Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Różnice pomiędzy poszczególnymi silnikmi 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Proszę o informacje dotyczące różnic ideowych w poszczególnych generacjach silnika 1.8T. Czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy np. wersją 1.8T 150KM oraz 1.8T 163KM, przekładające się na żywotność, spalanie, dynamikę ?

Wiem że dla znawców tematu pytanie nie jest ambitne, dlatego względnie proszę o istotne odnośniki na inne tematy na tym forum, do których nie udało mi się trafić.

Pozdrawiam.[br]Dopisany: 17 Październik 2010, 11:59_________________________________________________może jednak ktoś pokusi się o rozwinięcie tematu...

Opublikowano

150 konne AEB ma przepustnice na linke czego nowsze 1.8T już nie mają. Jest też 190 konyy BEX który ma 2 coolery i chyba inne turbo ale każdy z nich pali poruwnywalnie i jest trudny do zajechania. Lać dobry pełny syntetyk (NIE CASTROL!!!) i nie zakłądać gazu i śmigać.

Opublikowano

150 konne AEB ma przepustnice na linke czego nowsze 1.8T już nie mają. Jest też 190 konyy BEX który ma 2 coolery i chyba inne turbo ale każdy z nich pali poruwnywalnie i jest trudny do zajechania. Lać dobry pełny syntetyk (NIE CASTROL!!!) i nie zakłądać gazu i śmigać.

Nowsze to AWT.Mają pompę wody napędzaną paskiem rozrządu i pompę ojeju napędzaną łańcuchem.No i czujnik ciśnienia doładowania.

Opublikowano

dlaczego "NIE CASTROL"? mi wlasnie taki wlali 10W40 castrol. mam go zmienic?

apropos tematu to mam 1.8T 163km silnik BFB. spalanie w miescie okolo 9.3l a trasa jakies 7.2l. oczywiscie bez gazu;]

Opublikowano

Czemu niby nie zakładać gazu??

Porównywalnie przez "ó" :D

Opublikowano

Kod moc poj. cyl produkcja – lata paliwo

AMB 170 1.8 4 7/2001 6/2002 PB

AMB 170 1.8 4 11/2002 12/2004 PB

AMB 170 1.8 4 7/2001 6/2002 PB

AVJ 150 1.8 4 12/2000 6/2002 PB

BEX 190 1.8 4 11/2002 12/2004 PB

BFB 163 1.8 4 7/2002 w prod. PB

BKB 163 1.8 4 10/2005 PB

Nowsze to AWT.Mają pompę wody napędzaną paskiem rozrządu i pompę ojeju napędzaną łańcuchem.No i czujnik ciśnienia doładowania.

Nie wiem czy takie najnowsze..

AWT 150 1.8 4 6/2000 9/2001 ON

Tutaj możesz porównać - ale czasy i spalanie trzeba brać z małym przymróżeniem oka.

http://www.audiklub.org/porownaj.html

Opublikowano

apropos tematu to mam 1.8T 163km silnik BFB. spalanie w miescie okolo 9.3l a trasa jakies 7.2l. oczywiscie bez gazu;]

Castrol pozostawia po sobie sporo nagaru w silniku i po jakimś czasie może Ci się ukazać kontrolka od braku ciśnienia oleju :kwasny: Poczytaj - na necie jest sporo o tym.

W BFB pompa jest napędzana łańcuszkiem i kosztuje 500zł. Mam nadzieje że zalali Ci pełnego syntetyka 5W50 :naughty: 1.8T jest gorącym silnikiem i potrzebuje dobrego oleju. Ja postawiłem na Mobil I 5W50 :wink4:

Opublikowano

dlaczego nie zakładać gazu?

Opublikowano

dlaczego nie zakładać gazu?

Mity, można spokojnie gazować, tylko gazownik musi być kompetentny, a komponenty instalacji muszą być wydajne i dobrej jakości.

Opublikowano

Castrol pozostawia po sobie sporo nagaru w silniku i po jakimś czasie może Ci się ukazać kontrolka od braku ciśnienia oleju :kwasny: Poczytaj - na necie jest sporo o tym.

W BFB pompa jest napędzana łańcuszkiem i kosztuje 500zł. Mam nadzieje że zalali Ci pełnego syntetyka 5W50 :naughty: 1.8T jest gorącym silnikiem i potrzebuje dobrego oleju. Ja postawiłem na Mobil I 5W50 :wink4:

ok dzieki za info, zmieniam na pelen syntetyk co by mi balaganu nie narobilo w silniq..

Opublikowano

Nie wiem czy takie najnowsze..

Nowsze a nie najnowsze.Miałem na myśli nowsze od AEB i tylko tego się to tyczyło.