Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Wpadający pedał hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,temat był wałkowany,czytałem niemal wszystkie wątki na ten temat na forum ale jednoznacznej odpowiedzi co do przyczyn nie znalazłem.albo temat sie urywał albo "tata a marcin powiedział" :wink4:

otóż :

nie mam porównania z inny autem z ABS a nigdy nie zwracałem uwagi na prace pedału na postoju.wczoraj zaczeły mi mrugać na czerwono ostrzeżenia o braku płynu w zbiorniczku,pierwsze co zrobiłem to wcisnęłem pedał,wydał mi sie dziwnie miękki.pierwsza myśl: WYCIEK,posprawdzałem na kanale wszystkie zaciski i przewody(są bdb stanie),okolice serwa i pompy ABS. i nic wszędzie suchutko.(przez ścianki zbiorniczka nie widać ile jest płynu).kupiłem płyn na dolewke DOT4.weszło może z 70ml(także zapowietrzenie przez serwo odpada).kontrolki mrugać przestały,ale pozostał feler z pedałem......

-przy włączonym silniku jak nacisne to wejdzie kilka cm,aż do lekkiego oporu.cisnąc nadal opór zostaje przełamany i wolnym jednostajnym ruchem opada mniej więcej do 2/3 swego zakresu,

-na zgaszonym silniku pedał robi sie jak skała już po drugim naciśnięciu,

-przy wciśniętym jak odpalam ładnie odpuszcza za każdym razem,

-nie twardnieje podczas pracy silnika,

-auto hamuje raczej dobrze,nie trzeba mocno cisnąć żeby skutecznie zahamować (pisze raczej bo nie mam porównania)

-pompa ABS działa,

moje pytanie czy to norma w b6? w b3 bez abs wpadający pedał zawsze oznaczał wyciek lub zapowietrzenie,a tu sam już nie wiem

prosze o konkretne odpowiedzi osób które już ten temat przerabiały w swoich maszynkach,beż zbędnego gdybania i wodolejstwa

dziękuje :decayed:

Opublikowano

Witam,w b5 mam podobnie.Jednak przy hamowaniu podczas jazdy są b.skuteczne.

Opublikowano
  • Autor

hmmm..miło mi to słyszeć :wink4:

Opublikowano

Kolego w dieslach to normalne,jak będziesz na postoju trzymał cały czas wciśnięty hamulec to będzie on pomału wpadał jest to związane z pracą pompy podciśnienia (vacum).

Opublikowano

witam,temat był wałkowany,czytałem niemal wszystkie wątki na ten temat na forum ale jednoznacznej odpowiedzi co do przyczyn nie znalazłem.albo temat sie urywał albo "tata a marcin powiedział" :wink4:

otóż :

nie mam porównania z inny autem z ABS a nigdy nie zwracałem uwagi na prace pedału na postoju.wczoraj zaczeły mi mrugać na czerwono ostrzeżenia o braku płynu w zbiorniczku,pierwsze co zrobiłem to wcisnęłem pedał,wydał mi sie dziwnie miękki.pierwsza myśl: WYCIEK,posprawdzałem na kanale wszystkie zaciski i przewody(są bdb stanie),okolice serwa i pompy ABS. i nic wszędzie suchutko.(przez ścianki zbiorniczka nie widać ile jest płynu).kupiłem płyn na dolewke DOT4.weszło może z 70ml(także zapowietrzenie przez serwo odpada).kontrolki mrugać przestały,ale pozostał feler z pedałem......

-przy włączonym silniku jak nacisne to wejdzie kilka cm,aż do lekkiego oporu.cisnąc nadal opór zostaje przełamany i wolnym jednostajnym ruchem opada mniej więcej do 2/3 swego zakresu,

-na zgaszonym silniku pedał robi sie jak skała już po drugim naciśnięciu,

-przy wciśniętym jak odpalam ładnie odpuszcza za każdym razem,

-nie twardnieje podczas pracy silnika,

-auto hamuje raczej dobrze,nie trzeba mocno cisnąć żeby skutecznie zahamować (pisze raczej bo nie mam porównania)

-pompa ABS działa,

moje pytanie czy to norma w b6? w b3 bez abs wpadający pedał zawsze oznaczał wyciek lub zapowietrzenie,a tu sam już nie wiem

prosze o konkretne odpowiedzi osób które już ten temat przerabiały w swoich maszynkach,beż zbędnego gdybania i wodolejstwa

dziękuje :decayed:

kiedy ostatnio zmieniales plyn? Przyda sie odpowietrzenie ukladu przy pomocy VAG-a
Opublikowano
  • Autor

mysle nad tym,nie wiem ile ma płyn ale na bank grubo ponad dwa lata :kwasny:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

jeś masz stary płyn być może sie nawodnił to znaczy płyn hamulcowy jest higroskopijny czyli chłonie wodę z otoczenia. w tym wypadku przy częstym używaniu hamulca istnieje możliwość zagotowania płynu. woda obniża jego temp. wrzenia (powstaja bombelki które są sprężliwe)i to powoduje że on wpada. dlatego płyn powinno sie wymieniać a nie dolewać bo woda zawsze gromadzi sie blisko zacisków a tam jest wysoka temp. w twoim przypadku być moze puszcza pompa i należało by ją przeglądnąć