Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Kilka nurtujących pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem B6 1,9 AWX

męczy mnie kilka pytań....oto one:

1.Posiadam fabryczne webasto z obsługą w środkowym tunelu. Czy można dokupić pilot dla wygody?

2. Czy to prawda że webasto działa od 5 stopni w dół? W wyższej temp nie można go uruchomić?

3. Czym się różni ogrzewanie postojowe od wentylacji? bo mam do wyboru albo standheizung albo ventilation - nie wiem czy dobrze napisałem :mysli:

4. Mój FIS nie ma takiej opcji jak chwilowe spalanie itp. Wyświetla tylko info z radia(mam audi concert), temp powietrza i ile km na baku zrobię.

Czy można jakoś uaktywnić o chwilowe spalanie? Nie posiadam sterowania kompem w manetkach tylko mam w środkowym tunelu

jeden przycisk z napisem MENU i te kółko. Nic więcej.

To chyba na tyle dzięki za odp z góry.

Opublikowano

Witaj!

1. Można. Potrzebujesz sterownik pilota zdalnego sterowania oraz wzmacniacz antenowy z wejściem dla anteny ogrzewania postojowego. Oprócz tego kluczyk i baterie (bardzo ciężko to dostać a w ASO kosztuje majątek). Więcej na temat tej instalacji znajdziesz w tutorialu Grześka: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=163320.0

2. Od -5 stopni załącza się dodatkowe ogrzewanie (osobna grzałka zamontowana w nagrzewnicy - występuje tylko w TDI). Jeśli chodzi o pracę webasto - na podstawie danych ze sterownika klimatyzacji (aktualnie ustawiona temperatura) oraz czujników temperatury zewnętrznej sterownik ogrzewania postojowego sam decyduje czy włączyć ogrzewanie czy wentylację.

3. Ogrzewanie postojowe jak sama nazwa wskazuje służu do podgrzania silnika oraz wnętrza auta. Wentylacja z kolei ma za zadanie chłodzenie wnętrza (np. w upalne dni).

4. Masz zwykły zestaw wskaźników - odblokowanie pełnej opcji komputera pokładowego wymaga dołożenia manetki oraz odpowiedniego zakodowania sterownika deski rozdzielczej. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=24989.0;highlight=odblokowanie+fis

Od siebie mam prośbę - czy mógłbyś zrobić trochę fotek ogrzewania postojowego zainstalowanego w Twoim aucie. Chodzi mi o osprzęt w komorze silnika (wymiennik ciepła, sterownik, pompa wody). Gdyby też udało się odczytać numery z tych części byłoby super ;)

Pozdrawiam!

Bart

Opublikowano

Od siebie mam prośbę - czy mógłbyś zrobić trochę fotek ogrzewania postojowego zainstalowanego w Twoim aucie. Chodzi mi o osprzęt w komorze silnika (wymiennik ciepła, sterownik, pompa wody). Gdyby też udało się odczytać numery z tych części byłoby super ;)

Pozdrawiam!

Bart

i zapodać tutaj :naughty:

Opublikowano

Z chęcią wam fotki zrobie.....ale nie wiem nawet które to webasto pod maską :tongue4:

Opublikowano

Za reflektorem po stronie kierowcy :)

Opublikowano

Z chęcią wam fotki zrobie.....ale nie wiem nawet które to webasto pod maską :tongue4:

mniej wiecej pod zbiorniczkiem plynu :wink4: przykrecony do podluznicy strona kierowcy :wink4:

img5862.jpg

Opublikowano

Grzesiek - postarałbyś się o jakieś lepsze zdjęcie. Cyknij trochę wyżej :decayed:

Opublikowano

Grzesiek - postarałbyś się o jakieś lepsze zdjęcie. Cyknij trochę wyżej :decayed:

znalazlem jeszcze takie fotki :wink4:

img5863y.jpg

img5858m.jpg

Opublikowano

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem B6 1,9 AWX

męczy mnie kilka pytań....oto one:

Poprawiłem odpowiedź do jednego z Twoich pytań (patrz nr 2 ;)).

Opublikowano

A dlaczego nie moge wybrać z menu wentylacji? Ogrzewanie moge jest 8 stopni i mi się ani wentylacja ani webasto nie włącza. Jak ustawiam sobie to mi w liczniku miga symbol i znika i koniec

Opublikowano

To pytanie do Grzecha - ja nie mam webasto ;)

Ponawiam prośbę o fotki... przy okazji zakładania dodatkowych osłon na silnik wyszła sprawa z różnymi wersjami zbiorniczków wyrównawczych. Nie ma sensu abym teraz tłumaczył o co dokładnie chodzi ;) Jesli przyjrzysz się pojemnikowi, przy korku jest wyprowadzona rurka - chciałbym się dowiedzieć z czym u Ciebie jest ona połączona... Pokażę na fotce o co mi chodzi (zdjęcie z 3.0 benzyny).

zbwyr30.jpg