autor Opublikowano 14 Października 2010 Dzięki za szybką odpowiedź . Jutro biorę felgi i przez zimę szuka gum 235/40 - tylko pytanie jak będzie w koleinach w porównaniu do 225/40 ale tym będę się martwił później na pewno wygląd samochodu zrekompensuje pewne niedogodności. Pozdrawiam
frugodh Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 225/40 będa najblizej srednicy tych twoich szesnastek, 235 będą troche większe średnicą więc licznik bedzie delikatnie przekłamywał
A-rek Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 tylko pytanie jak będzie w koleinach w porównaniu do 225/40 bedzie tak samo zle jak na 225/40 225/40 będa najblizej srednicy tych twoich szesnastek, 235 będą troche większe średnicą więc licznik bedzie delikatnie przekłamywał a bedzie to zauwazalne :?:
frugodh Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 zauważalne nie ale na prędkości już będzie przy 100 km/h chyba około 5 czy 7 km przekłamanie o ile dorbze pamiętam bo sprawdzałem to jak kupowałem sobie opony. W sumie kwestia indywidualna juz co wybierzesz. 235 będą troche bardziej komfortowe i bardziej ochronią felge ale to malutka różnica
Rosemeyer Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 zgodnie z fabryczna homologacja przy 18 jest 235x40. Miałem takie kola u siebie z zawias 1BE i było bardzo ok. Nie była to ani deska ani kanapowoz. Przez 3 lata jezdzenie ani razu nie uszkodziłem ani felgi ani opony. Co do homologowanych rozmiarow kol i opon to warto sie ich stosowac, bo w skrajnym przypadku kola niezgodne z homologacja moga posluzyc jako pretekst do np odmowy wyplaty odszkodowania przez ubezpieczyciela. rzeczoznawca moze stwierdzic, ze przyczyna ew wypadku, mimo ze byl on z nie naszej winy, lezy wlasnie po naszej stronie, bo zamontowalismy kola niezgodne z homologacja producenta, ktore mogly miec wplyw na zachowanie pojazdu. jeden taki absurdalny przypadek znam...
A-rek Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 zauważalne nie ale na prędkości już będzie przy 100 km/h chyba około 5 czy 7 km przekłamanie o ile dorbze pamiętam bo sprawdzałem to jak kupowałem sobie opony. W sumie kwestia indywidualna juz co wybierzesz. 235 będą troche bardziej komfortowe i bardziej ochronią felge ale to malutka różnica takie przeklamanie na "-" jest juz seryjnie zaloz seryjne kola i sprawdz sobie predkosc na liczniku i na GPS
frugodh Opublikowano 15 Października 2010 Opublikowano 15 Października 2010 No nie będe się sprzeczał, w każdym razie ja seryjnie miałem 16" i rozmiar opon 205/55 r16 i jak przeliczałem kalkulatorem to najbliżej tej średnicy było 225/40 r18, ale faktycznie w pakiecie s line koła 18 cali były dostępne z oponami 235. Jak dla mnie liczyło się jeszcze żeby auta za bardzo nie zamulić więc nie chciałem jakiś szerokich kapci, nawet myślałem o 215 ale już by był naciąg delikatny i ciężko na naszych drogach mogło by się jeździć
krys202 Opublikowano 19 Października 2010 Autor Opublikowano 19 Października 2010 Przekłamania na liczniku nie są dużym problemem. A więc wybór pada na 235/40 W najbliższym czasie postaram się wrzucić fotki samochodu i nowo zakupionych felg Pozdrawiam i dzięki za pomoc
sebastian_marat Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 na ori rozmiarach też licznik oszukuje więc nie ma co mu wierzyć
Rekomendowane odpowiedzi